Gökçek’e 9 puan fark attı

İllerden dikkat çekici sonuçlar.

Yayınlanma: 11.08.2014 - 02:59
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı seçimi, 30 Mart yerel seçimleriyle karşılaştırıldığında bazı kentlerde çarpıcı sürprizler de yaşattı. Seçimlerle ilgili tabloya ışık tutan bazı seçim bölgesinden yansıyan bazı çarpıcı sonuçlar şöyle:

Ankara’da Gökçek’e 9 puan fark attı

ANKARA: Ankara’da yerel seçimde yüzde 51.6’ya ulaşan CHP ve MHP oyları, çatı adayla birlikte yüzde 45’e geriledi. Ankara’da açılan sandık sonuçlarına göre Erdoğan 30 Mart’ta seçimi kazanan Belediye Başkanı Melih Gökçek’e de 7 puan fark attı ve oylarını yüzde 51’e çıkardı.

ANTALYA: Antalya’da AKP yerel seçimlerde yüzde yüzde 36 ile kazanmıştı. CHP ve MHP oyları yüzde 59’du. Çatı aday formülünün en başarılı olduğu illerden bir diğeri Antalya oldu. İhsanoğlu yüzde 54’e ulaştı.

ESKİŞEHİR: CHP’nin Yılmaz Büyükerşen’in aldığı yüzde 45 oy oranıyla kazandığı kentte, MHP yüzde 11’e ulaşmıştı. İki partinin oyları yüzde 56 olurken, AKP yüzde 39’da kalmıştı. Köşk seçiminde çatı adayın oyları yüzde 52’de kalırken, Erdoğan başkan adayından 6 puan fazla aldı.

Yalova’da yerel seçimden farklı tablo

YALOVA: 30 Mart seçimlerinde sonuçların çok yakın olması ve oy sayım işlemlerindeki usulsüzlükler nedeniyle Yalova ve Ağrı’da seçim sonuçları iptal edilmiş, seçim tekrarlanmıştı.Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Yalova’da Erdoğan’ın üstünlüğü göze çarptı. Erdoğan Yalova’da 50.4 oy oranına ulaşırken, İhsanoğlu yüzde 43.75, Demirtaş ise yüzde 6.01’de kaldı. CHP ve MHP’nin oylarının toplamı 30 Mart’ta 49.5’e ulaşmıştı.

AĞRI: 30 Mart seçimlerinin başabaş gittiği bir başka il, Ağrı’da ise Demirtaş ipi göğüsledi. Ağrı’da Demirtaş oyların yüzde 58’ini alırken, Erdoğan yüzde 40, İhsanoğlu ise yüzde 2 oy aldı. Demirtaş, bu kentte Belediye Başkanı Sırrı Sakık’a 7 puan fark attı.

ADANA: Yerel seçimlerde CHP ve MHP’nin oylarının toplamı yüzde 59’a ulaşırken, AKP’nin oyu yüzde 32’de kalmıştı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise CHP ve MHP’nin desteklediği çatı aday İhsanoğlu’nun oyu yüzde 50’de kaldı. Erdoğan, oylarını yüzde 39’a yükseltti.

MERSİN: Yerel seçimlerde CHP’den MHP’ye geçilmişti. Her iki partinin oylarının toplamı yüzde 60’a ulaşmıştı. AKP ise yüzde 28 oy almıştı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde AKP oylarını yüzde 32’ye yükseltirken, çatı aday İhsanoğlu’nun oyu 54.5’e geriledi.

Erdoğan’ın rekoru Rize, İhsanoğlu’nun Kırklareli

RİZE: Başbakan Tayyip Erdoğan memleketi Rize’de yüzde 80 oy alarak Türkiye’de en yüksek oy oranına ulaştı. İhsanoğlu rekorunu ise CHP’nin güçlü olduğu Kırklareli’nde kırdı. Kırklareli yüzde 68 ile İhsanoğlu derken Demirtaş ise en yüksek oyunu yüzde 64 ile Diyarbakır’dan aldı.

VAN: Van, 30 Mart seçimleriyle karşılaştırıldığında en az değişimin yaşandığı bölgelerden biri oldu. Van’da 30 Mart’ta zafer yüzde 53 ile HDP’nin olmuştu. AKP yüzde 41’de kalmıştı. Erdoğan bu oranı 43’e taşırken, BDP’nin oyları değişmedi.

BATMAN: İhsanoğlu’nun en düşük oy aldığı il ise Batman oldu. İhsanoğlu’nun yüzde 2 oranında oy alabildiği Batman’da Demirtaş yüzde 59 oranında oy aldı.

BAYBURT: Demirtaş’ın en düşük oy aldığı il ise Bayburt oldu. Demirtaş, 0.75’te kaldı. Bayburt’ta Erdoğan yüzde 80 oranında oy aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler