Gül: Uludere özrün de ötesinde

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Uludere operasyonu ile ilgili, ''Özrün de ötesinde büyük acılar duyduğumuz bir olay" dedi.

Yayınlanma: 27.05.2012 - 12:35
Abone Ol google-news

ABD ziyaretini tamamlayarak Türkiye'ye dönen Gül, Esenboğa Havalimanı'nda, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Uludere olayı ile ilgili İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in açıklamalarının hatırlatılması üzerine, ''Maalesef çok derin acılar duyduğumuz, gerçekten çok büyük acılar duyduğumuz, bazıları özür falan diyor, özrün de ötesinde çok büyük acılar duyduğumuz bir olaydır bu. Bunu da bütün yöre halkının, herkesin, hayatını kaybedenlerin eşi, dostu hepsinin algılaması gerekir'' dedi.

Konuyla ilgili her türlü, sivil ve askeri soruşturmanın yapıldığını söyleyen Gül, şöyle devam etti:

''Maalesef, bu üzücü yanlış hata olmuştur, ama nasıl olmuştur. İhmal mi vardır, bir imkan noksanlığı mı vardır, bir kapasite eksikliği mi vardır. Nereden kaynaklanmıştır olmuştur, onunla ilgili gayet ciddi bir soruşturma devam etmektedir hem idari hem de mahkemeler eliyle. Herhangi bir karartma kesinlikle söz konusu değildir. Askeri makamlarımız, her türlü dokümanı, her türlü bilgiyi, her türlü kaydı ilgili yargı makamlarına vermiştir. Bundan sonra da herhangi bir ihtiyaç olursa onu da vereceklerdir. Ama özellikle şunu bütün vatandaşlarımızın, özellikle de hayatını kaybedenlerin yakınlarının bilmesini isterim ki sivil, asker hepimizin üzüntüsü bu konuda çok derindir, çok samimidir. Maalesef elde olmayan bir şekilde gerçekleşmiştir bu acı, elem verici olay.''

 

27 Mayıs'ın yıldönümü

Bir gazetecinin 27 Mayıs askeri müdahalesinin yıl dönümü olduğunu hatırlatması üzerine Gül, "Türk halkının sevgisini gönlünde hep muhafaza ettiği değerli devlet adamları" Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu'yu rahmetle andığını söyledi.

Türk siyasi tarihinde bu tip acı dönemlerin olduğunu belirten Gül, ancak bugün gelinen noktada Türkiye'nin geçmişiyle yüzleştiğini ve bütün bunları sakin bir şekilde ele aldığını ifade etti.

Hukuki boyutuyla ele alınabilecek olanların hukuki boyutuyla ele alındığını, siyasi boyutuyla ele alınacakların da TBMM'de kurulan ilgili komisyon tarafından incelendiğini söyleyen Gül, ''Önemli olan bugün geldiğimiz noktadır. Bütün bu anlayış, bundan sonra Türkiye artık bu tip dönemlerin olmayacağının en büyük garantisidir. Bir kez daha hepsine rahmet diliyorum. Türkiye'ye yaptıkları katkılardan dolayı da milletim adına şükranlarımı sunuyorum'' dedi.


Kayseri'deki saldırı


''Kayseri'deki terör saldırısının ardından siyasette muhataplık tartışmaları baş gösterdi. AKP ile BDP arasında yeniden görüşmeler olabileceği söyleniyor. Siz siyaset dünyasından neler bekliyorsunuz?'' sorusu üzerine Gül, bu konuların Türkiye'nin en önemli konusu olduğunu ifade etti.

Gül, şunları söyledi:

''Büyük bir olgunlukla ve büyük bir kararlılıkla bu konuları gündemimizden çıkarmamız lazım. Bu konuları gündemimizden çıkarmadığımız süre içerisinde, enerjimizi tamamen aldığı, Türkiye'nin daha da hızlı gelişmesine ayak bağı olduğu gibi, Türkiye'de birçok siyasi, sosyal, maalesef ciddi problemler de oluşturmaktadır. O bakımdan gerek ilgili devlet kurumları gerek siyasi yapılar gerekse bununla ilgilenen herkesin bu işlerin çözümü yönünde, bu işleri Türkiye'nin gündeminden çıkartacak bir gayret, samimi üslupla çalışması gerekir. Herkesin üstüne düşen çok görev var.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler