Grev yasağına tepki yağıyor

Bakanlar Kurulu kararı ile önceki gün grevleri ertelenen metal işçilerine destek yağıyor. Sendika yöneticileri “İşbaşı yapmadık, bugün de yapmayacağız. Yarından sonrası için Başkanlar Kurulu’nun alacağı karara göre hareket edilecek” diyerek ‘direnişe devam’ mesajı verdi. Destek için yurdun çeşitli yerlerinde eylem yapıldı. Ankara’da 8 kişi gözaltına alındı.

Yayınlanma: 31.01.2015 - 22:05
Abone Ol google-news

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nın, 10’u Kocaeli’nde bulunan, Türkiye genelinde 10 ildeki 22 fabrikada başlattığı grevin, Bursa’da sona erdiği, Koaceli bölgesinde ise devam ettirileceği belirtildi.

Bakanlar Kurulu’nun aldığı 60 gün süreyle grevleri erteleme kararının ardından, Gebze’de grev uygulanan 10 fabrikada yetkili olan Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Necmettin Aydın, “Yasal olarak işbaşı yapmamız gerekiyor belki ama biz hükümetin aldığı kararı antidemokratik görüyoruz. Genel merkezimiz de bu şekilde karar almıştır. Grev devam ediyor” dedi.

Sendika yöneticileri, pazartesi gününe kadar işbaşı yapmayacaklarını, pazartesi gününden sonrası için Başkanlar Kurulu’nun bugün yapacağı toplantıda alınacak karara göre hareket edileceğini söyledi.

Greve devam edeceklerini dile getiren işçiler görüşlerini, “İşbaşı yapmadık, bugün de yapmıyoruz. Yarın da yapmayacağız. Gelişmelere göre pazartesi günü işbaşı yapacağız. Bugün sendikamızın Başkanlar Kurulu toplantısı var. Pazartesi gününden sonrası için Başkanlar Kurulu’nun alacağı karara göre hareket edilecek. Biz sendika olarak haklı taleplerimizde ısrarcıyız. Dayatılan sözleşmeyi kabul etmeyeceğiz. İstekler yerine getirilmediği sürece bu durum devam eder” şeklinde açıkladı.

 

Destek yağıyor

Grevin yasaklanmasına karşı tepkiler ve destek eylemleri ile açıklamaları ise artarak devam ediyor. Türk-İş’e bağlı sendikaların oluşturduğu Sendikal Güç Birliği Platformu, metal grevinin yasaklanmasına tepki gösterdi.

Türk-İş’e bağlı Basın-İş, Belediye-İş, DERİTEKS, Kristal-İş, Petrol-İş, Tek Gıdaİş, Tez Koop-İş, TÜMTİS ve TGS’nin oluşturduğu platform, Bakanlar Kurulu’nun grevi “Milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu” iddiasıyla yasakladığına dikkat çekti, “Kendini sermayenin hizmetine adamış olan hükümet, bir kez daha grev yasaklama yoluna başvurdu” diye belirtti.

AKP hükümetinin işçi sınıfının bütün kazanımlarını hedef tahtasına koyduğunu belirten Platform, “AKP hükümeti, bazen torba yasalarla yasak kapsamını genişleterek bazen katılımı engellemek için doğrudan işçileri tehdit ederek ya da erteleme adı altında yasaklayarak işçi sınıfının grev hakkını gasp ediyor” diye kaydetti. Bakanlar Kurulu kararının keyfi, hukuksuz ve antidemokratik olduğunu belirten platform, “Grev hakkı temel insan haklarından biridir. İşçi sınıfı bu hakkı uzun mücadeleler sonucunda bedel ödeyerek kazanmıştır” ifadelerini kullandı.

Umut-Sen Kolektifi, tüm sendikaları ve emekten yana tavır alan siyasi parti üyelerini, grev kararı ertelenen Birleşik Metalİş’le dayanışmaya çağırırken Ankara’da da zincirli eylem yapıldı. Birleşik Metal-İş Sendikası’na bağlı 15 bin işçinin grevinin hükümet tarafından ertelenmesine tepki gösteren SDP üyeleri zincirli eylem yaparak Kızılay’ı trafiğe kapattı.

İşçilere destek vermek isteyen SDP üyeleri dün sabah saatlerinde Kızılay’a geldi. Birleşik Metal-İş Sendikası’nın grevinin ertelenmesine tepki gösteren grup, kendilerini birbirlerine zincirleyerek yolu trafiğe kapattı. Olay yerine çok sayıda çevik kuvvet polisi gönderildi. İkisi kadın 8 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan SDP üyeleri araçlara bindirilerek emniyete götürüldü. Eylemin ardından Kızılay kavşağı yeniden trafiğe açıldı. Öğle saatlerinde de bir grup Yüksel Caddesi’nde toplanarak grevin ertelenmesini protesto etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler