Güneydoğu'da Yeni Bir Şey Yok

Yayınlanma: 13.08.2012 - 06:25
Abone Ol google-news

Savaşı en anlamlı anlatan kişi; bunu bizzat yaşamış olan Alman yazar Erich Maria Remarque’tur. Savaş karşıtı olduğundan, kitapları Hitler Almanyası’nda yasaklanmıştır. Bunlar arasında savaşı anlattığı “Garp (Batı) Cephesinde Yeni Bir Şey Yok” isimli roman bir dünya klasiği olmuştur.

Roman; 1. Dünya Savaşı’nda muharebe alanından bir kesit yansıtmaktadır: Savaşın başlangıcından itibaren muharebelere katılan bir bölük daha ilk çatışmada büyük zayiat verir. Savaşın sonunda ise, bölükten sağ kalan kimse olmaz.

Romandaki olayların tümü, “Paul” adlı bir erin ağzından anlatılmaktadır. Harp uzadıkça, toplumun ilgisi yavaş yavaş kaybolur ve sonunda her şey sıradan bir olay haline gelir. Bu dönemde yazar; her gün verilen haberleri; “Garp cephesinde yeni bir şey yok” şekline dönüştürür ve devam eder. Paul (savaşı ağzından anlatmış olduğu er) sırtüstü düşmüştü!.. Yüzünde sakin bir ifade vardı!.. Ölmüştü!... O günün ajansları yine aynı haberi geçiyordu; “Garp cephesinde yeni bir şey yok”.

Gelelim biz, bize ve de bugüne!..

1984’ten bu yana Türkiye’nin güneydoğusunda ulus birliğine ve ülke bütünlüğüne yönelik bir tehditten kaynaklanan saldırılar, kundaklamalar, yol kesmeler, adam kaçırmalar meydana geliyor. Bölücü/ayrılıkçı terör örgütü Türkiye’nin bu bölgesindeki yaşamı her yönüyle zora sokuyor!..

Basında ifade edildiğine göre, bölgede bölücü/ayrılıkçı terörist saldırılarında, 2012 yılında 148 şehit vermişiz. Bu sayının çok üstünde de yaralımız olduğu belirtiliyor.

Bugün geldiğimiz nokta ise şu: Yurdumuzun her yerinde her gün cenaze törenleri!.. İnfial içinde bir toplum!.. Yetkili ve sorumluların başsağlığı mesajları!.. Ve hep tekrarladıkları söylemler!..

Yani geçmişten bugüne değişen bir şey yok.

Yani yazılıp çizilenlere, söylenenlere bakarsanız; Güneydoğu’da bir yerlerde bir şeyler oluyor; ama yeni bir şey yokmuş oralarda!..


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler