'Gönül Köprüsü Projesi'
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, 'Gönül Köprüsü Projesi'yle öğrencilerin farklı illere gezilere gittiklerini ve Türkiye'nin farklı yörelerinden öğrencilerin bir araya geldiğini, bu projenin büyüyerek ilerleceğini ve tüm Türkiye'deki öğrencileri kuşatacak bir hale geleceğini söyledi.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, öğrencilerin farklı yerleri ve kültürleri tanımaları amacıyla hazırlanan ve geçen yıldan itibaren uygulanmaya başlanan ''Gönül Köprüsü Projesi''nin büyüyeceğini ve tüm öğrencileri kapsar hale geleceğini bildirdi. Proje kapsamında gezilere katılan öğrencilerden bir grup, Çubukçu'yu MEB Tevfik İleri Salonu'nda ziyaret etti.
Öğrencileri tek tek öperek ''hoşgeldiniz'' diyen Çubukçu, yaptığı konuşmada, projeyle öğrencilerin farklı illere gezilere gittiklerini ve Türkiye'nin farklı yörelerinden öğrencilerin bir araya geldiğini anlattı. Öğrencilerin bu gezilerle hem birbirleriyle hem de tarihi ve kültürel değerlerle buluştuklarını ifade eden Çubukçu, öğrencilere ''Sizler değişime, coşkuya, keşfetmeye, yeni ilişkiler kurmaya, yeni yerler görmeye en açık kesimsiniz. Gönül Köprüsü Projesi bu anlamda size yol arkadaşlığı yapan, seyahat etme imkanı sağlayan çok değerli bir proje'' diye seslendi. ''Köprünün bir ayağında Milli Eğitim Bakanlığının, diğerinde Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.'nin bulunduğunu'' söyleyen Bakan Çubukçu, projenin sponsorluğunu üstlenen Turkcell'e de teşekkür etti.
Bakan Çubukçu, şunları söyledi: ''Bu gönül köprüleri üzerinde kurulan kardeşlik, sevgi ve dostluk bağlarının, ülkemizi daha iyiye, daha güzele götüreceğine, ülkemizin genç insanlarına duyduğum güven kadar büyük bir inanç beslemekteyim. Böylece genç nesillerin yaşadıkları yere göre coğrafi ve ekonomik farklılıkları olan diğer yerleri görerek, ülkemizi ve insanlarımızı daha yakından tanıma imkanı olacak. Değişik illerde yaşayan gençlerimiz arasındaki sevgi, saygı, arkadaşlık, paylaşma, yardımlaşma, birlik ve beraberlik duyguları güçlenecek, pekişecek. Hepimiz biliyoruz ki yolculukların insanların ruhları, zihinleri ve alışkanlıkları üzerinde önemli etkileri var. Yolculuklar sadece gittiğimiz, gördüğümüz yerleri değil, kendimizi de tanıma ve bilmediğimiz yönlerimizi keşfetme imkanı verirler. İşte Gönül Köprüsü Projesi ile belki de yaşadığı yerden hiç çıkmayan, başka şehirleri görme imkanı bulamayan çocuklarımıza yeni ufuklar açılmaktadır. Ayrıca projede birçok medeniyete ev sahipliği yapan, doğusundan batısına her bir köşesi tarihi zenginliklerle dolu ve eşsiz doğal güzelliklere sahip olan ülkemizin geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız tarafından gezilip görülmesi ve kültürel değerlerimizin paylaşılmasının sağlanması da hedeflenmektedir.''
Geçmişini ve kültürel değerlerini bilmeyenlerin, bu değerlere sahip çıkmasının mümkün olmadığını vurgulayan Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, ''Yaşadığı yerden hiç çıkmayan, başka şehirleri, hayatları, denizi ya da göz alabildiğine uzanan dağları, ovaları, yaylaları ve ırmakları görmeyen çocuklarımızdan ön yargısız olmalarını, ufuklarını genişletmelerini, tarih ve çevre bilinci edinmelerini beklemek haksızlık olur. Hayatımızdaki peşin hükümlerden kurtulmanın değerli yollarından biri kitap okumaksa diğeri de seyahat etmek ve iletişim kurmaktır'' dedi. Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv de MEB'e her konuda destek vermeye hazır olduklarını ifade etti.
Engelli öğrencinin talebi
Bakan Çubukçu konuşmasını tamamladıktan sonra Osmaniye 19 Mayıs Lisesi'nden geziye katılan öğrencilerden görme engelli Fatih Karaca ile sohbet etti. Ankara'da Anıtkabir'e, Başbakanlık'a ve TBMM'ye ziyarette bulunacaklarını söyleyen Karaca'ya Çubukçu, ''İnşallah birgün o makamlara siz gelirsiniz'' dedi. Tarih öğretmeni olmak istediğini söyleyen Karaca'ya Çubukçu, bu gezinin böyle bir isteği bulunan birisi için ideal olduğunu söyledi.
Görme engelli olduğu için özellikle sayısal derslerle ilgili sınavlarda sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Fatih Karaca, sorunlarına çözüm bulunmasını talep etti. Bunun üzerine Çubukçu, ''Her engel grubunun bazı özel durumları nedeniyle bazı ders gruplarında başarılı olmaları zor. Önümüzdeki dönemde Özel Öğretim Genel Müdürlüğü ve Talim Terbiye Kurulu kanalıyla özellikle kaynaştırmadaki engelli çocuklarımızın hemen her dersi ortalama düzeyde kavrayabilmeleri ve en azından hassasiyetlerine uygun şekilde sorumlu tutulmaları için çalışma yapacağız'' diye konuştu.
Yanında getirdiği hediyeyi Çubukçu'ya sunan Fatih Karaca'ya Çubukçu da Ömer Seyfettin'in braille alfabesiyle yazılmış hikayelerinden oluşan bir set hediye etti. Diğer çocuklarla da sohbet eden Nimet Çubukçu'ya öğrenciler yörelerine özgü hediyeler sundu. Edirne'den getirilen ve Türk bayrağı şeklinde hazırlanan ''badem ezmesi'' salondakilere ikram edildi.
'Sıradan bir gezi programı değil'
Bakan Çubukçu, projenin yurtdışında da uygulanıp uygulanmayacağı konusundaki soruya, ''Şimdilik kendi ülkemizin bölgelerini, insanını tanıma konusunda uyguladığımız bir proje'' dedi. Proje kapsamında gezilere katılan öğrencilerin anlattıklarından etkilendiğini dile getiren Çubukçu, ''İletişim çağındayız, aslında birçok yeri gitmeden de görebiliriz ama gitmek, tanımak, insanlarla temas etmek en önemli deneyim. Yüz yüze kurulan iletişimin yerini hiçbir şey tutmaz. İnsanlığımızı, birbirimizi hatırlamak, birbirimizin ne olduğunu tanımak açısından çok önemli. Bu proje büyüyerek ilerleyecek ve tüm Türkiye'yi, öğrencilerimizi kuşatacak bir hale gelecek. Bu sıradan bir gezi programı değil'' diye konuştu.
Çubukçu, projenin ilk etapta yaz aylarında uygulandığını ancak yıl içine yaymayı, yarıyıl tatilinde veya sonbaharda da gezi programları düzenlemeyi planladıklarını bildirdi.
'Engelli öğrenciler ilk kez katılıyor'
Bu arada Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, projenin geçen yıl başladığını ve on binlerce öğrencinin gezilere katıldığını belirtti. Bu yıl 10 bin 240 öğrencinin proje kapsamında geziye gideceğini ifade eden Ciliv, öğrencilerin, doğal ve kültürel değerlerle tanışmalarının, vizyonlarının genişlemesinin ve arkadaşlıklar geliştirmelerinin amaçlandığını anlattı. Ciliv, ''Bugün kendi köyünden, kasabasından dışarıya çıkmamış birçok genç öğrenci var. Biz bu çocuklara bu fırsatı yaratarak, başka yerleri görmelerini sağlamaya katkıda bulunmak istedik'' dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak çalıştıklarını, Turkcell'in çocukların ulaşımlarını sağladığını kaydeden Ciliv, bu yıldan itibaren, uzak mesafelere gidecek öğrencilerin uçakla götürüleceğini bildirdi. Ciliv, öğrencilerin seyahat ettiği her otobüse de mobil internete bağlı bir diz üstü bilgisayar konulduğunu, böylece seyahat ederken internete girme fırsatı bulabildiklerini kaydetti.
Tüm otobüslerin araç takip sistemiyle izlenebildiğini belirten Ciliv, engelli öğrencilerin de ilk kez bu yıldan itibaren projeye dahil edildiğini söyledi. Bugüne kadar bulunduğu ilden ilk kez bu proje kapsamındaki gezi nedeniyle dışarı çıkan öğrenci oranının yüzde 60'a yakın olduğunu söyleyen Ciliv, projenin bu açıdan önem taşıdığını sözlerine ekledi.
'Heyecan verici bir proje'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı ile Turkcell'in ortaklaşa yürüttüğü Gönül Köprüsü Projesi kapsamında, Ankara'ya gelen öğrencileri kabul etti. Erdoğan, Başbakanlık Merkez Bina'da yapılan kabulde öğrencilerle sohbet etti. Kabulün yapıldığı salonda, her hafta Bakanlar Kurulu'nun toplandığını anımsatan Erdoğan, ''Bu yıl ikincisi gerçekleşen Gönül Köprüsü Projesi, bizler için heyecan verici bir proje'' dedi.
Öğrenci ve öğretmenlere, ''Başkentimize, Başbakanlığımıza hoş geldiniz'' diyen Erdoğan, bu projenin önemine değindi. Projeyle hiç tarla görmemiş öğrencilerin tarla, hiç deniz görmemiş öğrencilerin deniz gördüğünü belirten Erdoğan, doğudaki öğrencilerin batıyla, batıdaki öğrencilerin doğuyla, kuzeydeki öğrencilerin de güneyle tanışarak kaynaştığını söyledi. Başbakan Erdoğan, proje kapsamında bu yıl 81 ilden 10 bin 240 öğrencinin yeni yerler görme, yeni insanlar tanıma ve yeni dostluklar kurma fırsatı bulduğunu dile getirerek, çocukların bu kapsamda sadece turistik bir gezi yapmakla kalmayıp, ülkelerini daha yakından tanıdığını ifade etti.
"Gelecekte bu koltuğa sizler oturacaksınız"
Yaptığı konuşmada öğrencilere tavsiyelerde de bulunan Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
''Sizler Türkiye'nin, Türkiye Cumhuriyeti'nin başkentinde, TBMM'nin bulunduğu bir şehirdesiniz. Milli iradenin, millet egemenliğini, diğer adıyla demokrasinin kalbi bu şehirde atıyor. Kurtuluş Savaşımız bu şehirden idare edildi. Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşları, modern Türkiye Cumhuriyeti'ni bu şehirde inşa ettiler. Sizler, İlk Meclis'i, TBMM'yi, Başbakanlığı ve diğer devlet kurumlarımızı ziyaret ederken, aynı zamanda da ülkemizin yakın tarihi içinde de bir seyahate çıkmış olacaksınız. Bu bakımdan, bu seyahatiniz çok anlamlı. Bu ziyaretiniz vesilesiyle Türkiye'nin hangi zorlukları aşarak bu günlere geldiğini, Türkiye'nin hangi esaslar üzerine kurulduğunu ve nasıl idare edildiğini de görme ve anlama fırsatını bulacaksınız. Gelecekte inşallah bu koltuklarda sizler oturacaksınız. İyi birer bilimadamı sanatçı, siyasetçi, meslek erbabı, doktor, mühendis, avukat vesaire... Ülkemizin kaderinde sizler söz sahibi olacaksınız. Bugünün idarecileri olarak bizler siz değerli öğrencilerimize parlak bir gelecek kurmak için gece gündüz çalışıyoruz. Ankara; Edirne, Sivas ve Osmaniye kadar sizin şehrinizdir. Bunu böyle biliniz.''
Çocuklardan izlenimlerini ailelerine ve arkadaşlarına da anlatmalarını isteyen Erdoğan, öğrencilere sorular da yöneltti. Çocuklara, Çanakkale'ye gidip gitmediklerini soran Erdoğan, ''Oralar 5 yıl önce böyle değildi. 5 yıl önce oralar bir felaketti. Biz 5 yılda bu hale getirdik ama yeterli değil. Orada şimdi yapacağımız çok işler var. Kaleler, vesairenin de restorasyonları yapılacak'' dedi. ''İstanbul Topkapı'daki Panorama 1453 Müzesi'ni göreniniz var mı?'' diye de soran Erdoğan, öğrencilerden ''Hayır'' yanıtı alması üzerine, ''Eyvah... İstanbul'a giden Panorama 1453'ü mutlaka gezmeli. Şimdi aynısını Çanakkale'de yapıyoruz. Gelibolu 1915'i yapacağız. Şu anda senaryosu hazır'' diye konuştu.
"Süreyya bey benim yandan hemşehrimdir"
Yaptığı konuşmanın ardından projeye destek verenlerle Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'ya teşekkür eden Erdoğan, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv'e ''Süreyya Bey, hala Ceo musun? Ceo'nun daha yukarısına çıkmadınız mı?'' diye espri yaptı. Erdoğan, ''Süreyya Bey benim yandan hemşehrimdir. Öyle bir özelliği var. Yarım hemşehrimiz'' dedi.
Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının ardından, Osmaniye'den gelen öğrenci Halise Var da ''Gönül Köprüsü Projesi, ülkemiz için gerçekten çok önemli ve gerekli bir proje. Özellikle böyle bir ortamda, yani milletimizin hem içten hem dıştan parçalanmaya çalışıldığı bir ortamda bizim birbirimize bağlanmamız, kaynaşmamız gerekiyordu. Bu manada bizim farklı şehirlere gitmemiz, farklı insanlar tanımamız, ülkemizi olan bağlılığımızı kat ve kat arttıracaktır. Bu proje bize bu anlamda ön ayak olmuştur'' diye konuştu.
Sivas'tan gelen işitme engelli öğrenci Hüseyin Gökçe ile de diyaloğa giren Başbakan Erdoğan, öğrencinin ''Sizi seviyorum. Ankara da çok güzel'' sözlerine, ''Sen de güzelsin. Arkadaşların da güzel'' karşılığını verdi. Başbakan Erdoğan, daha sonra öğrencilere hediye verdi ve fotoğraf çektirdi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması