"Gazeteci ve yazarlardan elinizi çekin"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, AİHM'in Tuşalp davasında verdiği kararın hukuken emsal, siyaseten de iktidara bir uyarı niteliğinde olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 26.04.2012 - 12:21
Abone Ol google-news

TBMM'de basın toplantısı düzenleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iktidarını sürdürebilmek için, halkın hakkını savunan, iktidarın uygulamalarını eleştiren gazeteci veya yazarları hukuk kıskacına almaktan geri durmuyor. Bunun çarpıcı örneklerinden biri, Birgün Gazetesi'nde kendisini eleştiren gazeteci Erbil Tuşalp'e açtığı iki ayrı tazminat davasıdır" dedi. Tanrıkulu, şöyle devam etti:

"24 Aralık 2005'te 'İstikrar' ve 6 Mayıs 2006'da 'Geçmiş olsun' başlıklı iki yazısından dolayı Sayın Tuşalp'in şahsına hakaret ettiğini ileri süren Tayyip Erdoğan mahkemeye başvurmuştu. Mahkeme süreci sonucunda da Tuşalp, 10 bin TL manevi tazminat ödemeye mahkum edilmişti.

Ancak yerel mahkemenin bu kararı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nce adil bulunmadı ve 21 Şubat 2012 tarihinde Tuşalp lehine davayı sonuçlandırdı. AİHM, Tayyip Erdoğan'ın Tuşalp'ten tahsil ettirdiği parayı iade etmesine, ayrıca Tuşalp'e uğradığı manevi zarardan ötürü 5 bin Euro'nun Türkiye Cumhuriyeti tarafından üç ay içinde ödenmesine hükmetti."

AİHM'in Tuşalp davasında verdiği kararın hukuken emsal, siyaseten de iktidara bir uyarı niteliğinde olduğunu kaydeden Tanrıkulu, Başbakan'a, "Eleştiriye tahammül etmek zorunda olduğunuzu biz söylediğimiz zaman ağzınıza geleni söylüyorsunuz ama bu sefer bağımsız ve yetkin bir hukuk birimi olan AİHM de, eleştirilere tahammül etmek zorunda olduğunuzu hatırlatıyor. Sizi eleştiren, bazı konularda açıklama yapmaya davet eden gazeteci veya yazarların yakasından elinizi artık çekin. Kısmaya çalıştığınız farklı seslere gün gelir siz de muhtaç kalırsınız" çağrısı yaptı.

Mahkemelere de çağrı yaptığını ifade eden Tanrıkulu, "Siyasi iktidarın arzularını hukuki dayanaklarla kayıt altına almak için değil, mazlumu zalime karşı korumak, adaleti dağıtmak için varsınız. İfade özgürlüğü bakımından AİHM'in Tuşalp davası üzerinden getirdiği eleştiriyi dikkate alın ve Başbakan'ın suç duyurularını talimat olarak algılamayın" dedi.

Tanrıkulu, gazeteci ve yazarlara da şu çağrıyı yaptı:
"Eleştirilerinizi yazarken, Başbakan'ın size dava açmasından artık korkmayın. Zira AİHM'in Tuşalp davası emsaldir. Yerel mahkemeler Başbakan lehine karar verse de, AİHM, yöneticilerin eleştirilere tahammül etmesinin gereğine dikkat çekiyor. Bizim de her fırsatta dile getirdiğimiz üzere, demokrasilerin olmazsa olmazı, eleştiri mekanizmasıdır. Eğer bu mekanizma işletilmez hale getirilirse, demokrasiden söz etmek de mümkün olmayacaktır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler