"Gündemi değiştirmek için başka bir konu bulamadı"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, '' Başkanlık sistemini tartışmaya açmak istiyor. Gereksiz bir şey. Türkiye'nin sorunları var, asıl o sorunları çözmek gerekiyor'' değerlendirmesinde bulundu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazetelerin ekonomi yazarlarıyla bir araya geldi. Basına kapalı yapılan toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Genel seçimler sonrası başkanlık sistemini referanduma götürebiliriz'' şeklindeki açıklamasını hatırlatması üzerine, ''Gündemi değiştirmek için başka bir konu bulamadı Sayın Başbakan herhalde. Başkanlık sistemini tartışmaya açmak istiyor. Gereksiz bir şey. Türkiye'nin sorunları var, asıl o sorunları çözmek gerekiyor'' dedi.
Kılıçdaroğlu, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunan gazeteci Ahmet Şık'ın kitap taslağının internette yayımlandığı anımsatılarak, ''Savcılık da soruşturma başlattı. Siz de örgütsel bir suç işlemiş, kitabı indirmiş olabilir misiniz?'' şeklindeki soru üzerine, şunları söyledi: ''Kitabı indirmedim ama şunu gösteriyor; yasaklarla bir yere varılamayacağını gösteriyor. Yasaklarla 21. yüzyılın Türkiye'sinde sonuç alamazsınız. Artık bunu o kararı veren yargıcın da görmesi lazım, dünyayı bilmesi lazım, dünyayı tanıması lazım. Basılmamış kitabın yasağı mı olur? Eğer siz yasak getirirseniz, yasağın getirdiği sonuç bu olur. Sanıyorum en güzel yanıtı da Sayın Cumhurbaşkanı verdi, kitabın çok daha geniş kitlelere ulaşmasını yargıçlar sağladılar.''
'Güzel bir çalışma oldu'
Kemal Kılıçdaroğlu, gazetelerin ekonomi yazarlarıyla bir araya geldi. Basına kapalı toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin toplantının içeriğine ilişkin sorusu üzerine, ''Doğu ve Güneydoğu'nun kalkınması ile ilgili, büyümesi ile ilgili projelerimizi ve bir raporumuzu gazeteci arkadaşlara açıkladık. Bu konuda teknik sunum da yaptık. Güzel bir çalışma oldu'' diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, projenin ayrıntılarının sorulması üzerine de şunları söyledi: ''O bölgenin ulaşım altyapısının, özellikle demiryolu açısından geliştirilerek bir lojistik merkez haline dönüştürülmesini istiyoruz. Yüksek teknolojinin kullanıldığı, yenilenebilir enerji kaynağı merkezi haline dönüştürülmesini yine öngörüyoruz. Özellikle Gaziantep, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa gibi illerin cazibe merkezi olarak daha büyümesini ve yeni cazibe merkezlerinin yaratılmasını bu raporumuzda yine düşünüyoruz. Yüzde 9.5'luk bir kalkınma hızıyla 2023 yılında AB'nin aradığı yüzde 75'lik süreci, bir büyümeyi kişi başına gelir açısından yakalamayı hedefliyoruz. Bununla ilgili makro dengelerimiz, düşündüğümüz çalışmalar, projeler açıklandı. O bölgede şeker fabrikalarının özelleştirme kapsamının dışına çıkarılmasını, hayvancılık ve et üretimi kurumu aracılığıyla hayvancılığın, besiciliğin o bölgede yeniden gelişmesini hedefliyoruz. Kaynak konusu soruldu. Onunla ilgili ayrıntılı yanıtlar verildi. Makro dengeleri nasıl kurduğumuz konusunda sorular geldi, onunla ilgili açıklamalar yapıldı.''
Bir gazetecinin kaynağı sorması üzerine Kılıçdaroğlu, raporda bunun ayrıntılı şekilde yer aldığını belirtti. Kılıçdaroğlu, ''Özellikle yabancı yatırımların gelmesi, yeni yatırımların getirdiği gelir etkisi, öngörülen yatırımların geriye ve ileriye doğru sanayide ne tür değişiklikler yapacağı, biz aynı zamanda Doğu ve Güneydoğu'nun bir petro-kimya üssü haline getirilmesini de istiyoruz. Çünkü, boru hatları var ama bir petro kimya üssü değil burası. Hem istihdam yaratan, ileri teknolojiyi getiren, hızla büyüyen, işsizliği yüzde 15.2'dan yüzde 6.1 düzeyine indiren bir çalışmaydı...'' diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, ekonomi yazarlarının projeyi nasıl bulduklarının sorulması üzerine de şöyle dedi: ''Doğrusunu isterseniz ben rapor bize sunulurken oldukça heyecanlanmıştım. Çok güzel hem proje bağlamında hem ayakları yere basan bir çalışmaydı. İlk kez kamunun bile yapamadığı bir çalışmayı CHP olarak biz gerçekleştirdik. Doğu ve Güneydoğu'nun büyümesini yüzde 9.5, Türkiye'nin büyümesini yüzde 7 hedefleyerek 2023'e ilişkin sağlıklı, tutarlı bir rapor hazırladık. Şunu iddia ediyoruz; Doğu ve Güneydoğu'nun kalkınması ile ilgili olarak bizim hazırladığımız raporda, hiçbir kamu kuruluşu böyle bir rapor hazırlamamıştır, ilk kez böyle bir raporu bir siyasi parti hazırlıyor. Rapor çok sayıda kişi tarafından yaklaşık 35-40 kişinin katıldığı bir komisyonda hazırlandı. Uzun süre partide tartışıldı, yaklaşık 6 aylık bir emeğin ürünü büyük ekonomi raporumuzun bir alt parçası bu. Önümüzdeki günlerde hayvancılıkla, enerjiyle ilgili raporlar birbirini izleyecek.''
Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin ''Kürt raporu çalışmanız vardı, onu ne zaman açıklayacaksınız'' sorusu üzerine de ''Diğer raporu da gazeteci arkadaşlar sordular, iki ayrı kanaldan çalışmanın yapıldığını ifade ettik. Kültürel ve sosyal boyutu ile Doğu ve Güneydoğu'da yaşanan sorunlarla ilgili olarak iki ayrı kanaldan çalışma yapılıyor. Bu kanallardan birisi AB, evrensel insan hakları, demokrasi ve özgürlükler bağlamında bir rapor ele alınıp değerlendiriliyor. Taslak aşamasında üçüncü görüşmeleri yaptık. Bir başka raporda özellikle sadece bölge halkıyla, bölgedeki sivil toplum örgütleriyle, o konuda bölgede görev yapan akademisyenlerle olan görüşmeler var. O bölüm de yazım aşamasında, bunlar daha sonra birleştirilecek'' diye konuştu.
''CHP'nin Kürt sorununu 100 günde çözme formülü olacak şeklinde bazı ön bilgiler gelmişti. Öyle mi olacak, CHP bu sorunu 100 günde mi çözecek'' sorusuna karşılık da Kılıçdaroğlu, ''Yazılmayan raporla ilgili böyle bir görüş doğru değil, önce raporun yazılması lazım. Raporun merkez yönetiminde görüşülmesi lazım. Hatta orada görüşülmeden önce, bu konuda daha önce yazı yazmış, yorum yapmış, araştırma yapmış çevrelerle bir araya gelip bizim tartışmamız gerekiyor. Van'da yapmış olduğumuz toplantı bu sürecin sadece önemli bir parçasıydı. O raporların yazım aşaması bittikten sonra, ikinci bir çalışma daha yapılacak'' dedi.
Kılıçdaroğlu, Van'da yapılan toplantıların farklı illerde yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine, ''Seçim sürecine girdik. Böyle bir çalışma için ön hazırlık yaklaşık bir aylık süreci gerektiriyor. O nedenle Konya'da böyle bir toplantıyı yapmayı aslında çok arzu ettik ama maalesef olanaklar pek el vermiyor, şimdilik böyle görünüyor'' diye konuştu.
Kılıçdaroğlu'ndan 1 Nisan şakası
Kılıçdaroğlu, açıklamalarının ardından, toplantının yapıldığı restorandan ayrılırken, kendisini görmeye gelen kişilerle bir süre sohbet etti. Kemal Kılıçdaroğlu, sohbet ettiği yurttaşlara, ''Sayın Başbakan bir açıklama yapmış, 'artık kimsenin evi sabaha karşı basılmayacak' demiş'' dedi. Yurttaşların şaşkınlık yaşamaları üzerine, bunun 1 Nisan şakası olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, daha sonra restorandan ayrıldı.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza