Fotoğraf için gazetelere terör soruşturması

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınmasına ilişkin sosyal medyada örgüt elemanlarının da yer aldığı fotoğrafı yayınladıkları gerekçesiyle Cumhuriyet, Hürriyet, Posta ve Bugün gazetelerine terör örgütü propagandası yapma suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.

Yayınlanma: 02.04.2015 - 06:14
Abone Ol google-news

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Selim Kiraz önceki gün öğlen saatlerinde rehin alındığında örgüt elemanları sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden fotoğraflar paylaşmıştı. Fotoğrafı Twitter’daki bir çok kullanıcı dahil çok sayıda basın-yayın kuruluşu da kullanmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından dün aralarında gazetemizin de bulunduğu 4 gazeteye resen soruşturma başlatıldı. 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 7. maddesinde düzenlenen terör örgütü propagandası suçlaması 1,5 yıldan 5,5 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

OPERASYON SORULARI

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın ölümüyle sonuçlanan operasyon soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Akıllara takılan sorulardan bazıları şöyle:

1 Saat 12.36’da başlayan rehine krizi 20.27’de sona erdi. Neden 8 saat içinde operasyona başlandı?

2 15.15 sıralarında başlayan pazarlık sadece 5 saat sürdü. Eylemciler ile neden daha uzun görüşülmedi?

3 Görüşmeler sabaha kadar ya da daha uzun sürse savcı Kiraz kurtulabilir miydi?

4 Operasyon 27 dakikada bitirildi. Onlarca polis, küçücük bir odada 2 eylemciyle yarım saat boyunca çatıştı mı?

5 Savcı, eylemcilerin mi yoksa operasyonu yapan polislerin silahlarından çıkan kurşunla mı öldü?

6 Doktorlar savcının getirildiğinde cansız olduğunu açıkladı. Ölüm haberi neden saatler sonra verildi?

7 Davutoğlu, “Savcıyı rehin aldıktan sonra yurtdışından talimat aldılar” diyor. Neden engellemediler?

8 Eylemcilerin oldukça kabarık bir sicil dosyası var. O halde neden takip edilmediler?

 

Amerikan gazetelerine dava yok

Yabancı medya Türkiye’deki adliye saldırısına geniş yer verdi. USA Today, New York Times, Independent, Daily Mail, Fox News, International Business Times gibi gazeteler, savcı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alma olayının fotoğrafına da sayfalarında yer verdi. Yabancı ajanslar da abonelerine fotoğrafları geçti.

USA Today: Türkiye’de altı saatlik bir rehin alma olayının kanlı biçimde sonuçlandığını belirterek polisle yaşanan çatışma sonrasında savcı ve iki eylemcinin öldüğünü kaydetti. Gazete savcıyı öldüren kurşunun kimin silahından çıktığının belli olmadığını belirtti. Kiraz’ın, Gezi olaylarından bu yana polis şiddetinin sembolü haline gelmiş Berkin Elvan soruşturmasına altı ay önce atandığı ve o güne kadar hiçbir zanlı hakkında bir itham getirilmediği için kilit konumda bulunduğu belirtildi.

İngiliz BBC televizyonu, “Başbakan Ahmet Davutoğlu, militanların avukat kılığında Adliye Sarayı’na girdiğini açıkladı. Hükümet, güvenlik endişesiyle rehine krizi sırasında canlı yayın yasağı getirdi” ifadelerini kullandı. Amerikan CNN kanalı da “6 saat süren bekleyişin ardından polisle çatışmaya giren iki militan öldürüldü” yorumuyla izleyicilerine haberi duyurdu.

İngiliz Telegraph gazetesi “Aşırı solcu militan grup tarafından ofisinde rehin alınan savcı, hayatını kaybetti” ifadelerini kullanırken, İngiliz Independent gazetesi de “Savcı ve onu rehin alan komünist örgütün iki militanı hayatını kaybetti” dedi.

Avukatları hedef gösterdiler

STAR Eylemi birinci sayfadan ‘Avukat terörü’ başlığıyla duyurdu. Haberde eylemde kullanılan silahın adliyeye Çağdaş Avukatlar grubu üyesi avukat S.A. tarafından sokulduğu öne sürüldü, haberde iddiaya ilişkin herhangi bir kanıt ortaya konulamadı. İç sayfada ÇHD’li avukatların DHKP-C operasyonları kapsamında tutuklanmasını eleştiren CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na gönderme yapıldı. YENİ AKİT Gazete Gezi eylemcilerini hedefe koydu. Operasyonu sürmanşetten ‘Geziciler savcı öldürdü’ başlığıyla duyurdu. Arabuluculuk yapan İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ‘Sorumlusu Kocasakal’ başlığıyla hedef gösterildi, avukatların x-ray cihazlarından geçirilmesine tepki gösterdiği belirtildi. AKŞAM Gazete, “Adalete Terör” başlığıyla manşetten verdiği haberde “Berkin’i bahane edip adliyeyi kana buladılar” vurgusunu yaptı. Kocasakal ve Kılıçdaroğlu hedef yapıldı. TÜRKİYE Gazete kanlı operasyonu “Adliyede Avukat Cübbeli Terör” başlığıyla duyurdu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler