Hakkındaki suçlamaları duymak istemedi

Bosnalı Sırpların eski komutanı Ratko Mladiç'in, Lahey'deki uluslararası savaş suçları mahkemesinde hakkındaki soykırım ve savaş suçu işlediği suçlamasına yaptığı itiraz reddedildi. Miladiç, hakkındaki suçlamaları anlayıp anlamadığıyla ilgili soruya, "Bu okunanların bir harfini bile duymak istemiyorum" dedi. Duruşma ertelendi.

Yayınlanma: 03.06.2011 - 10:24
Abone Ol google-news

Sırbistan'da 16 yıl saklandıktan sonra geçen hafta yakalanan Bosna savaş suçu zanlısı Mladiç'in Lahey'deki BM Uluslarararası Eski Yugoslavya Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına başlandı. Mahkemeye kafasında şapkayla gelen Mladiç, duruşma sırasında tercümeleri dinleyebilmek için şapkasını çıkardı.

 

Tarihi duruşmadan kareler

Duruşma, savcının Mladiç'e yöneltilen suçlamaları ve haklarını okumasıyla başladı.

Mladiç de bunun üzerine, "Tutuklandım ve hapishaneye kondum. Önüme sunulan hiçbir belgeyi imzalamadım. Çünkü sağlık durumum iyi değil" dedi.

Hakim Alphons Orie bu sözlere müdahale ederek, Mladiç'e eğer anlamadığı bir şey varsa anlatmaya hazır olduklarını, tüm sorularını yanıtlayacaklarını iletti.

Hakimin ilk sorusu "37 sayfalık suçlamaları içeren belgeyi, iddianameyi okudunuz mu?" oldu. Mladiç de bunlara baktığını ama neler yazılı olduğunu okumadığını ifade etti ve "Bunları okumak için en az üç aya ihtiyacım var" diye konuştu. Mladiç, iddianamenin bir kopyasını istedi.

 

11 maddelik iddianame

Hakim, bugünkü duruşmanın amacının Mladiç'e yönelik suçlamaların açıklanması olduğunu bildirerek, suçlamaları sıraladı.

Mahkeme hakimi, Mladiç'in cinayet, insanlığa karşı suç işlemek, Bosnalı Sırpların komutanı olarak 1992-1995 yılları arasında sivillere yönelik saldırıları yönetmek, Srebreniça'da 8 bin kişinin öldürüldüğü etnik soykırımda rol almak, Saraybosna'yı 43 ay süreyle kuşatma altında tutmak ve  halkı zorla yerlerinden sürmek gibi suçlardan yargılanacağını ifade etti.

Hakim Alphons Orie, savaş sırasında Sırp güçlerinin Bosnalı Müslümanlara karşı keyfi tutuklama, zorunlu çalışma, işkence, cinayet gibi suçlar işlediklerini söyledi.

Hakimin 11 maddede sıraladığı suçlamalar arasında, Sırp yetkililerin ayrıca 200 Birleşmiş Milletler barış gücü yetkilisini ülkeden ayrılmaya zorlaması da yer aldı.

'Hakkındaki suçlamaları dinlerken kafasını sallayan Mladiç, hakimin suçlamaları anlayıp anlamadığını sorması üzerine, "Bu okunanların bir harfini bile duymak istemiyorum" dedi.

 

Soykırım suçuna itirazı reddedildi

Soykırım ve savaş suçu işlediği suçlamalarına itiraz eden Mladiç, hakimin bu suçlamaları bir ay içinde okuyup okuyamayacağıyla ilgili sorusuna da, bu sürenin yeterli olmadığı yanıtını verdi. Hakim bunun üzerine mahkeme prosedürünün bir aylık süreyi uygun gördüğünü, Mladiç'in savunmasını bu bir ay içinde hazırlamak zorunda olmadığını söyledi.

Hakim, Mladiç'in avukatıyla konuşmasına da müdahale ederek, konuşmak istiyorlarsa duruşmaya ara verebileceklerini söyledi.

Mladiç'in avukatının talebi üzerine duruşmaya 10 dakika ara verildi.

Aranın ardından bir sonraki duruşmanın 4 Temmuz'da yapılacağı açıklandı ve Mladiç'in soykırım suçlamasına itirazı reddedildi.

 

'Ölümcül hastayım'

Mahkeme üyelerinin kendilerini tanıtmasından sonra duruşmaya devam edildi. Mladiç duruşmanın ilerleyen dakikalarında mahkemeye “ölümcül hasta” olduğunu söyledi.


'Sadece ülkemi savunuyorum'

Hakim Alphons Orie, Mladiç ve avukatına savunmalarını hazırlaması için gerekli tüm malzemenin verileceğini söyledi.

Mladiç, duruşma sonunda suçlamalarla ilgili olarak "Ben sadece ülkemi savunuyordum" dedi.

 

Cezaevi hastanesinde yatacak

Ratko Mladiç'in mahkeme tarafından atanan avukatı Sırp Aleksandar Aleksiç, Mladiç'in şu an cezaevi hastanesinde olduğunu ve sağlık durumunun uzun yılların ihmali nedeniyle bozuk olduğunu söyledi.

Yıllarca gerekli sağlık bakımı yapılmadığı için Mladiç'in durumunun iyi olmadığını ifade eden avukat, müvekkilinin yıllar önce geçirdiği felç nedeniyle bir elini kullanamadığını doğrularken, Mladiç'in zihinsel durumunun yerinde olduğunu belirtti.

Eski Sırp generalin davası 4 Temmuz;a ertelendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler