Gençler Türkan Saylan için çaldı

Türkan Saylan ölümünün 2. yılı olan 19 Mayıs Perşembe günü Güher - Süher Pekinel ve Avrupa'da eğitimlerini sağladıkları genç müzisyenlerin konseriyle anıldı.

Yayınlanma: 23.05.2011 - 10:55
Abone Ol google-news

Türkan Saylan’ın gömütü başında ve sonrasında Süreyya Operası’ndaki anmadan gazetelere yalnızca konuşmalardan bazı alıntılar ve adına verilen ödüller yansıdı. 1. Türkan Saylan Sanat Ödüllerinin çocuk romanı dalında verildiği, ödülü Zeynep Cemali’nin, Seçici Kurul Özel Ödülü’nü ise Necati Tosuner’in kazandığı yazıldı.

Bu kadar mıydı? Elbette hayır. Süreyya Operası’na gelenlerin en az yarısının içeri giremediği, salonun tıklım dolu olduğu bilgisi yoktu haberlerde. Ödül törenini izleyen konserinse sözü bile edilmiyordu. Oysa, Türkan Saylan’ın “Kardelenler” girişimi benzeri bir tasarıyı müzik alanında başlatan Güher – Süher Pekinel kardeşlerin “Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler” tasarısı kapsamında Avrupa’da eğitim görmelerini sağladıkları genç müzikçilerimizden dördünü dinleme olanağı veren çok önemli bir konserdi bu.

Genç yetenekler piyanist Eren Aydoğan, çellist Dorukhan Doruk, kemancı Elvin Hoxha ve kemancı Veriko Tchumbrudze tek başlarına ya da ikili olarak çaldıkları yapıtlarda da; Borusan Dörtlüsü’nden Efdal Altun’un önderliğinde beşli olarak seslendirdikleri Dvorjak’ın Op.81 Piyanolu Beşlisi’nin “Allegro” bölümünde de gerçekten başarılıydılar.

Dinleti, Güher – Süher Pekinel’in ustalıklarını alçakgönüllülükle sergiledikleri Mozart Sol Majör 497 A Sonat ve Schubert Op.103 Fantasie ile sona erdi. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin burs vererek desteklediği gençlerden yirmisinin konseri sahnedeki iskemlelerde oturarak izlemesi ise onlara verilen bir ödüldü diye düşünüyorum.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler