Gökçek'in saadet zinciri

Melih Gökçek'in başkan olduğu Ankara Anakent Belediyesi'nin 2004 yılı için yapılan park, bahçe ve mezarlıkların bakım ve onarım ihalesinin "rekabet şartları oluşturulamayarak" belediye şirketi Anfa'ya verildiği ortaya çıktı.

Yayınlanma: 06.12.2008 - 10:18
Abone Ol google-news

Kamu İhale Kurulunun Ankara parkları, refüjleri, piknik alanları, mezarlıkları, bitkisel, yapısal, tesisat, bakım ve onarım ihalesi ile ilgili 25426 sayı ve 7 Nisan 2004 tarihli Resmi Gazetede yer alan kurul kararına göre süreç şöyle gelişti:

- Ezgi inşaat firması, 27 Ocak 2004te yapılan ihaleyle ilgili belediye ve Kamu İhale Kurumuna itiraz etti. Belediye itirazı kabul etmeyince Kamu İhale Kurulu 12 Şubat 2004te ihaleyi durdurarak inceletti. Hazırlanan Esas İnceleme Raporunda İhale işlemlerinin iptal edilmesine karar verilmesinin uygun olacağı belirtildi.

- Dönemin Kamu İhale Kurulu ise, rapora karşın Oyçokluğu ile şikâyet başvurusunun uygun bulunmadığına karar verdi.

- Bazı kurul üyeleri şikâyetçiyi haklı bularak, rekabet oluşmadığı için ihalenin iptal edilmesi gerektiği görüşüyle karşıoy yazısı yazdılar. Üyelerin karşıoy yazısında şu çarpıcı tespitlere yer verildi: İhalenin yaklaşık maliyetinin yüzde 31.3lük kısmı park-bahçe işleriyle hiçbir doğal bağı olmayan Bina inşaatı işine aittir. Kalan 30.4 trilyonluk işin 10.9 trilyonluk bölümü, esas amaca ilişkin olmayan Beton asfalt yol temizliği imalatına ilişkindir. Doğal bağlantı olmayan bu iki kalem işin yüzde 55.8ini oluşturmaktadır. Bu tespitimiz; idarenin ihaleye çıkardığı işin birtakım ilave işlerle büyütüldüğünü, dolayısıyla ihaleye iştirak şartlarının zorlaştırıldığını ve Kamu İhale Yasasında tariflenen rekabet ilkesinin gerçekleşmediğini ortaya koymaktadır. Nitekim ihaleye sadece Anfa teklif vermiştir. Anfanın toplam 434 adet park-bahçe işinden, 430 adedini alt yükleniciye yaptırtmayı planladığını idareye teklif etmesi, ihalenin park-bahçe bazında bölünebileceğini ve maliyetlerin düşmesi sonucu yapılacak ihalelere birden fazla katılımcının teklif verebileceğini göstermektedir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler