Fukuşima'dan duman yükseliyor!

Japonya'da depremde zarar gören nükleer santral dünyayı tehdit etmeye devam ediyor... Fukuşima-Daiçi nükleer santralinin 3 numaralı reaktöründen duman yükseldiği bildirildi. Duman yükselmesi nedeniyle çalışanlar tahliye edildi.

Yayınlanma: 21.03.2011 - 07:10
Abone Ol google-news

Tokyo Elektrik İşletmesi'nin sözcüsü Hiroşi Aizawa, nükleer santralinin 3 numaralı reaktöründen duman yükselmesi nedeniyle çalışanların tahliye edildiğini söyledi.
Aizawa, 3 numaralı reaktörden duman yükselmesinin nedeninin soruşturulduğunu kaydetti.

Japonya'da 11 Mart'ta meydana gelen deprem ve tsunami felaketinde hasar gören Fukuşima-Daiçi nükleer santralinde radyasyon sızıntısını kontrol altına almak için çalışmalar sürdürülüyor.

 

Japonya'da ölü sayısı 8 bini geçti

Dünya Bankası ise deprem ve tsunami felaketinin vurduğu Japonya'nın yeniden inşasının 5 yıl sürebileceğini bildirdi. Felakette resmi rakamlara göre 8 bin 649 kişi öldü, 12 bin 800'den fazla kişi ise hala kayıp.

Polis, resmi rakamların haricinde sadece Miyagi vilayetinde 15 bin kişinin ölmüş olabileceğini kaydetti.

Felakette ölen birçok kişinin cesedinin, 2004'te Hint Okyanusu'nda meydana gelen tsunamide olduğu gibi bulunamayabileceği belirtiliyor.

Dünya Bankası, deprem ve tsunami felaketinin vurduğu Japonya'nın yeniden inşasının 5 yıl sürebileceğini bildirdi.

Dünya Bankası'ndan yapılan açıklamada, 235 milyar dolar kadar hasara yol açan felaketin, ülkenin bu yılki ekonomik büyümesini yüzde 0,5 dolayında geriletebileceği belirtildi.

Açıklamada, "konut ve altyapının aldığı hasarın daha önce görülmemiş düzeyde olduğu" vurgulandı.

Japonya'yı 11 Mart'ta vuran 9 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında meydana gelen tsunamide, resmi rakamlara göre 8649 kişi öldü, 12 bin 800'den fazla kişiyse hala kayıp.


Bir köyün sunuyunda normal deperlerin üzerinde radyoaktif iyot tespit edildi

Japonya'da Fukuşima nükleer santraline 40 kilometre mesafedeki Iitatemura köyünün suyunda normal değerlerin üç katından fazla radyoaktif iyot tespit edildi.

Sağlık Bakanlığı, dün alınan su örneklerinde radyoaktif iyot oranının, sınır olan 300 bekerel yerine 965 bekerel olarak ölçüldüğünü belirtti.

Bakanlıktan bir yetkili, "su devamlı tüketilmediği müddetçe şu an için bir sağlık riskinin bulunmadığını, ancak yine de önlem olarak köy sakinlerine bu suyu içmekten kaçınmaları tavsiyesinde bulunduklarını" kaydetti. Basında çıkan haberlerde, köy halkının içme suyu ihtiyacının karşılanacağı belirtildi.
 

Japonya denizde radyoaktivite oranını kontrol edecek

Bu arada Japon yetkililer, santral civarında denizde radyoaktivite ölçümü yapacaklarını açıkladılar. Japon Nükleer Güvenlik Ajansından bir yetkili, denizde çok küçük oranda radyoaktif madde bulunmasının mümkün olduğunu söyledi.
 
Öte yandan; Japonya Başbakanı Naoto Kan, deprem ve tsunamiden zara gören Fukuşima nükleer santralinde durumun yavaş yavaş iyiye gittiğini söyledi.

 

İki çeşit sebze ve süt satışına yasaklama getirildi

Japon hükümet sözcüsü, normalin üzerinde saptanan radyoaktivite oranı yüzünden iki çeşit yeşil sebze ve süt satışına yasaklama getirildiğini belirtti. Sözcü, halka sakin olma çağrısı yaparak, süt, Japonya'ya özgü yeşil yapraklı bir sebze olan kakina ve ıspanaktan alınan numunelerde anormal düzeyde radyoaktivite saptandığını, ancak bu düzeyin insan sağlığı için tehlikeli olmadığını kaydetti.

Hükümet, Ibaraki, Tochigi, Gunma'da bu iki çeşit sebzenin, Fukushima'da da sebze ve süt satışının askıya alınması talimatı verdi.

 

FOTOGALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

DEPREMDEN BİR DAKİKA ÖNCE HABERDAR OLDULAR

DÜNYA'DAKİ 1980 SONRASI BÜYÜK DEPREMLER


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler