'Gümrük kapısı yok, açılışı törenle yapılıyor'

BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, "krizden etkilenmiyoruz" diye moda deyim oluştuğunu belirterek, teğet geçti kavramından, bu yanılgıdan arınılması gerektiğini söyledi. Kurt, krizin etkilerinin teğet geçmediğine dikkat çekti. Gümrük kapıları yapılmadan, açılışların törenlerle yapılmasını eleştiren Kurt, "Şemdinli Derecik'te Gümrükkapısı yok açılışı yapılıyor. Çukurca Üzümlü'de törende sınır kapısı açtık, sınır kapısı yok" dedi.

Yayınlanma: 21.11.2011 - 14:20
Abone Ol google-news

BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, Ekonomi Bakanlığı'nın bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda söz aldı. Gümrük kapıları yapılmadan açılışların törenlerle gerçekleştirilmesini eleştiren Kurt, şu açıklamalarda bulundu: "Bölgeler arası geri kalmışlığı ortadan kaldırmak için politika geliştirirken Düzce, Osmaniye, Siirt, Bitlis ve Van'ı aynı kefede değerlendirirseniz ne Van ne Siirt ne Bitlis'i desteklemiş olmazsınız" diyen Kurt, hiçbir sermaye sahibinin bu bölgeye gitmeyeceğini ifade etti. Osmaniye'deki ulaşım imkanlarının boyutu ile Siirt ve Şırnak'tan daha avantajlı olduğunu dile getiren Kurt, "Siz de gidersiniz Osmaniye'de ticaret yaparsınız. Bu dengesizliği ortadan kaldırmak gerekiyor. Özellikle belirli bölgelerdeki sınır kapılarındaki kotalar kaldırılmalı. Mesela Esendere sınır kapısındaki kota artırılmalı. Potansiyeli var. Ya bu hikayeyi gündemden çıkarın ya da yapacaksak yapalım. Şemdinli Derecik'te Gümrükkapısı yok açılışı yapılıyor. Tören yapıldı gümrük kapısı açtık diyoruz ama orda gümrük kapısı yok. Çukurca Üzümlü'de törende sınır kapısı açtık sınır kapısı yok. Bunlardan ya vazgeçelim orada ihtiyaçsa, bunları kuralım".

'Sıcak para değil, gizemli para var'

Adil Kurt, krizden etkilenmiyoruz diye moda deyim oluştuğunu söyledi. Teğet geçti kavramından, bu yanılgıdan arınılması gerektiğini belirten Kurt, "Gelişmiş ülkelerden 10 yıl önce krizi yaşamaya başladık. Krizin etkileri teğet geçmedi. Şimdi sonuçlarını tedavi etmeye çalışıyoruz ama etkilerini silemediğimiz ortada. Ekonomik krizi daha atlatamadık. Ağırlıklı olarak sıcak para döngüsü üzerinden yürüyor. Hala kasamızda gizemli paralar var. Gizemli kavramını biz burada kullanmadık. Sıcak para değil gizemli para var" şeklinde konuştu.

'1991'de ilk 10 içinde yer alan Kürt zenginleri bugün ilk 30 içinde bile değil'

Nokta Dergisi'nin 1986 yılında kapağının "İlk 100 Kürt zengini" olduğunu belirten Kurt, "Tansu Çiller Hükümeti döneminde 10 yıl içinde sık sık Kürt işadamları afişe edilmesi ve vitrine çıkartılma arayışları vardı. Çiller elimde listeleri var demişti ve sonra faili meçhullerle noktalanan bir süreç yaşandı, 1991'de Nokta Dergisi, Türkiye'de Kürt işadamlarının verilerini açıklarken Türkiye'deki 10 büyük holdingin 6'sının Kürt sermayedarlara ait olduğu vurgusu özellikle vardı. Geçen yılki verilerde bahsi geçen holdingler ilk 30'un bile içinde değiller. 91'de ilk on içinde olan holdingler bugün ilk 30 içinde bile yer almıyor. Özellikle hükümetiniz son dönemlerde ekonomik politikasını oluştururken Anadolu kaplanlarına atıfta bulunur. TÜSİAD'la simgelenen İstanbul sermayesine dengeleyici sermaye grubu olarak desteklenirken, bu isimlerin erimiş olması önemli. Bu çok önemli" dedi.

'İhracatın ithalatı karşılama oranı halen yüzde 50'lerde duruyorsa...'

Komsiyon'da söz alan MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal bakanlıkların yeniden yapılandırılmasına yönelik eleştirilerde bulundu. Gümrük ve dış ticaretin aynı bakanlık çerçevesinde birleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Günal, Ekonomi Bakanlığı bünyesinde Hazine, SPK, BDDK'nın bulunmadığını dile getirdi. Günal, "Sadece dış ticaret. Bu kişiye göre bakanlık uygulamasıdır. AKPnin geçmişten beri söylediği bakanlık sistemi de bu değildi. İhracat rekor kırıyor da ithalat kaça çıkmış. İhracatın ithalatı karşılama oranı halen yüzde 50'lerde duruyorsa sorun devam ediyor demektir" diye konuştu.
 

'Daha somut önlemler almamız gerekiyor'

"Disiplin sağlayamazsak halimiz daha vahim olacakmış. Daha somut önlemler almamız gerekiyor" diyen Günal, yerli sanayi teşvikinin daha somut olması gerektiğini vurguladı. Yapısal sorun denilip geçilemeyeceğini dile getiren Günal, "9. yılınız dolmuş. Hala yapısal sorun derseniz millet güler. Yapısal sorunu kim çözecek. Seçim gelince de artık bu yapısal sorun elimizden bir şey gelmiyor demeyin. Hala 3 yıl sonra dış ticaret açığını konuşuruz. halen cari açık yapısal sorun deriz" şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler