Futbolda çöküş endişesi

TFF’nin yabancı kararındaki radikal değişikliği şaşkınlık ve tepki yarattı.

Yayınlanma: 07.01.2015 - 03:05
Abone Ol google-news

Futbol Federasyonu’nun, Kulüpler Birliği’nin desteğiyle aldığı ‘sınırsız yabancı oyuncu’ kararı, spor dünyasında geniş yankı uyandırdı. Türk futbolunun paydaşları, kısa bir süre öncesine kadar, ‘kurtuluş reçetesini’ 5 artı 3 sınırlamasında gören yönetim kadrosunun, yaptığı ani değişikliğe bir anlam veremedikleri konusunda birleştiler. İlk 11’lerde 11 yabancıya kadar izin veren yeni kuralın alt yapıdan gelecek genç oyuncularının önünü tıkayacağı konusu ağırlık kazanırken ucuz da olsa, yabancı transferine yönlenecek kulüplerin mali kriterlere uymaması halinde Türk futbolunun batağa sürüklenebileceği tehlikesine dikkat çekildi. Kadrodaki 28 futbolcudan 14’ünün yabancı olmasına olanak tanıyan yönetmeliğin, kulüpleri batağa sürükleyen mevcut yönetimler ve başkanlarca
alınması da ‘ironi’ olarak değerlendirildi. “UEFA’dan mali kriter cezası alan, bilançolarını zarara sokan çoğu kulübün başkan ve yöneticisinin önerisi ile gelen yabancı serbestliği düşündürücü” diyen eski TFF Başkanı Kemal Ulusu, Türk futbolunun yap-boz tahtasına döndüğünü de söyledi.

 

HANİ YABAN CIYA KAR ŞIYDIK?

Kemal Ulusu (Eski TFF Başkanı): Böyle bir kararı bekliyorduk, TFF’nin tarihi reformu, devrim gibi karar denince eskiler geliyor aklımıza, APED’i anımsıyoruz. Bu daire futbolun planlamasını yapan akademisyen kadrolardan oluşan bir kurumdu. Aylar, yıllarca çalışıp önemli kararlar aldılar. Örneğin 3 puan kararı gibi, 3. ligin kurulması gibi ve özerklik gibi. Bu karar futbolun tüm paydaşları ile tartışıldı ve uygulamaya koyuldu. Şimdi TFF’de böyle bir daire yok. Şimdi futbol direktörlüğü diye bir makam geldi. Sadece (A) Milli Takım düşünülerek hareket ediliyor, futbolun geleceğini düşünen yok ve burada planlamayı da kulüpler birliği yapıyor. Ama kendi mali kriterlerini denetleyemeyen kulüpler bu kararlara nasıl imza atarlar anlayamıyorum. Bugün hangi kulübümüzün durumu iyi ki Türk futbolunun geleceği için karar alıyorlar? Bu devrim kararı uygulanırsa SGK ve prim borçlarımızı affettireceğiz diyorlar. Devlete vergi için yalvaran, futbolculardan borcu yoktur diye kağıt alan, yetmedi UEFA’dan mali kriter cezalarına çarptırılan bu için hangi yetki ile karar alırlar? Bu yabancı kuralı 3-4 ayda çıkacak bir yönetmelik değil. Kaldı ki Fatih Terim hoca yabancılara zamanında karşı idi, ne değişti? Üstelik şimdiki TFF Başkanı, son genel kurulda 5 yabancıyı daha da azaltacağız dedi, sonra serbest bıraktı, yaz boz, gece yat sabah kalk kararı değiştir. Bu kafa ile 1 adım ileri gidemeyiz. Ne yazık ki devletimiz buna izin veriyor. Türk futbolu felakete gidiyor.

 

Erdal Batmaz (Eski TFF yöneticisi): Bu yabancı kuralı daha çok ham ve detaylandırılması gereken bir konu. Örneğin bu kural PTT 1’de uygulanacak mı? Düşen bir takım kadrosundaki 14 yabancısını ne yapacak? Federasyonun Antalya semineri sonrası bu tablo netleşir, ama söylenmesi gereken bir nokta var ki, yerli ya da yabancı transferini mali kriterlere bağlamak için yeni düzenlemeye gerek yoktu. Zaten lisanslama talimatı buna engellemeye yeterli ancak buna uyulduğunu düşünmüyorum.  başımıza iş açabilir, batağa sürükleniriz.

Selami Özdemir (Eski TFF yöneticisi): Bu karar Türk futbolunun iflası karadır. Çıkış yolu olarak yabancı kısıtlamasının kakması doğrudur, ancak kulüplerin mali kriterlere uyması gerçeği  çıkmıştır. Ki gördüğümüz kadarı ile bu kriter olayı idare etme yoluna sokulacak gibi gözüküyor. Mali  uymayan kulüplere tolerans tanınırsa Türk futbolu daha büyük bataklığa girer. Yabancı futbolcu transferi Türk futbolcusuna zarar getirmez zira iyi ve usta oyuncuların yanında çıraklar kalfalar iyi yetişir. Örneğin Alexler, Hagiler, Prekaziler, Drogbalar bu konuda önemli örnekler. TFF’nin dikkat etmesi gereken bir konu da alt yapı hocalarına çağa uygun eğitim vermesi.

 

GENÇ KUŞAK RAHATSIZ: Yerlileri nerede oynatacağız?

Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşen 23. Uluslararası Antrenör Gelişim Semineri’ne, TFF ve Kulüpler Birliği Vakfı’nın aldığı, sınırsız yabancı kuralı damgasını vurdu. Teknik adamlar sınırsız yabancı konusunda ikiye bölünürken mali kriter konusu ön plana çıktı.

Arif Erdem (Antrenör): Sıkıntılı bir karar. Yerli futbolcu zaten zor yer buluyordu kendine. Şimdi  kim çıktı, kim parladı, 14 yabancı varken Türk futbolcunun önü iyice tıkanacak, artık yer yok diye bahane de hazır. Federasyonun koyduğu kriterlere uyulursa uygulanabilir ama bir gerçek var ki yerli oyuncuları artık sahada fazlaca göremeyeceğiz, oynayamayacaklar. Türk futbolunu olumsuz etkileyecek. Keşke İngiltere’deki gibi seviye kriteri olsa.

Okan Buruk (Teknik direktör): İngiltere’deki gibi bir seçicilik Türkiye için zor. Türk futbolunun sorunu bence yabancı sayısı değil. Bu kararın doğru ve yanlışlığı ileride ortaya çıkar. Bir emek verilmiş, bir karar alınmış, Türk oyuncuların rekabet içine gireceği ve değerlerinin düşeceği kesin. Oyuncu izleme ekipleri futbol takımları için olmazsa olmaz olacak. Bu kuralı iyi uygulamazsanız batağa da sürüklenebilirsiniz.

Hasan Şaş (Antrenör): Detaylarını açıkçası çok iyi bilmiyoruz ama 14 yabancının 14’ünün de kaliteli olma ihtimali yok. Başkanlar ile menajerlerin arası nasıl olacak? Galatasaray’ın hocası olsam örneğin 11 kaliteli yabancı ile oynarım. Yerlileri nereye monte edeceğim. Kaliteli yerli gelmiyor ki! 3 Brezilyalı yan yana geldiğinde neler olduğunu biliyoruz. Değişik ülkelerden yabancı gelirse kulübe 4 tercüman mı alacaksınız? Anadolu kulüpleri eskiden futbolcu satarak idare ediyordu artık ne yapacaklar?

Önder Özen (Menajer): Yeni yabancı kuralının ayrıntılarını kimse bilmiyor, antrenör değil yöneticinin de bilmesi gerekiyor. Eski kurala göre planlamasını yapan kulüpler ne yapacak? Açıklama daha önce yapılmalıydı. Yaptım oldu şekli yanlış. 2 yıl önce niye açıklanmadı bu kural? Şimdi aktif çalışsaydım kulübümün hakkını da her şekliyle arardım. Ama bu yeni kurala muhalif olurdum.

Bülent Uygun (Teknik direktör): Futbolun sorunları büyük. 127 takımın ancak 27’si doğru dürüst şartlarda çalışıyor, peki ya diğer 100 takımın hocası ne yapsın? Kulüplerimizin çoğu borç batağında, birçok antrenörümüz alacaklarını alamıyor. Gençler yetiştirelim diyoruz sonra alt yapı hocalarına para vermiyoruz. 1500 liraya yıldız yetiştiremezsiniz. Mesele alt yapı sınırlaması ya da serbestliği değil. Sınırlama getir, kaldır ile olmaz, alt yapıya yatırım şart.

İrfan Buz (G.Birliği Teknik Direktörü): Sıradan futbolcuların bonservis ücretleri uçmuştu. Artık Türk futbolcusu kendisini geliştirmek zorunda. Çocuklar bana kızmasın ama artık pasaportlarına güvenemeyecekler, kalitelerini artıracaklar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler