Göz yanıltan optik oyunlar

Op Art’ın öncülerinden Victor Vasarely’nin retrospektif sergisi Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde açıldı. Sergide, geometrik formlar ve renk tonlamaları ile resimlerinde göz yanıltan optik oyunlar yapan Vasarely’in elliden fazla yapıtı yer alıyor.

Göz yanıltan optik oyunlar
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.02.2017 - 19:06

"Tri-Dagg’, panel üzerine akrilik, 1979.

Pop Art’ın devamındaki Op Art’ın öncülerinden Macar asıllı Fransız ünlü sanatçı Victor Vasarely’nin (1906- 1997) retrospektif sergisi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde açıldı. Sergide, geometrik formlar ve renk tonlamaları ile resimlerinde göz yanıltan optik oyunlar yapan Victor Vasarely’nin farklı sanat dönemlerine ait elliden fazla resim, heykel, tasarım ve duvar halısı çalışması yer alıyor. Sergiyle ilgili bilgilerin paylaşıldığı basın toplantısı ise dün Tophane-i Amire’de yapıldı. Toplantıda konuşan MSGÜ Rektörü Prof. Yalçın Karayağız, Vasarely’nin Türkiye’de 70’ler ve 80’lerde özellikle resim eğitimi görenler için fenomen olduğunu belirterek onun mühendis aklıyla eserlerini oluşturduğunu söyledi. Karayağız, “Vasarely, Op Art diye kendine has bir alan açmıştır. Eserleri size pek çok şey anlatacak. Bu sergi son 50 yılda ülkemize getirilen birkaç önemli sergiden biri” dedi.

Serginin küratörü, sanatçının torunu ve aynı zamanda Vasarely Vakfı’nın direktörü Pierre Vasarely de Victor Vasarely’nin çizdikleri kadar yazdıklarının da önemli olduğuna değindi: “Vasarely düşüncelerini maharet, inanç ve coşkuyla dile getirerek bakış açısını çok daha ileri noktalara taşır: “Hissetmek ve yapmak sanatta eski yöntemdi, sanatın yöntemi artık tasarlayıp yaptırmaya dönüşmüş durumdadır.” Ayrıca, sergide sanatçının “Yazının sesbirimleri, müziğin solfeji, matematiğin rakamları vardı... Plastik sanatı da kendine göre bir alfabeyle donatmak gerekir” sözü de eserlere eşlik ediyor.

Op sanatının babası denilen Vasarely, sanat eserlerinin herkesin erişimine sunulması gereken ve çoğalan bir güzellik olduğunu da vurguluyor: “Nesneleştirilmiş, böylece plastik bir bileşimden koparılmış olan, sergilenen, sahip olunan, kendinden menkul kıymeti için üzerine titrenen sanat yapıtı tek bir işlevle, şiirsellik işleviyle sivrilir, donup katılaşır, böylece ancak rafine bir elite hizmet verebilecek hale gelir.”

Öte yandan, Op Art, pozitif ve negatif formların birbiriyle farklı bir biçimlendirme metoduyla ilişkiye girip, tuval yüzeyinde hareket olgusunu ortaya çıkartan bir akım. Vasarely, göz yanılsamalarıyla ilgi çeken bu akımın öncüsü olan bir dünya sanatçısı olarak değerlendiriliyor.

Çünkü Vasarely’nin deneysel çalışmaları, 20. yüzyıl sanatında, Pop Art’tan Minimal Art’a uzanan bir çizgide, ardıllarını etkileyen derin izler bırakmıştır.

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas’ın girişimleriyle, uluslararası sanat kurumlarının işbirliğiyle gerçekleştirilen bu sergi 31 Mart’a kadar izlenebilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler