FKM'de dinsel olgu, laiklik ve küreselleşme

Fransız Kültür Merkezi'nde (FKM) Türk ve Fransız düşünür ve yazarları biraraya getirecek olan 'Dinsel olgunun ve laikliğin çağdaş dönüşümleri ve küreselleşme' başlıklı söyleşi bugün saat 18.30’da yapılacak.

FKM'de dinsel olgu, laiklik ve küreselleşme
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.12.2010 - 11:17

Felsefeci ve yazar Ahmet Soysal ve çevirmen Frédéric Joly’nin yönetecekleri söyleşinin konuşmacıları arasında akademisyen ve yazar Cengiz Aktar, MonoKL dergisi editörü Volkan Çelebi, Doxa dergisi editörü Alpagut Gültekin, akademisyen, yazar, Birikim Dergisi editörü Ahmet İnsel, Toplumbilim Dergisi yayın kurulu üyesi Erdem Keskin, felsefeci ve yazar Ahmet Soysal’ın yanı sıra Libération Gazetesi’nden Marc Semo, Europe Dergisi editörü Jean-Baptiste Para, sosyolog Michel Maffesoli, Siècle 21 editörü Jean Guiloineau, Revue des Deux Mondes Dergisi’nden yazar ve eleştirmen Michel Crépu, Culturesfrance-Fransa Dışişleri Bakanlığı Yayınlar Sorumlusu Paul de Sinety yer almakta.

İki bölümden oluşan söyleşide iki önemli soru gündemde olacak :

1. Laiklik ve dinin kent içindeki yeri dönüşüm durumunda mıdırlar ?
Anglo-sakson cemaatçi model, ve Fransa’daki gibi evrensel değerlerin çeşitli cemaatlerin haklarından önce geldiğini düşünen laik ve yurttaş entegrasyonunu öne çıkaran görüş gelişmekte ; bunun örneği, Avrupa’da Belçika’nın, Hollanda’nın ve Büyük Britanya’nın durumları ya da Fransa’da pozitif laikçilik kavramının ortaya çıkmasıdır. Bu gelişmeler birçok soru doğurmakta. Örneğin cemaatçi model bazı yorgunluk belirtileri mi ortaya sermektedir ?

2. Küreselleşmiş bir kamusal alanı düzenlemek için hangi değerlere sahibiz ?
Dinsel olgu, ideolojilerin sonunu temsil eden çağımızda,  insanları uluslararası düzeyde seferber etmekte ve onlara ilham vermektedir. Bu durum, onun uluslararası ilişkilerde bugün alışılmamış bir rol oynamasına varmaktadır. Bu artış karşısında kimileri hegemonya iradelerinin tehdit ettiğini düşünürken, başkaları dinler arası bir diyaloğun erdemine inanmaktadır ; bunlara göre, bu diyalog, kültürler arası diyalog ile uyum halinde, uluslararası gerilimleri dindirmeye muktedirdir. Acaba dinsel içerikli ve küresel kapsamlı yeni değerlerin ortaya çıkışıyla mı karşı karşıyayız ve bundan tedirgin mi olmalıyız ?
www.infist.org

Katılımcılar

Ahmet Soysal

1957’de İstanbul’da doğdu. 1982-1995 yılları arasında arkadaşlarıyla birlikte Beyaz Dergisi’ni çıkardı. Fazıl Hüsnü Dağlarca’yı Fransızca’ya çevirdi. Bonnefoy, Artaud, Merleau-Ponty ve daha başkalarını Türkçe’ye kazandırdı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler