Gül'ün Çankaya'daki 2. yılı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, görevinde ikinci yılını dolduruyor. Gül bu süre zarfında, 231 kanunu onaylarken, 3 kanunu ise kısmen iade etti.

Yayınlanma: 27.08.2009 - 08:44
Abone Ol google-news

Türkiye Cumhuriyeti'nin Onbirinci Cumhurbaşkanı olarak 28 Ağustos 2007 tarihinde göreve başlayan Abdullah Gül, görev süresinin iki yılında Cumhurbaşkanlığı faaliyetleri, yurtiçi ve yurtdışı seyahatleri, ağırladığı devlet başkanları, uluslararası sorunların çözümü için gösterdiği çabalarla yoğun bir çalışma dönemi geçirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, iki yıllık görev süresinde toplam 231 kanunu onayladı, 3 kanunu kısmen iade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, 13 Nisan 2009 tarihinde çoğu milletler arası anlaşma olmak üzere toplam 34 kanunu onayladı.

Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından sunulan kabine değişikliğini de onayladı. Bu değişiklikle 60. Hükümet'te biri TBMM dışından olmak üzere 9 yeni bakan yer aldı, bazı bakanların da görev alanları değiştirildi.


Aflar

Cumhurbaşkanı Gül, 14 Mayıs 2009 tarihinde, ''sürekli sakatlık'', ''sürekli hastalık'' ve ''kocama'' nedeniyle 3 mahkumu affetti. Gül'ün, hastaneler ve Adlı Tıp Kurumu 3. Adli Tıp İhtisas Kurulu tarafından felçli olduğu saptanan Murat Yılmaz'ın, mesane kanseri olduğu saptanan Mustafa Varlık'ın ve çeşitli sağlık sorunları ile kocama halinde bulunduğu saptanan 85 yaşındaki Hasan Hüseyin Sevim'in durumunun mahkumiyetine devam etmesine izin vermediğini dikkate alarak kalan hapis cezalarını kaldırdığı bildirildi.

Gül, ayrıca Suudi Arabistan'da idam cezasına çarptırılan Türk vatandaşı Sabri Boğday'ın serbest bırakılması için de büyük çaba harcadı. Boğday, Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile Gül arasındaki görüşmelerin ardından affedilerek 27 Ocak 2009'da Türkiye'ye döndü.


4 bin kişi iş talep etti

Cumhurbaşkanlığının internet sitesinde yer alan bilgilere göre, 28 Ağustos 2007-21 Ağustos 2009 tarihleri arasında Çankaya Köşkü'ne kurumsal ve kişisel toplam 53 bin 445 başvuru yapıldı. Kurumsal başvuruların büyük çoğunluğu yerel yönetim sorunlarına ilişkin oldu; kişisel başvurularda maddi yardım talepleri öne çıktı. Maddi yardım ve destek sağlanması için 6 bin 675, adalet için 5 bin 478 başvuru yapıldı, 3 bin 982 kişi de Cumhurbaşkanlığından iş talebinde bulundu.


"Şahsım adına tereddütüm yoktur"

2009'da Cumhurbaşkanı Gül ile ilgili gündeme gelen konulardan biri de Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, Mayıs ayında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, ''Kayıp Trilyon'' davasıyla ilgili olarak, Gül hakkında vermiş olduğu ''kovuşturma yapılmasına yer olmadığına'' ilişkin kararını kaldırması oldu. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi açıklamasında, Gül'ün ''sanığı olmadığı ve yargılanmadığı bir davadan dolayı bazı çevrelerce şüpheli gibi gösterilmeye çalışılmasının iyiniyetle bağdaştırılamadığı'' belirtilerek, ''Kaldı ki, Anayasaya göre Cumhurbaşkanlarının 'vatana ihanet' dışında herhangi bir suçlama ile yargılanması mümkün bulunmamaktadır'' denildi.

Konuya ilişkin bir soruyu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, ''Hukuki prosedür neticelendiğinde, eğer bazılarının iddia ettiği gibi bir durum ortaya çıkarsa bu konuda yargılanmaktan şahsım adına benim hiçbir şüphem, tereddütüm yoktur'' dedi.
 

Gül 33 ülkeye 46 ziyaret gerçekleştirdi

Görev süresinin ilk yılında 17 ülkeye 21 ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Gül, bugüne kadar toplam 33 ülkeye 46 ziyaret yaptı. Gül, cumhurbaşkanı seçildikten sonra 40 ülkeden mevkidaşını Türkiye'de ağırladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler