Gökçek’e ırkçılık dersi

Anayasa Mahkemesi (AYM), eski Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir’in Ermenistan ziyaretine ilişkin “Senin kökenin Ermeni mi” diye soran dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e “İğrenç bir adam” dediği gerekçesiyle Ermeni kökenli gazeteci/yazar Hayko Bağdat’ın cezalandırılmasını hak ihlali olarak gördü.

Yayınlanma: 04.01.2020 - 02:00
Gökçek’e ırkçılık dersi
Abone Ol google-news

Melih Gökçek, “Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, soykırım anıtına çelenk koyup Türkiye’yi sözde Ermeni soykırımını tanımaya çağırdı” başlıklı haberi Twitter’da alıntılayarak, Özdemir’e “Lütfen cevap ver, senin kökekin Ermeni mi” sorusunu yöneltti. Hayko Bağdat, bu paylaşıma karşılık Gökçek’e twitter hesabından “Sana resmen Ermeni dedim. Dava aç bence”, “Başkenti resmen Ermeni’ye vermişler, yazıklar olsun”, “Yeterince durumu izah ettiysek tamamdır. İğrenç bir adam” karşılığını verdi. Gökçek’in şikâyeti üzerine Ankara’daki mahkeme, 2015’te Bağdat’a hakaret suçundan bin 160 TL adli para cezası verdi. Başvuru üzerine AYM, verilen ceza nedeniyle Bağdat’ın ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vererek yeniden yargılama için kararın örneğini yerel mahkemeye gönderdi. Bağdat’a 9 bin 500 TL tazminat ödenmesi kararlaştırıldı. 

Gerekçeli kararda, AYM’nin, siyasetçilere ve kamuoyunca tanınan kişilere yönelik eleştiri sınırlarının çok daha geniş olduğunu her zaman vurguladığına dikkat çekilerek, şöyle denildi: “Müştekinin (MG) olaylara ilişkin kanaat ve tepkilerini kamu ile paylaşırken toplumun belli bir kesimini küçük düşürücü ve ırkçılığı körükleyen ifadelerden kaçınma yükümlülüğü bulunduğu kuşkusuzdur. Gündeme ilişkin konularda fikir ve kanaatlerini kamuya duyurmaktan kaçınmayan müştekinin kışkırtıcı bir üslup kullandığı da dikkate alındığında sert eleştirilere maruz kalma ihtimalini de gözetmesi gerekir. Başvurucu tarafından kullanılan ‘iğrenç’ kelimesi rahatsız edici niteliktedir fakat ifadenin müşteki tarafından başlatılan ırk temelli ve tansiyonu yüksek politik bir tartışmada kullanıldığı gözden kaçırılmamalıdır. Cezalandırmaya neden olan ifadenin, müştekinin Ermeni toplumuna yönelik açıklamalarının başvurucuda yaratmış olduğu kızgınlıkla sarf edildiği anlaşılmıştır.”

‘FARKLI SESLER SUSAR’

Kararda, Gökçek’in açıklamaları dikkate alındığında Bağdat’ın ifadelerinin orantısız olduğunun söylenemeyeceği belirtilerek “Rahatsız edici de olsa siyasilere yönelik eleştirilerin cezalandırılması caydırıcı etki doğurarak cezalandırılma korkusuyla kamuoyundaki farklı seslerin susmasına yol açabilir. Bu durum da çoğulcu toplumun sürdürülebilmesine engeldir. Somut olayda başvurucuya adli para cezası verilmesi, başvurucunun yazarlık ve gazetecilik faaliyetlerini baskı altına alacaktır. Bu durum demokratik toplumun vazgeçilmez unsuru olan siyasilerin söylem ve faaliyetlerine yönelik eleştiri ve bilgilendirme ortamına da zarar verebilir” denildi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler