GÜNEY, 91'inci sayısıyla okuyucusunun karşısında

Güney, yeni yılda yeni sayısıyla okuruyla buluştu; 91. Sayı raflarda yerini aldı.

GÜNEY, 91'inci sayısıyla okuyucusunun karşısında
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.01.2020 - 10:09

Derginin ilk yazısı ve aynı zamanda kapağa çıkarılan konuyla ilgili: Tacize, tecavüze karşı kadınların Las Tesis performansı hakkında Gülfer Uğur yazmış. Uğur, dünya kentlerinde yayılan kadınların bu performanısını “Sanat Sokakta!” başlığı ile anlatıyor.

Derginin “Güney’den” bölümü Selahattin Demirtaş’ın Güney’e gönderdiği karikatüre ayrılmış. Şöyle deniyor redaksiyon yazısında: “Bir Güney dostu olarak arada böyle sürprizler yapar kendisi. Sevinirsiniz... Şaşırmışsınızdır da: “Vaaay, öykü, resim derken karikatüre de başlamış...” dersiniz... “Gereksiz taramalardan kaçın...” gibi Oğuz Aral’vari şeyler söylemek geçer içinizden, söyleyemezsiniz...  Gülümsersiniz... Evet, karikatür çizmeye de başlamıştır kendisi ve bize karikatürüyle bir mesaj ulaştırmıştır: “Umut büyütüyoruz!” Bir yandan “Demir parmaklıklar ardında umudu diri tutanlara bin selam!” deyip selamınızı gönderirken; diğer yandan dışarıda, “büyük cezaevi”ndeki emekçiler arasında da umudun büyütülmesi gerektiğini düşünürsünüz bir kez daha... “Geleceğin işçilerin, emekçilerin, halkların... örgütlü mücadelesi ile kazanılacağını, bunun için umudun kendileri olduğu düşüncesini emekçi kitlelere daha nasıl taşırız”ı düşünürsünüz... Bilirsiniz; işiniz zordur ama imkânsız değildir!”

YILMAZ GÜNEY SİNEMASI

“Yılmaz Güney sineması üzerine notlar”ı Mustafa Demir düşmüş. Yine Yılmaz Güney’den kısa bir yazı da 91. Sayıda yeralıyor. Derginin sürekli yazarlarından Derya Gümüş, “Temel Bir Belge: İşçi Sınıfı Kültürü Üzerine Tezler”i sayfalarına taşımış.  Derginin bir başka yazarı Temel Demirer bu sayıda “Aydın Duruşu ve Sorumluluğu” üzerine yazmış.

200'ÜNCÜ DOĞUM GÜNÜNDE ENGELS

Güney her sayısında bir konuyu mümkün olduğunca genişçe ele alıyor. Bu sayının konusu  Friedrich Engels. Yazar Ganime Gülmez, 200. Doğum yıldönümü dolayısıyla Friedrich Engels üzerine yapılan etkinliklere ilişkin bir yazı, Engels üzerine değerlendirmeler, Engels biyografisi, Engels’in mektup ve yazılarından oluşan bir “dosya”yı Güney okurlarına sunuyor.

Erdal Süsem “Edebiyatın Bağımsızlığı ve Yayınevleri“ başlığı altında yayınevlerini konu edinmiş. Mehmet Desde ise Orhan Kemal’i ve eserlerini değerlendiriyor yazısında. Bir başka Güney yazarı Adil Okay, “Tabiatın Çığlığı” ve Ekolojik Talana Karşı Ne Yapmalı? ” sorusunu soruyor ve konuyu irdeliyor. Gülsen Gülbeyaz bu sayıda “Nabucco” Operasını konu edinmiş.

Güney dergisi sadece Türkçe ürünlere yer vermiyor, gönderilen diğer dillerde ürünler de dergide yayınlanıyor. Bu sayıda Kürtçe dilinde A. Karabax’ın “Ger” başlıklı şiiri ve Selahattin Çam’ın “Dawet” isimli öyküsü buna örnek...

Güney dergisinin hemen her sayısında en az bir röportaj yayınlanıyor. Bu sayıda Şair-Yazar Rahime Henden’le yapılan söyleşi var. Söyleşiyi Nuray Gök Aksamaz yapmış.

SİNEMA NOTLARI: KEN LOACH

Derginin önemli bölümlerinden birisini “Sinema Notları” başlığı altında yazılan film eleştirileri oluşturuyor. Notlar yazar Anuş Pazarcıyan’a ait... 91. Sayıda Sinema Notları dışında sinema üzerine bir başka yazı da işçi sınıfının ve ezilen halkların filmlerini çeken yönetmen Ken Loach üzerine... Yazıyı M. Utku Şentürk kaleme almış.

Şiirleriyle Tan Doğan, Halil Yeni, Çağın Özbilgi, Med Reşiyan, Cevat Bayrak, Birgül Turan, Beyza Okumuş, Osman Akyol, Naim Yalçınkaya, Mustafa Gülbeyaz; yazılarıyla Kübra Erbayrakçı; öyküleriyle Gülbin Sodan, Şafak Yüca, Hacer Taner Bulut, Hürriyet Demirhan, Turgay Usanmaz, Yılmaz Çelik, Fatih Öz, karikatürüyle K. Öntaş, fotoğrafıyla Arif Kılıç derginin 91. Sayısında yer alıyorlar.

Ayrıca dergide kitap tanıtımlarının yeraldığı bir bölüm de var.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler