Gül rest çekti

‘Siyaset planım yok’ diyerek ‘kukla’ başbakan olmayacağı mesajını verdi.

Yayınlanma: 18.04.2014 - 21:38
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı seçimleri konusunda tüm senaryoları yeniden şekillendirecek bir çıkış yaparak “Bugünkü şartlar çerçevesinde benim gelecekle ilgili bir siyaset planımın olmadığını burada paylaşmak isterim” dedi. Gül, bu sözleriyle “ya tamam, ya devam” mesajını net bir şekilde verdi. Gül’ün açıklamaları devletin zirvesinde “Cumhurbaşkanı, Başbakan’a ‘Sen Özal, ben Akbulut olmam’ dedi” şeklinde yorumlandı.

Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde, 81 ilin tamamını ziyaret etmek isteyen Cumhurbaşkanı Gül, 77. ziyaretini dün Kütahya’ya yaptı. Ancak takvimde sona kalan Kütahya, Gül’ün gündem yaratan en önemli gezisi olarak da kayda geçti. Kentteki temasları çerçevesinde valiliği ziyaret eden Gül, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan ile ne zaman görüşeceğinin sorulması ve Erdoğan’ın “Köşk’e çıkarsam tam yetki kullanacağım” açıklamasının anımsatılması üzerine Gül’ün şu ifadeleri bir anda gündemi değiştirdi:

“Tabii ki Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili adaylar netleştikten sonra başka bir süreç başlayacaktır. Bu vesile ile şunu da söylemek isterim: Devletin bütün kademelerinde devletimize hizmet ettim, büyük bir şerefle bu görevleri yerine getirdim ve bundan büyük bir gurur da söz konusu olamaz. Bugünkü şartlar çerçevesinde benim gelecekle ilgili bir siyaset planımın olmadığını burada paylaşmak isterim. Çünkü bakıyorum, birçok spekülasyonlar, birçok şeyler söyleniyor. Günü geldikçe bunlar daha çok konuşulacaktır, tartışılacaktır. Ama bunun da bilinmesini arzu ederim.”

Gül, Medvedev-Putin formülü çok tartışılıyor. Sizi Başbakanlık koltuğunda düşünebilecek miyiz?” sorusu üzerine, “Bu şekilde demokrasiye yakışan bir uygulama olduğu kanaatinde değilim. Halihazırda, bugünkü şartlar içerisinde düşündüğümü söylemiş oldum size” değerlendirmesini yaptı. Bir gazetecinin “Adaylığınızı tekrar koymazsanız siyaseti bırakacak mısınız” sorusu üzerine Gül, “Bugünkü şartlar içerisinde böyle bir planımın olmadığını söyledim size” dedi. Gül, “Bu aynı zamanda Köşk’e yeniden adaylığınızın da bir işareti mi” sorusu üzerine ise şunları söyledi:“Bugün Cumhurbaşkanı olduğum için bazı konuları açık konuşmak beni sınırlıyor. Ama şu bir gerçek ki ben bağımsız bir şekilde siyasete girmiş veyahutta Cumhurbaşkanı olmuş bir insan değilim. Dolayısıyla bunları arkadaşlarımız ile konuşacağımızı, tartışacağımızı ve neticede bir karara varacağımızı, bunu da kendi aramızda konuşarak halledeceğimizi söyledim. Dediğim gibi bunlar gayet açık, şeffaf bir şekilde olan konular. Türkiye yeterince olgun bir ülke. Hepimiz de yeteri kadar olgunuz. Onun için Türkiye’nin geleceği daima parlak olacaktır. Daima da iyi olacaktır.”

Açıklamanın mesajı: Akbulut olmam

Gül’ün bu açıklamaları, yerel seçim sonrasında tamamen cumhurbaşkanlığı seçimine odaklanan Ankara’da bugüne kadar yapılmış en net açıklamalar oldu. Peki Gül’ün dünkü açıklamaları ne anlama geliyor? Sürecin başından bu yana Ankara’da konuşulan olasılıklar, “Gül Başbakan olabilir, Köşk’te devam edebilir, uluslararası bir görev üstlenebilir ya da emekli olabilir” şeklinde sıralanıyordu. Devletin zirvesinde, kulislerde yapılan yorumlara göre Gül, dünkü açıklamalarıyla dört olasılığı ikiye indirdi. Yani, “ya tamam, ya devam” dedi. Gül, “Günümüz şartlarında ben siyaset planım yok” sözleriyle aslında Erdoğan’a “Sen Özal, ben Akbulut olmam” mesajını verdi. Kaynaklar, Gül’ün bu sözlerinin Erdoğan’ın son dönemde sık sık gündeme getirdiği “Köşk’e çıkarsam yetkilerimi sonuna kadar kullanırım” sözleriyle birlikte yorumlanması gerektiğine dikkat çekiyor. Yani Gül, güçlü bir cumhurbaşkanının altında başbakanlık yapmaya “net bir şekilde” soğuk bakıyor. Yıldırım Akbulut, 9 Kasım 1989’da Turgut Özal’ın Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesinin ardından başbakanlığa atanıp ardından ANAP Genel Başkanlığı’na seçilmişti. 15 Haziran 1991’de yapılan ANAP kongresinde koltuğunu Mesut Yılmaz’a kaptırmıştı.

Gül bu açıklamasıyla aynı zamanda “Erdoğan Köşk’e çıkarsa Gül ne olacak” sorusunu da ortadan kaldırmış oldu. Geçen hafta Erdoğan’ın Köşk’e çıkacağı, Gül’ün partinin başına geçeceği senaryoları seslendirilmişti. Gül bu senaryoları ortadan kaldırdı. Artık Erdoğan, Gül’le konuşmaya yalnızca iki isimden hangisinin aday olacağına karar vermek için gidecek.

Erdoğan: Gül’ü dinlemeden konuşmam’

Cuma namazını Beştepe Hisarcıklıoğlu Camisi’nde kılan Başbakan Tayyip Erdoğan, gazetecilerin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün açıklamalarını değerlendirmesini istemesi ısrarı üzerine Gül’ün açıklamalarını duymadığını belirterek “Sayın Cumhurbaşkanımızdan dinlemeden bir şey söyleyemem” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler