Fransa'da 'soykırım' tasarısı Anayasa Konseyi'nde
Fransa'da 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasanın iptali için Meclisten 65, Senatodan 72 üye Anayasa Konseyi'ne bugün resmen başvuru yaptı.
Senatoda Jacques Mezard'ın öncülüğüyle başlayan girişim sonucu toplam 72 üyenin imzası toplanırken, mecliste iktidardaki Halk Hareketi Birliği üyesi Michel Diefenbacher girişiminde 65 imzaya ulaşıldı.
Diefenbacher, aynı zamanda Türk-Fransız parlamenter dostluk grubu başkanlığı yapıyor.
Edinilen bilgiye göre, meclisten toplanan 65 imza ve senatodan toplanan 72 imza bugün resmen Anayasa Konseyi'ne sunuldu. Anayasa Konseyi'nin bir ay içinde karar vermesi bekleniyor.
AA'ya ulaşan bilgilere göre, gerek senato, gerek mecliste toplanan imzalara, küçük partilerin dışında, iktidar partisi ve ana muhalefetteki Sosyalist üyelerin de bir kısmı imza attı.
Senatonun kanunlar komisyonu da ''Fransız anayasasına ifade ve düşünce özgürlüğüne, araştırma özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle yasaya karşı çıkmıştı.
Gerekli imza sayısına ulaşan milletvekilleri ve senatörler, Fransız anayasasının 33. maddesine ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle yasanın iptalini istedi.
Fransa meclisi ve senatosu, 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarının reddini suç sayan tasarıyı geçen hafta yasalaştırmıştı. Yasanın anayasaya aykırılık başvurusu için 60 senatör veya 60 milletvekilinin imzası gerekiyordu. Ayrıca meclis ve senato başkanlarının yanı sıra cumhurbaşkanının da tek başlarına başvurması yeterli olabiliyor.
Fransa'da hukukçular, siyasi gazetelere ve sivil toplum örgütleri de, yasaya şiddetle karşı çıkmıştı.
İlk değerlendirme
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa'ya yakışanın bu olduğunu belirterek, Anayasa Konseyi'nin gerekeni yapacağını umduğunu söyledi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise Belgrad'da yaptığı değerlendirmede, "Bu imzaların toplanması, Fransız senatör ve milletvekillerinin kendi değerlerine sahip çıktığını göstermiştir. Bundan sonra yapılması gereken, sabırla Anayasa Konseyi'nin vereceği kararın beklenmesidir" dedi.
Yapılan iptal başvurusunun ardından tasarıyı ele alacak olan Anayasa Konseyi'nin bir ay içinde karar vermesi gerekiyor.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!