Gökkuşağı korkusu

LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne ‘Ramazan’ gerekçesiyle izin verilmedi. Polis yürümek isteyenlere saldırdı

Yayınlanma: 28.06.2015 - 16:52
Abone Ol google-news

<video:308767>

Taksim'de 'Onur Yürüyüşü'ne polis müdahalesi - VİDEO

Taksim'de 'Onur Yürüyüşü'ne böyle saldırdılar  - VİDEO

Taksim'de 'Onur Yürüyüşü'ne plastik mermi  - FOTO GALERİ

13. LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne İstanbul Valiliği’nin “ramazan ayı” gerekçesiyle izin vermemesi üzerine polis tazyikli su ve biber gazıyla Taksim’i savaş alanına çevirdi. Ara sokaklara sığınanlara plastik ve boyalı mermi ile müdahale edilirken, aralarında milletvekillerinin de olduğu binlerce insan yoğun müdahaleden etkilendi. Çok sayıda kişinin gözaltına alındığı müdahale sırasında bir kişi gözüne isabet eden plastik mermi ile yaralanırken, TOMA’nın sıktığı su nedeniyle bir kişi de kanlar içinde yerde sürüklendi.

Binlerce yurttaş saat 16.30 sıralarında Fransız Konsolosluğu önünde gökkuşağı bayrakları, pankartlarla yavaş yavaş toplanmaya başladı. Polis buraya çıkan bütün ara sokakları kapatarak geçişlere izin vermedi. Grupta en önde Bülent Ersoy’a benzerliği ile dikkat çeken ‘bacı Diva’ gelinlikle yer aldı. Diva “Çek elini çocuğumuzdan çocuktan gelin olmaz öğrenci olur” pankartı taşırken Trans güzeller, İstanbul LGBTİ üyeleri ve çok sayıda LGBTİ aktivisti, “Nerdesin aşkım? Burdayım aşkım” sloganı attı.

Tazyikli su ve plastik mermi

Çevik kuvvet ve sivil polisler, gruplara “Ramazan gerekçesiyle Valilik yürüyüşe izin vermemiştir dağılın” anonsu yaptı. Dağılmayan gruplara tazyikli su ve biber gazı ile müdahale edildi. Ara sokaklara sığınanlara da plastik ve boyalı mermi ile müdahale edildi. Büyük Parmak Kapı, Mis, İmam Adnan sokaklarında polisler kaçan eylemcileri kalkanları ile sıkıştırdı. Direnenler gözaltına alındı. Mis Sokak’ta TOMA’ya doğru gökkuşağı bayrağı ile yürüyen genç basınçlı suyun etkisiyle Tarlabaşı’na kadar kanlar içinde sürüklendi. Çok sayıda kadın sivil polislerin copla fiziksel şiddetine maruz kaldı. TOMA’nın önünde duran bir gösterici de gözaltına alındı.

‘Sesimiz daha gür çıkacak’

16.30’da başlayan müdaheleler akşam saatlerine kadar devam etti. Yoğun gaz ve plastik mermi saldırılarına karşı kitle Tünel’de 19.00 sıralarında buluştu. Burada da basın açıklamasını yapıldığı sırada polis saldırdı. İstanbul LGBTİ Onur Haftası Komitesi yarısını okudukları açıklamada “Baskılara ve bizi yok sayan devlete karşı sesimizi her zamankinden güçlü çıkaracağımızı bildiriyor ve bir kez daha diyoruz ki; Alışın Gitmiyoruz!” dedi.

Alperen Ocakları saldırdı

Aynı saatlerde Türkmenlere yönelik saldırıları protesto etmek için Galatasaray Lisesi’nde toplanan 30-40 kişilik grup, LGBTİ aktivistlerine sözel şiddette bulundu. Bir aktivist ile Alperen üyesi arasınfiziksel saldırı oluştu. Polis LGBTİ aktivistini bir dükkana kaçırdı. Saldırganın gözaltına alınmamasına tepki gösterildi.

CHP’li Tanal TOMA’ya çıktı

HDP’li vekiller Filiz Kerestecioğlu, Beyza Üstün ve Sezai Temelli ile CHP’li Mahmut Tanal, polis barikatı önünde zincir oluşturarak, müdahaleye engel olmaya çalıştı. CHP’li Tanal, müdahaleye hazırlanan TOMA’ya çıktı.

<video:308789>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler