Gezgin Akademi gönüllüleri sığınmacı çocuklara oyuncak götürmek için yollara düşüyor

160 kişilik gönüllü grubu, sığınmacı çocuklara oyuncak ve giysi götürmek için yollara düşüyor

Yayınlanma: 02.10.2017 - 21:18
Abone Ol google-news

Gezgin Akademi gönüllüleri, 2 Aralık’ta 160 kişilik grupla Hatay’daki sığınmacı kamplarına oyuncak ve giysi götürecek. Sırtlarında sadece oyuncak ve çocuk giysisi taşıyacaklarını söyleyen akademi gönüllüsü Erdal Çoban, “Türkiye’nin dört bir yanından ikişerli gruplar halinde otostop yapacağız. Hatay’da Şehir Tiyatrosu ile görüştük, destek olacaklarını söylediler. Oranın yerel halkı bize evlerini açacak. Sığınmacı çocuklara destek olmak isteyen kişiler bizlere oyuncak, bot, giysi yollayabilirler. Dilerlerse de çantalarına oyuncakları doldurup yola çıkabilirler” dedi.

‘Paradan uzak...’

Fikir babası Erdal Çoban olan Gezgin Akademi, geçen yıl kuruldu. Çoban, oluşturdukları gönüllülük ağını şöyle anlattı: “Ben sokak sanatçısıyım. Mardin’e çocuklara eğitim vermeye gittim. Orada çocukların patlak topla maç yapmaya çalıştıklarını görünce ‘Ne yapılabilir’ diye düşündüm. Oyuncak kampanyası başlatmaya karar verdik ve internetten duyurusunu yaptık. Benim İzmir Alsancak’taki bir oda tamamen oyuncakla doldu. Fakat kargo şirketleri ve yardım kuruluşları ile konuştuğumuzda bir maddi çıkar kaygısı güttüler. Herkes paranın derdindeydi, ben de çocuklara oyuncak götürmek istiyordum. Gezgin arkadaşlarımızla paylaştım. Onlar da ‘biz alıp çantalarımıza doldurup gideriz’ dediler. Sayımız giderek arttı. Amacımız, paradan uzak bir yardımlaşma imkânı sağlamak ve köprü olmak.”

‘Gözü yaşlı ayrıldık’

İlk yola çıktıklarında üç-dört kişi olduklarını belirten Çoban, “Mardin’e giderken yüz kişi olmuştuk. Geçen pazar da Midyat’taki sığınmacı kampına gittik. Kamplara giriş yasak ama elimizdeki oyuncaklarla kapıya dayanınca bizi aldılar. Çocuklarla oyunlar oynadık, onlara hediyelerini verdik. Gelen yüz kişi oradan gözleri yaşlı bir şekilde ayrıldı” dedi. Çoban bu sene daha etkin bir kampanya düşündüklerine değinerek, “İnsanlar hem bana hem diğer gezginlere oyuncak yollamaya devam ediyor. Bu sene Hatay’ı uygun gördük çünkü orada dört sığınmacı kampı var. Yerel halkın arasında da oyuncak alamayacak birçok insan var. Bu sene de 1 Aralık’ta ve öncesinde Türkiye’nin dört bir tarafından yola çıkacağız. 2 Aralık’ta orada olacağız. Şu an 160 kişiyiz” diye konuştu.

İkişer gruplara ayrılıp otostop yapacaklarını belirten Çoban, Hatay’da Şehir Tiyatrosu’nun da kendilerine destek olacağını dile getirdi. “Çocukların mutluluğu apayrı bir şey. Sığınmacı kamplarına genellikle erzak yollanıyor, oyuncak pek düşünülen bir şey olmuyor” diyen Çoban, şöyle devam etti; “Midyat’taki kampa ilk kez biz oyuncak götürdük. Büyük ihtimal Hatay’daki kamplara da ilk oyuncakları biz götüreceğiz. İsteyenler Gezgin Akademi sayfasından, Facebook ve Instagram hesaplarımızdan bize ulaşabilirler.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler