Galatasaray Olağanüstü Mali Genel Kurulu

Galatasaray Kulübünün Olağanüstü Mali Genel Kurul Toplantısı'nda Ünal Aysal yönetimi, genel kurul üyelerinden yeniden mali yapılanma çalışmaları kapsamında talep ettiği yetkileri oy çokluğuyla aldı. Toplantının son bölümünde, kulübün 2011 yılı bütçesi revize edilerek kabul edildi.

Yayınlanma: 09.07.2011 - 09:10
Abone Ol google-news

İstanbul Kongre Merkezi Üsküdar Salonu'nda gerçekleştirilen olağanüstü mali kongrede, genel kurul başkanlığına İrfan Aktar seçilirken, İstiklal Marşı'nın okunup, saygı duruşunda bulunulmasının ardından toplantıya geçildi. Mali genel kurul toplantısının başlangıcı esnasında katılımcı üye sayısının 333 olduğu duyuruldu.

İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen kongrenin açılış konuşmasını yapan Ünal Aysal, sportif çalışmaların ardından ilk icraatlarının mali durumun tespiti olduğunu kaydederken, 149,6 milyon doları banka kredileri olmak üzere, 328 milyon dolar toplam borç, 73,6 milyon dolar da ödeme zamanı geçmiş borç olduğunun altını çizdi. Kulüp kasasının, bankalardaki hesapların tamamen boş olduğunu anlatan başkan Aysal, ''Kulüp gelirleri 2,5 yıl süreyle bankalara temlikli. Birikmiş ve vadesi geçmiş borç beklentimizin üzerinde, 73,6 milyon dolar. Tek suçlu aramak, tek yönetimi ve dönemi suçlamak anlamına gelir. Başka yerde suçlu aramayalım, suçlu bizleriz. Bu konulara yıllardır gerekli ilgiyi göstermediğimiz için hepimiz suçluyuz'' dedi.

''Son söyleyeceğimi baştan söyleyeyim. Galatasaray'ın çözülemeyecek sorunu yok. Önemli olan birikmiş problemi en kısa zamanda, en düşük maliyetle çözüp, bu süreçten güçlenerek çıkmanın doğru formülünü bulmaktır'' ifadelerini kullanan Aysal, sözlerini şöyle sürdürdü: ''İhtiyacımız olan yetkileri talep etmek için karşınızdayız. Bugün sizlerden, 14 Mayıs'ta yüklendiğimiz sorumluları yerine getirebilmek için, bu sorumluluklara paralel yetkilerle donanmayı talep ediyoruz. Bizim bazı temel meseleleri çözmemiz lazım. Geciken borcu ödemek, aylık ortalama 15,5 milyon dolarlık kulüp harcamasını karşılamak ve transfer ücretlerini ödemeliyiz. Banka kredilerini yapılandırarak, temliklerden kurtulmak ve yıllık 16 milyon dolar civarındaki faizden mümkün olduğunca kurtulmak gerekiyor.''
 

'Hisse satışı değil, reposu'

Ünal Aysal, Galatasaray Sportif A.Ş. hisseleriyle ilgili talep ettikleri yetkinin satış anlamına gelmediğini vurgularken, şunları kaydetti: ''Talebimiz, hisselerin bankalara rehini veya hisse senedi reposu. Bu kesinlikle satış değil. Bankaya bir takım hisseyi vade sonunda aynı fiyatla geri almak suretiyle satıyoruz ve vade sonunda geri alıyoruz şeklindedir. Teknik olarak bir alış-satış muamelesi yapılıyor. Bununla ilgili çalışmalarımız sonuçlandı ve yetki alımı için bekletilmektedir. Yine belli bir miktar hisse senedinin piyasaya satımı ile borçların ödenmesi planı var ve nakit durumu düzelince yine bu hisseler piyasadan toparlanabilir. Ancak biz hisse satışını katiyetle önermiyoruz. Sadece repo işlemini planlıyoruz.''
 

'Riva arazisi acil değerlendirilmeli'

Galatasaray'ın sponsorluk gelirlerinin direkt olarak banklara gittiğini belirten Aysal, mali olarak ellerini güçlendirmeleri için Riva arazisinin acil olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Kendilerinden önceki yönetim kurullarına da verilmiş olan Riva arazisi yetkilerinin yinelenmesini talep ettiklerini aktaran başkan Aysal, ''Riva arazisi için alınan ruhsatın geçerlilik süresi 22 Şubat 2012 tarihinde bitmektedir. Bu konu son derece öncelikli bir duruma gelmiştir. Hedefimiz, bir önceki tekliften daha iyi şartlarla, kar paylaşımı şartlarıyla, 250 milyon doların altında kalmayacak şekilde teklifler almak ve ruhsat tarihi geçmeden değerlendirmek. Bugün Riva arazisi değer olarak doruk noktasına gelmiştir. Kulübümün aktiflerine yeni değer ekleme sözünü de veriyorum'' şeklinde konuştu.
 

'Galatasaray'ın kişilerin parasına ihtiyacı yok'

Kulüp başkanı Ünal Aysal, UEFA'nın 2012 yılında yürürlüğe girecek yeni kriterlerine göre, hiçbir spor kulübünün yöneticilerden veya şahıslardan borçlanamayacağını hatırlatırken, şunları söyledi: ''Galatasaray'ın kimsenin parasına ihtiyacı yoktur. Ciddi nakit sorunu var ama çok daha değerli aktiflerimiz vardır. Son dönemde yine de 10 milyon doların üzerinde kasa kolaylığı sağlanmak zorunda kalınmıştır. İhtiyaç olan, kişilerin maddi varlıkları değil, tecrübeleri ve kapasiteleridir. Bugün istenen yetkinin tamamı, mevcut borç yükünün ödenmesine yöneliktir. Daha iyi borçlanma yoluna gidilmesidir. Borcumuz 328 milyon dolar ise yine bu kadar kalacaktır ve üzerine ekleme yoktur. Amaç sadece iyileştirerek iyi bir ödeme tablosu oluşturmaktır. Bu talep ettiğimiz yetkilerden birinin eksikliği bile bizi sıkıntıya sokabilecektir.''
 

'Medya Forlan'la uğraşmaya devam etsin'

Ünal Aysal ayrıca, yönetim olarak göreve gelmelerinin ardından sezon sonu olması nedeniyle aciliyet kazanan sportif işlere yöneldiklerini de kaydederken, ''Florya'nın toparlanması gerekiyordu. Bu konuda çok önemli mesafeler kat ettik. Medya Forlan ile uğraşmaya devam etsin, biz sonuç olarak güçlü bir takım kurmuş durumdayız. Üstelik cüzi bonservis bedelleri ödeyerek. Süreç de tamamlanmadı ve önümüzde birkaç hedefimiz daha var. Dışardan her şey futbol ve dünyaca ünlü yıldızlar olarak gösteriliyor. Futbol dışındaki branşlarda da iddialı ekipler yaratma hedefinde önemli adımlar attık. Önümüzdeki sezondan itibaren hepsiyle gurur duyacağız'' ifadelerini kullandı.

 

Aysal, talep ettiği yetkileri oy çokluğuyla aldı

Galatasaray Kulübünün Olağanüstü Mali Genel Kurul Toplantısı'nda Ünal Aysal yönetimi, genel kurul üyelerinden yeniden mali yapılanma çalışmaları kapsamında talep ettiği yetkileri oy çokluğuyla aldı. İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen olağanüstü mali genel kurulda, görüşmeler bölümün ardından oylama işlemine geçildi. Genel Kurul Divan Başkanı İrfan Aktar, oylama işlemini başlatırken, yetki talepleri konusunda ''Evet'' oyu verenlerin çoğunlukta olması üzerine, sayım yapılmadan, oy çokluğu ile yetki kararı çıkarıldı. Kulüp yönetimi, genel kurul üyelerinden, yeniden borçlanma yoluyla mevcut borçların yapılandırılması, Riva arazisinin değerlendirilmesi ve şirket hisselerinin satışı konularında yetki taleplerinde bulunmuştu.
 

Yetki talepleri tek seferde oylandı

Olağanüstü mali genel kurulda yönetimin talep ettiği yetkiler, üyeler tarafından tek seferde oylandı. Toplantının başlangıcında, talep edilen yetkilerin ayrı ayrı görüşülerek oylanması yönünde verilen önergeler, oy çokluğuyla reddedildi.

Yönetim tam kadro

Galatasaray Kulübünün Olağanüstü Mali Genel Kurul Toplantısı'na sarı-kırmızılı yönetim kurulu üyeleri tam kadro katıldı. Başkan Ünal Aysal ile birlikte tüm yönetim kurulu üyelerinin yer aldığı genel kurula, Avusturya'da kamp yapan futbol takımının başında bulunan Abdürrahim Albayrak'ın da gelmesi dikkati çekti.

 

Yönetimin oldukça geniş yetkileri tek oylamada istemesine tepki

İstanbul Kongre Merkezi Üsküdar Salonu'nda gerçekleştirilen toplantının görüşmeler bölümünde, kulübün eski yöneticileri, yönetimin oldukça geniş yetkileri tek oylamada istemesine tepki gösterdi. Eski yönetici Işın Çelebi, yeni yönetimin hazırladığı mali tablonun gerçeği yansıtmadığını ileri sürerek, şunları kaydetti: ''Durumu olduğundan farklı göstermeye çalışmak ve acil bir durum var havası yaratmak Galatasaray'ın sağlıklı karar vermesine mani olur. Galatasaray 2011 Mayıs'ında UEFA 2012 kriterlerine göre lisans almıştır. Bu Galatasaray için çok önemlidir. Bütün hesapları, UEFA nezdinde sağlıklı olmuştur. Kulübün bankalara olan borcu, 149 milyon doları nakit, 178 milyon doları da hizmet ile ödeyeceği bir borçtur. Acil bir durum yoktur. İstenilen yetkilerin sınırları ve şartları açıkça belli değildir. Riva'nın değeri 300 milyon dolar değerindedir, aşağı değildir. Bu değerin altında bir fiyatla değerlendiremez. Hazırlanan borç alacak tablosundaki yanlışlıklar nedeniyle ciddi şekilde endişelerim var. Rakamları hatalı ve yüksek göstererek, Galatasaray'a haksızlık yapmak doğru değildir.'' Işın Çelebi, Galatasaray Kulübü'nün tüzüğüne göre de ucu açık yetkiye izin verilemeyeceğini belirterek, bu şekilde verilecek yetkinin gelecekte sıkıntı yaratacağını dile getirdi.
 

Taner Aşkın: Bu kadar kötü bir durumumuz yok

Eski yöneticilerden Taner Aşkın ise Galatasaray Kulübü'nde nakit sıkıntısı olduğunu, ancak durumun hazırlanan tablodaki gibi kötü olmadığını dile getirerek, ''Doğrudur, Galatasaray'da bir nakit sıkıntısı var. Ama bir takım şeyleri doğrular üzerinde tartışalım. Bu kadar kötü bir durumumuz yok. Biz bu filmleri çok seyrettik, bu senaryoları çok gördük. Galatasaray söylendiği kadar içinden çıkılmaz bir durumda değil. Siz bir sürü yetki istiyorsunuz, kulübün anahtarını istiyorsunuz. İçimizden çıkan birisiniz, yetki vermekte asla tereddütümüz yok ama kulübün anahtarını istemeyin'' diye konuştu.

Aşkın, kendi yönetimleri döneminde futbolda başarıyı sağlayamadıklarını, yeni yönetimin de benzer hatalar içerisinde olduğunu savunarak, Türk Telekom Arena'nın birkaç iyi transferle dolmayacağını, ancak iyi bir takım kurularak bunun başarılacağını ifade etti.
 

Helvacı: Sunulan hesapla doğru değil

Galatasaray Kulübü eski yöneticilerinden ve son kongrede başkan adayı olan Mehmet Helvacı da yönetim kurulunun hazırladığı mali tabloların doğru olmadığını ileri sürdü.
Üyelere, yönetim kurulunun istediği yetkilerin hukuki sonuçları hakkında bilgi veren Helvacı, kulüp başkanı Ünal Aysal'ın seçim sürecinde bugün gerçekleştirmek istediği projelerini anlatmadığını belirterek, ''Ama keşke bu projelerini seçim sırasında anlatsaydı. O zaman daha rahat karar verilebilirdi. Sunulan hesaplar maalesef doğru değil. Doğrular mali genel kurul kitapçığında var. Biz ise size şifai söz vermedik, yetki alınmamış hiçbir harcamanın yapılamayacağına dair yazılı beyan verdik. Yeni yönetimden de bu şekilde davranmasını talep ediyorum'' değerlendirmesinde bulundu. Helvacı, özellikle hisse satışına yönelik yetkinin verilmemesi gerektiğini savundu.
 

Altaylı'nın Aziz Yıldırım benzetmesine tepki

Görüşmeler bölümünde söz alan eski yönetici Fatih Altaylı'nın, Ünal Aysal yönetiminin talep ettiği geniş yetkileri eleştirirken Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın adını kullanarak benzetmeler yapması, üyelerden tepki aldı. Aysal'ın Galatasaray'a olan sevgisinden şüphesi olmadığını dile getiren Fatih Altaylı, ''Aziz Yıldırım'ın Fenerbahçe'yi sevmediğini söyleyebilir misiniz? Ama durum ortada. Küme düşmeyle, gelir kaybıyla, topluma rezil olmayla karşı karşıyalar. Tek nedeni bir başkan. Fenerbahçe'yi seven bir başkan. Kulüp için tüm yetkilerin tek elde toplanmasının kısıtlanmasını istiyorum. Aşırı yetkilerin, kulüplerini aşırı seven insanlar tarafından nasıl kullanıldığını gördük'' ifadelerini kullanırken, üyelerden, ''Yanlış örnekler veriyorsun'' tepkileri geldi.

Genel Kurul Divan Başkanı İrfan Aktar da başka kulüplerden örnekler verilmemesi konusunda Fatih Altaylı'yı uyardı. Altaylı ayrıca, özellikle hisse senedi satışı konusunda istenen yetkiye ve tüm yetkilerin tek seferde oylanacak olmasına eleştirilerde bulunarak, ''Geçmişte hep hisse senedi sattık ve sattığımızın iki katına alıp, sonra tekrar sattık. Bugüne kadar güvendiğimiz tüm yönetimlerde, kulübümüz zarar gördü. Belki söyleyemiyoruz ama Ünal Aysal'ı mali konularda kolaylık sağlayacağını düşünerek seçtik. Yoksa Galatasaray'ı daha iyi yönetecek isimler vardı. Eğer Galatasaray'ın hisse senetlerini repo yapmak istiyorsa, kendi şirketlerinden biri üzerinden de bunu yapabilir. Herkesin yapıp yapıp kulübü batağa soktuğu ortamı bir kez daha yaratmasına gerek yok. Bu kadar yetkiyi baba oğluna vermez'' ifadelerini kullandı.

Ünal Aysal'ın, ''Basın Forlan'la uğraşa dursun'' şeklindeki sözlerine de değinen Fatih Altaylı, ''Basını suçluyorsunuz. O zaman özel uçağınızla niye gittiniz Atletico Madrid'in kapısına? Gitmeyin o zaman. Sonra da basını suçluyorsunuz'' dedi.

Üyelerden Murat Ece de kulüp borçlarının yeniden yapılandırılması için yönetim kuruluna gerekli yetkinin verilmesi gerektiğini belirterek, ''Yalnız bunu yaparken, durum tespitinin iyi yapılması lazım. Mali tablolarda durumun doğru olarak tespit etmesi lazım. Bize sunulan tablolar durumu doğru olarak aktarmıyor. Vadesi geçmiş borçların 73 milyon dolar değil, 54 milyon dolardır'' dedi.

Hayrettin Kozak ise kulübün borçların her geçen dönemde artığını, ancak hiç önlem alınmadığını dile getirerek, ''Bu anlayış sürdüğü sürece hiçbir yere gidemeyiz. Eğer yeni yönetim akılcı tedbirler almazsa mutlak ve mutlak tasarruflar yapmazsa hiçbir şekilde bir yere varamayız'' ifadelerini kullandı.

 

Kulübün 2011 bütçesi rezie edilerek kabul edildi

Galatasaray Kulübü'nün Olağanüstü Mali Genel Kurul Toplantısı'nın son bölümünde, kulübün 2011 yılı bütçesi revize edilerek kabul edildi. İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda, Ünal Aysal yönetiminin talep ettiği yetkilerin oy çokluğuyla kabul edilmesinden sonra, revize bütçe de onaylandı. Galatasaray'ın 27 Mart'ta gerçekleştirilen olağan mali genel kurul toplantısında, Sportif A.Ş. dışında 94 milyon 109 bin 227 lira belirlenen gelir bütçesi 105 milyon 797 bin 589 lira olarak, 93 milyon 679 bin 236 lira belirlenen gider bütçesi ise 104 milyon 100 bin 728 lira olarak revize edildi.

Ayrıca, 9 milyon 495 bin lira olarak belirlenen toplam duran maddi varlıklar yatırımı 28 milyon 470 bin liraya yükseltilirken, Türk Telekom Arena yatırımının 4 milyon liradan 20 milyon liraya çıkarılması dikkati çekti. Bu arada, Pamukspor Tesisleri'nin kiralanması anlaşması da mali genel kurul toplantısında genel kurul üyelerince onaylandı. Galatasaray Kulübü'nün Olağanüstü Mali Genel Kurul Toplantısı sona erdi.

 

Aysal'dan eleştirilere yanıt

Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal, Olağanüstü Mali Genel Kurul Toplantısı'nın görüşmeler bölümünde yapılan eleştirilere yanıt verdi. İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda, görüşmeler bölümünün ardından tekrar kürsüye gelen Ünal Aysal, ciddi bir bilgi kirliliği olduğundan yakındı. Yönetimin talepleri konusunda farklı bilgiler aktarıldığını anlatan Aysal, ''Biz sizden hisse senedi satışı veya repo istedik. Bunu yüzde 11'le sınırlı olarak istedik. Ucu açık, sınırsız değil. Zaten geçmişte yüzde 38 için bu yetki verilmiş ve kullanılmış. Bizim yetkimiz yüzde 11 ile sınırlı. Borçlanma yetkisi de mevcut borcun miktarıyla sınırlı. Borçların yapılandırılması, yeniden finansman sağlanması olayından bahsediyoruz. Bizim 328 milyon dolar borcumuz 400 milyon dolara çıksın diye bir talebimiz yok'' dedi.

Riva arazisi için istenen yetkiye yönlendirilen eleştiriler için ise Aysal, ''Riva'nın değerlendirilmesi olayı zaten yapılması gereken, vadesi gelmiş bir iş. Zaten yetkileri daha önce vermişsiniz, çalışmaları yapılmış. Biz de bir kurul kurduk ve çalışmamızı yaptık. İstenen yetkiler uçsuz bucaksız değil, mevcut borcun miktarı, yönetimin de süresiyle sınırlıdır'' ifadelerini kullandı.
 

'Vakit nakittir'

Ünal Aysal, bazı üyelerin yeniden çalışmalar yapılması için beklenmesi talepleri olduğunu aktarırken, ''Konuşan arkadaşlarım zaman üzerine de oynadılar. (Bekletelim, tekrar çalışalım, bu çalışma bizim hoşumuza gitmedi) diye söylediler. Arkadaşlar, zaman gibi bir mefhum var. Vakit nakittir. Pazartesi günü personele ödeyeceğimiz paramız yokken, daha fazla vakit harcayamayız. Ayrıca nakit sorununun çözümüne ilişkin bir öneri de almadım. Bundan dolayı da üzgünüm'' diye konuştu.

'328 milyon dolara kefil bulamazsınız'

Eski yöneticilerden Fatih Altaylı'nın, Ünal Aysal'ı geniş mali gücü nedeniyle başkanlığa seçtikleri yönünde yaptığı açıklamaya değinen Aysal, şu ifadeleri kullandı: ''Mizahın ötesine geçen konuşmalar da oldu. Borçların başkan tarafından ödeneceğini tahmin ettikleri için beni seçtiklerini söylediler. Ben Galatasaray tarihinde 6 milyon doların üzerinde kulübe kasa kolaylığı yapmış bir başkan görmedim. Siz biliyorsanız söyleyin. 328 milyon dolar borca kefil olacak hiçbir başkan bulamazsınız. Ben böyle bir taahhütle de gelmedim. Bunu katiyetle düşünmediğimi söyledim. Bu tek kelimeyle Galatasaray'a hakarettir. Kulüp kendi imkanlarını kullanmak zorundadır ve yöneticilerin de görevi budur. İleri tarihe atılan sorunlar, gittikçe büyüyen ve çözülemeyen sorunlardır. Burada verdiğiniz karar Galatasaray'ın istikbaline etki edecektir. Biz size güveniyoruz, siz de bize güvenin.''

 

'Çok iyi bir ekip kurduğumuzu düşünüyorum'

Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal, futbol takımı için iyi bir ekip kurduklarını, ancak forvet ve orta sahaya birer oyuncu almaları gerektiğini düşündüğünü söyledi. Galatasaray Kulübü'nün Olağanüstü Mali Genel Kurul Toplantısı sonrası Lig TV'ye açıklamada bulunan başkan Aysal, çok ciddi çalışma dönemi geçirdiklerini belirterek, ''Çok iyi bir ekip kurduğumuzu düşünüyorum. Orta saha ve forvete birer oyuncu ihtiyacı olduğunu düşünüyorum'' dedi.

Başkan Aysal, transferde önlerinde zaman olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: ''En iyi seçimi en iyi şartlarda yapmak zorundayız. Forlan ve Drogba önemli oyuncular. Ama önemli oyuncuların önemli sorunları da oluyor. Kontratları devam ediyor. Bazısında futbolcunun kendisi, bazısında kulübü, bazılarında menajeri veya eşi zorluk çıkarabiliyor. Geldiğimiz nokta tatmin edici. Takımın içinde iki kuvvetli yere transfer ihtiyacı var. Biri forvet, biri orta saha. Aşağı yukarı ihtiyacımızı karşılaşmış durumdayız.''

Takımının dün yaptığı hazırlık maçı konusundaki soruyu yanıtlayan Ünal Aysal, ''Bütün hazırlık maçları böyledir. Eski oyuncuların yanı sıra yeni oyuncular var. Dün sahaya çıkan takım da ideal değil. Hocamız tutacağı ve tutmayacağı oyuncuları deniyor'' dedi. Aysal, Atletico Madrid ile Forlan ve Reyes için yaptıkları görüşmeler konusunda ise ''Madrid seferinde kulüple anlaşma yaptık. Üç oyuncuyu satmayı kabul ettiler. Bazen kulüplerin üstünde taraftarların baskısı oluyor. O baskıya başkan dayanamadı'' diye konuştu. Galatasaray Kulübü Başkanı Aysal, son olarak ''Ligin bugün geldiği durumda ihtiyaçlarımızı tekrar gözden geçirmek durumundayız. Ayın 15'ini bekliyoruz'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler