Gül’ün üç rahatsızlığı

“Aday ol” davetine yanıtı beklenen Abdullah Gül’ün üç konuda müzakere arayışında olduğu öğrenildi. Gül’ün çekinceleri, “davetin sahibi”nin Erdoğan olması, 3 dönemlik vekillerin liste dışı kalacak olması ve başkanlık sistemi.

Yayınlanma: 09.03.2015 - 21:58
Abone Ol google-news

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, seçim sürecinin en çok merak edilen gündemi haline dönüşen “aday ol” davetine “Davetin sahibi”, “Parti içi gerilimler” ve “Seçime iki başlı gidiliyor olması” nedenleriyle “hayır” yanıtı vermesi bekleniyor.

Erdoğan’ın, “Kendi takdiridir ancak isabetli ve hayırlı olur” sözlerinin ardından siyaset, Gül’ün AKP’den adaylık konusunda vereceği karara kilitlendi. Başbakan Ahmet Davutoğlu da “Davet dışarıdan birine yapılır. Burası onun evi. Kamuoyu önünde davet ettik. Özel bir şey yapmaktan da imtina etmeyiz” deyince gözler Gül’e çevrildi. AKP kulislerinde, Gül’ün kararının olumsuz olacağı değerlendirmeleri yapılıyor. Gül’ün daveti reddedeceği tahmini üç nedene dayandırılıyor.

 

Davet hamlesi

Aslında bu hamle MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın adaylığıyla ilgili yaşanan koordinasyon bozukluğunun bir devamı. Erdoğan’ın seçimin başkanlık oylamasına dönüşeceği açıklamasına karşı Davutoğlu’nun Gül’ü partiye davet etmesi beklenirdi; ancak o sırada Fidan olayı yaşandı. Davutoğlu, Gül hamlesini yapamayınca Erdoğan harekete geçti. Erdoğan, bununla aslında Davutoğlu’nun yapabileceği Gül hamlesini kesti. Bu hamleyle aynı zamanda Gül’ün dönüşünün önünü de kesmiş oldu.

İkili konuşmuyor

Özellikle 4 bakanın Yüce Divan’a gönderilmemesi, Saray’daki Bakanlar Kurulu toplantıları ve başkanlık sistemi tartışmaları nedeniyle Erdoğan ile Davutoğlu arasında uyumsuzluk hali var. Haftalık olağan görüşmelerde sıkıntılı konular ele alınmıyor. Davutoğlu da hükümette o kadar olmasa da partide Erdoğan’a bilgi vermeden bazı düzenlemeler yapıyor. Erdoğan ve Davutoğlu arasında en önemli krizin aday listeleri nedeniyle 7 Nisan öncesi yaşanması bekleniyor. Çünkü henüz Erdoğan ve Davutoğlu, aday listelerinin nasıl belirleneceğini yüz yüze konuşmuş değiller. Çoğunluğu Gül’e yakın 3 dönemlik vekiller liste dışı kalacak. Gül, tek başına bir vekil olarak listelere girip iki ismin çekişmesinin malzemesi olmak istemez.

 

Seçimi görür

Dışarıya yansıtılmasa da yaşanan bu iki başlılığın seçim sürecine yansımasına kesin gözüyle bakılıyor; çünkü 400 vekil hedefi koyan Erdoğan’ın listelere olduğu kadar kampanyaya da müdahil olmaması beklenemez. Gül, belirleyici olamayacağı bir sürecin içine girmez. Seçim sonrası gelişmeleri görmek için bekler.

 

Davutoğlu: Etkin denetimli başkanlık

Başbakan Davutoğlu, New York dönüşü uçakta gazetecilere başkanlık sistemiyle ilgili görüşlerini anlatırken Erdoğan’la bakış açısı farkını da net olarak ortaya koydu. Davutoğlu şunları söyledi:

var. Bu değiştirilirken yeni anayasanın insan odaklı, özgürlükçü insan hakları merkezli bir anayasa olması gerekiyor. Böyle bir anayasanın içinde başkanlık sistemi etkin bir denetimle birlikte yer alır. Türk demokrasisi başkanlık sisteminin kötü uygulandığı antidemokratik modelleri zaten kabul edemez”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler