'Güney Kıbrıs'ın AB üyeliği hataydı'

Avrupa Komisyonu'nun, "teknik" bir süreç olan Türkiye ile üyelik müzakerelerinin, Fransa ve Kıbrıs Rum Kesimi gibi AB devletlerince engellenmesinden rahatsız olduğu belirtiliyor. Rumların Türkiye ile müzakere başlıklarının açılmasını sürekli engellediğinin altını çizen bir Komisyon bürokratı, "AB'de Kıbrıs dosyasına hakim herkes biliyor ki bu ülkenin birlik üyeliği büyük hataydı" dedi.

Yayınlanma: 04.11.2008 - 12:45
Abone Ol google-news

Avrupa Komisyonu’nun, “teknik” bir süreç olan Türkiye ile üyelik müzakerelerinin, Fransa ve Kıbrıs Rum Kesimi gibi AB devletlerince engellenmesinden rahatsız olduğu belirtiliyor. Üst düzey bir Komisyon bürokratı da, AB-Hindistan görüşmelerinde Hintli bir diplomatın, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin Türkiye’nin üyeliği karşıtlığına dikkat çekerek, “AB ile yapacağımız anlaşmalar ne kadar inandırıcı olacak. Şimdi anlaşmayı imzalayıp yarın buna bir AB üyesi ülkenin lideri karşı çıkarsa, ne yapacağız” dediğini aktardı. Türkiye ile müzakere sürecinin AB üyesi bazı devletlerce engellenmesi, Avrupa Komisyonu’nda rahatsızlık yaratıyor. Avrupa Komisyonu’ndan üst düzey bir bürokrat, ABHaber’e yaptığı açıklamada teknik bir süreç olan müzakerelerin AB üyesi ülkeler tarafından iç politika malzemesi yapılarak engellenmesinin birliğe zarar verdiğini söyledi. Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi, Fransa ve Slovenya’nın kendi iç tartışma ve sorunlarını AB’ye taşıyarak birlik politikalarını olumsuz etkilediklerine dikkati çeken Komisyon bürokratı, müzakerelerin teknik bir süreç olduğuna işaret ederek, “Eğer bazı AB üyesi ülkelerin birlik ile müzakere masasına oturmuş aday bir ülkeye bazı itirazları olursa bunu müzakereler sonrası ortaya koyabilir. Yani Katılım Anlaşmasını imzalamayabilir. Buda anlayışla karşılanabilir. Ama müzakereler başlamasına imza atıp ertesi gün şu veya bu nedenle müzakere başlıklarının açılmasını engellemek olsa olsa AB’ye zarar verir” şeklinde konuştu.

 

'Rum kesiminin üyeliği büyük hataydı'

Rumlarında Türkiye ile müzakere başlıklarının açılmasını sürekli engellediğinin altını çizen Komisyon bürokratı, “AB’de Kıbrıs dosyasına hakim herkes biliyor ki bu ülkenin birlik üyeliği büyük hataydı. AB büyük bir sorunla karşı karşıya. Şu aşamada yaşadığı birçok sorundan dolayı bu soruna şimdilik fazla bulaşmak istemiyor” dedi. Fransa’nın Rumlarla aynı davranış içinde olduğunu hatırlatan Avrupa Komisyon bürokratı, Fransa gibi bir ülkenin Türkiye ile müzakere sürecinde ortaya koyduğu tavır gerçekten AB içinde büyük şaşkınlıkla karşılandığını söyledi. Diplomat, “Chirac, Türkiye ile müzakerelerin başlanması için imza atıyor. Ertesi gün Sarkozy Cumhurbaşkanı oluyor ve birkaç başlığı tam üyeliğe götürüyor diye bloke ediyor. Gerçekten burada AB kaybediyor” ifadesini kullandı.

 

AB-Hindistan görüşmelerinde Sarkozy eleştirisi

Aynı bürokrat, bu bağlamda AB-Hindistan görüşmelerinde Sarkozy’nin Türkiye’nin AB müzakere sürecine karşı çıkmasını bir Hintli diplomatın gündeme getirdiğini hatırlatan Komisyon bürokratı şunları söyledi: “Hintli diplomatın, toplantıda ‘AB ile yapacağımız anlaşmalar ne kadar inandırıcı olacak. Şimdi anlaşmayı imzalayıp yarın buna bir AB üyesi ülkenin lideri karşı çıkarsa ne yapacağız. Chirac, Türkiye ile müzakerelerin başlatılması kararını imzaladı. Sarkozy işbaşına gelince Türkiye ile müzakerelerin durdurulmasını istiyor’ şeklindeki konuşması toplantıda gülüşmelere yol açtı.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler