Göz göre göre yolsuzluk
Türkiye’yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında gözaltına alınanların imar için rüşvet verme TOKİ ihaleleri ile suçlanmaları inşaat sektöründe yaşanan yolsuzlukları gündeme getirdi.
Son yıllarda özellikle inşaat eksenli büyüyen Türkiye ekonomisi kabinenin de gündemini şekillendiriyor. S Bilişim Danışmanlık’ın raporuna göre 2013’ün ilk yarısında Bakanlar Kurulu 346 karar aldı. Bu kararların 206’sını, yani yüzde 59.54’ünü imar kararları oluşturdu
AKP hükümetinin art arda açıkladığı dev inşaat projeleri, sit alanlarının imara açılması, Marmaray, 3. havalimanı, 3. köprü, Kanal İstanbul gibi projelerin çoğu birçok müteahhidi zenginleştirirken inşaat sektörünü de en büyük rant kapısı haline getirdi. Türkiye’yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında son yıllarda bir anda Türkiye’nin en büyük inşaat şirketleri haline gelen Ağaoğlu ve Taşyapı’nın patronlarının yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın oğlunun gözaltına alınmasıyla inşaat sektöründe yaşanan yolsuzluklar gündeme geldi.
Öte yandan dev inşaat projeleri, enerji yatırımları ve kentsel dönüşüm de son yıllarda Bakanlar Kurulu’nun gündeminde imar konusunu bir numaralı gündem maddesi haline getirdi. Hükümet son yıllarda üçüncü havalimanı, üçüncü köprü, Kanal İstanbul, İzmir-İstanbul otoyolu, Marmaray, nükleer santral inşası, Gezi Parkı yayalaştırma projesi gibi dev projelere başladı. Bu projeleri hızla hayata geçirmek için de Bakanlar Kurulu neredeyse tüm enerjisini bu alandaki kararları çıkarmada harcadı.
S Bilişim Danışmanlık’ın “Türkiye’de Siyasi İstikrar Bakanlık Performansları X” 2013 yılı ara raporuna göre 2013’ün ilk yarısında Bakanlar Kurulu 346 karar aldı. Bu kararların 206’sını, yani yüzde 59.54’ünü imar kararları oluşturdu. 2012’de de Bakanlar Kurulu’nun aldığı 618 kararın 253’ü imara ilişkin kararlardan meydana geldi. Alınan imar ve gayrimenkul kararlarını, acele kamulaştırma, afet işleri, vakıf taşınmazlarının tahsisi, kamulaştırma, altyapı ve kentsel dönüşüm, riskli alan belirleme ve toplulaştırma kararları oluşturdu.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, son 12 yılda Türkiye’de ihale ve TOKİ yasalarının her birinin 20 kere değiştirildiğine işaret ederek her defasında yeni imar izinlerinin çıkarıldığını firmalara yeni rant kapılarının açıldığını ifade etti. Gökçe, İstanbul’da depremden sonra toplanma yeri için oluşturulan 470 noktanın, SİT alanlarının, su havzalarının, kentin kültürel dokusunu katkı sağlayan alanların rüşvetle yolsuzlukla imara açıldığını kaydederek, şu anda yolsuzluk operasyonuyla ortaya çıkan bölümünün buz dağının görünen yüzü olduğunu daha büyük rüşvetlerin yolsuzlukların döndüğünü sözlerine ekledi.
Sektör temsilcileri endişeli
Türkiye gayrimenkul sektörünü temsil eden, aynı çatı altında toplayan Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği, Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği ve İstanbul İnşaatçılar Derneği büyük rüşvet operasyonuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
Şuan içerisinde bulunduğumuz soruşturma sürecinin, 100 milyar doların üzerinde büyüklüğe sahip, Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden inşaat sektörünü ve Türkiye’nin genel itibarını olumsuz etkileyecek bir noktaya gittiğini büyük bir üzüntüyle görmekteyiz. Bu sebeple kamu vicdanının rahatlatılması, sektörümüzün ve dolayısıyla ülke ekonomimizin bu olayı en az hasarla atlatması için her türlü müphemiyetin bir an önce ortadan kaldırılması acil ve zaruridir. Bu belirsizliğin devam ettiği her günün sektöre zarar vereceği endişesini taşımaktayız.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- DEM Partili vekillerle 'Suriye' atışması!