Gazeteci avında sınırlar aşıldı

“Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla yapılan gözaltılar sınırları aştı. Hollanda pasaportu da taşıyan gazeteci Ebru Umar Kuşadası’nda gözaltına alındı. Bild’in foto muhabiri Giorgos Moutafis Türkiye’ye sokulmadı. DİHA muhabiri Bilal Güldem ‘örgüt üyesi olduğu’ iddiasıyla tutuklandı.

Yayınlanma: 24.04.2016 - 14:16
Abone Ol google-news

Hollandalı gazeteci Ebru Umar, Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla geceyi karakolda geçirdi. Serbest kalan Umar, Cumhuriyet’e konuştu.

Hollanda pasaportu da taşıyan gazeteci Ebru Umar, sosyal medya üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla önceki gece Kuşadası’nda gözaltına alındı. Geceyi karakolda geçiren Umar, yurtdışına çıkış yasağı konularak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Umar’ın “Hollandaca” attığı tweet’ler nedeniyle gözaltına alınması üzerine Hollanda dışişleri içişleri bakanlarının Türkiye’deki mevkidaşlarını arayarak bilgi aldığı öğrenildi. Cumhuriyet’in sorularını yanıtlayan Umar, “Sabah uçağa binip gidecektim. O yüzden erken yattım. Gece evin kapısı güm güm diye vuruldu. Karşımda iki polis, ‘bizimle gelmeniz gerekiyor’ diyerek beni alıp götürdü. Geceyi karakolda geçirmek zorunda kaldım.” Türkçeyi çok iyi bilmediğini kaydeden Umar, “Bana Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiğimi söylediler. Ben hakaret etmeyi düşünerek bir şey yazmadım. Ben özgür bir insanım. Hürriyetime alışkın bir insanım. Benim kullandığım kelimelerin bir kötülüğü olduğu söylenmesine alışkın değilim. Ben serbest ve hürüm, ama Türkiye’de olduğumu unutmuşum” dedi

Serbest kalır kalmaz kendisini arayan Hollanda Cumhurbaşkanı’yla görüşen Umar, “13 yıldır bu işi yapıyorum. Hollanda’da da böyle şeyler yazıyorum ama hiçbir şey olmuyor” diye konuştu. Umar’ın avukatı CHP Kuşadası İlçe Başkanı Nail Özazman da “Ebru Umar, paylaştığı tweet’lerde 23 Nisan törenlerinde Türk bayraklarının azlığından şikâyet etmekte ve bunun sebebi olarak da iktidarın 23 Nisan etkinliklerini iptal etmesi olduğunu düşünmektedir. Ülkesini seven bir insanın gösterdiği tepkinin, bu şekilde cezalandırılmaya çalışılması insan haklarına aykırıdır.”

NE YAZMIŞTI?

Ebru Umar, Metro gazetesindeki köşesinde Başkonsolosluğun muhbirlik çağrısını sert dille eleştirdi: “Türk konsolosluğunun çağrısını destekleyenler, Naziler gibi muhbirlik yapsın. Hollanda’da Sultan Erdoğan, 1923 yılında, cumhuriyetin kurulmasından bu yana tanıdığım en megaloman diktatör hakkında ihbarda bulunsunlar.”

Hollanda ayağa kalktı

Avrupa basını ve yabancı ajanslar Umar’ın gözaltına alınmasına geniş yer ayırdı.

* Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Dışişleri Bakanlığı, Umar ile sürekli irtibat halinde olduklarını duyurdu. Hollanda’daki siyasi parti temsilcileri, gözaltı kararına tepki göstererek dışişlerinden açıklama istedi.

* Eğitim Bakanı Jet Bussemaker “Bir tweet için gözaltına alınmak absürt” dedi. İktidar ortağı Liberal Sağ Parti (VVD) milletvekili Han ten Broeke, Umar’a gözaltı hakkında soru önergesi verdi.

* Anamuhalefetteki aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin (PVV) lideri Geert Wilders “İslamo-faşist Erdoğan, ayaklarını Ebru Umar’ın üzerinden çek” diye tweet’ledi.

*  Hollanda Gazeteciler Sendikası (NVJ) Genel Sekreteri Thomas Bruning, Türkiye’de düşünce özgürlüğü ve medyaya yönelik baskı konularında ciddi kaygı duyduklarını söyledi. Bruning “Bu ülke her şeyi yapabileceğini düşünüyor. Şu an elimizdeki tek silah, politik baskı ve medyanın ilgisi” dedi.

DİHA muhabiri Bilal Güldem tutuklandı

Davutoğlu istisna demişti... Bir gazeteci daha sınırdışı edildi

Gözaltına alınıp serbest bırakılan Ümit Zileli: Çok komik bir durum


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler