Guantanamo yine tartışılıyor

Avustralya, ABD'nin Guantanamo'daki terör zanlılarının bir kısmını kabul etmesi talebini değerlendiriyor. İngiliz "Times" gazetesi de, dünkü sayısında İngiliz hükümetinin Guantanamo'daki yabancı tutsakları kabul etmeye hazırlandığını öne sürdü.

Yayınlanma: 02.01.2009 - 09:43
Abone Ol google-news

Avustralya Başbakan Vekili Julia Gillard, ABD'nin 44. Başkanı seçilen Barack Obama'nın Guantanamo'nun kapatılması yolundaki sözünü yerine getirme çabalarına yardımcı olmak üzere, bazı mahkumları ülkeye kabul etme konusunu İngiltere ile değerlendirdiklerini belirtti.

Gillard, yazılı açıklamasında, ülkeye kabul edilecek terör zanlılarına Avustralya'nın sert yasal koşullarının uygulanacağını ve çok sıkı bir değerlendirme sürecinden geçirileceklerini ifade etti. Başbakan Vekili Gillard, Avustralya'nın hangi koşullar altında, kaç mahkumu kabul edeceği konusundaysa bilgi vermedi.

Bu arada, yerel "Australian" gazetesi, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın geçen hafta Guantanamo'nun kapatılması planları çerçevesinde 100 kadar ülkeden yardım istediğini aktardı.

Öte yandan, İngiltere'de yayınlanan "Times" gazetesi de, dünkü sayısında İngiliz hükümetinin Guantanamo'daki yabancı tutsakları kabul etmeye hazırlandığını öne sürdü. Hükümet kaynaklarına dayandırılan haberde, bu ay sonunda görevinden ayrılacak olan ABD Başkanı George Bush'un daha önceki benzer yardım çağrısını reddeden İngiltere'nin, artık Guantanamo tutsaklarına yeni mesken bulunması girişimini desteklediği belirtildi.
 

Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcünün, Guantanamo'nun kapatılması gerektiği konusunun açık olduğunu, bu konudaki yasal, teknik ve diğer zorlukların anlaşıldığını ve "ABD'nin bunu gerçekleştirmede müttefik ve ortaklarının yardımına ihtiyacı olduğunu" söylediği belirtildi.

İngiltere'nin, İngiliz olmayan, ancak İngiltere'de yaşamış bazı tutsakları daha önce kabul ettiğini hatırlatan sözcü, İngiltere ile bağlantısı olmayan tutsakları kabul edip etmeyecekleri konusunda açıklama yapmadı. Guantanamo'da halen 225 tutsak bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler