'Halkın bilinçlendirmesi gereklidir'

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayip Yalçın, ''Beslenme tarzımız bilimsel taramadan geçirilmelidir. Bu konuda halkın bilinçlendirmesi gereklidir'' dedi.

'Halkın bilinçlendirmesi gereklidir'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.12.2012 - 15:50

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Medikal Onkoloji Ünitesi'nce, Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu'nun desteğiyle düzenlenen ''2. Uluslararası Gastrointestinal Kanserler Kongresi'' devam ediyor.

Kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Şuayip Yalçın, beslenme şeklinin mide kanseriyle ilişkili olduğunu belirtti. Mide kanserinde tedavi seçeneklerinin sınırlı olduğunu hatırlatın Yalçın, beslenme şeklinin ve yaşam tarzının değiştirilmesi ile tütün kullanımının sonlandırılmasının mide kanseri riskini azaltacağını vurguladı.

Yalçın, kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna işaret ederek, ''Sistemik tedavilerde yaşanan gelişmeler ileri evredeki hastalarda tam iyileşme sağlamasa bile yaşamın uzamasını sağlıyor. Erişkin yaşta görülen tüm kanserlerin üçte ikisi başarıyla tedavi edilmektedir. Bu oran çocukluk çağında yüzde 80'lere ulaşmaktadır'' ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki geleneksel beslenme şekillerinin gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Yalçın, ''Özellikle mide ve yemek borusu kanseri ülkemizde hala önemli sorun oluşturmaya devam etmektedir. Bunun önüne geçmek için beslenme tarzımız bilimsel taramadan geçirilmelidir. Bu konuda halkın bilinçlendirmesi gereklidir'' dedi.

 

'Yemekler hızlı ve sıcak yenmemeli'

Prof. Dr. Yalçın, mide kanseri açısından yemekleri çok sıcak yemenin 3, çok hızlı yemenin ise 5 kat risk yarattığını bildirdi. Hacettepe Üniversitesi'nin yaptığı çalışmaya göre beslenme şeklinin mide kanseri üzerinde etkili olduğunu aktaran Yalçın, şunları kaydetti: ''Yiyeceklere fazla tuz eklenmesi 4.2, gün aşırı tuzlu ayran tüketimi 1.8, tuzlu tereyağı 1.5, her gün ve her öğün turşu yenilmesi 7, sucuğun haftada 1-2 kez tüketilmesi 3, haftada 1-2 kez hamur tatlısı tüketilmesi 7.5 kat risk taşıyor. Yeşil yapraklı sebzeler, soğan ve sarımsağın günde bir kez tüketilmesi ise mide kanseri riskini azaltıyor.''


'Günün birinde kanseri tarihin derinliklerine gömeceğiz'


Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk da Türkiye'de gastrointestinal kanserler konusunda farkındalık yarattıklarını belirtti. Korunması ve erken teşhisi mümkün olduğu halde dünyada her yıl 1,3 milyon kişinin sindirim sistemi kanserlerine yakalandığını aktaran Kutluk, şöyle devam etti: ''Dünyada sadece nüfus artışından dolayı şu anda 12-13 milyon kişide görülen kanser hastası sayısı 2030 yılında 26 milyona çıkacak. Aynı zamanda şu anda her yıl 6–7 milyon kişiyi kanserden kaybederken, bu sayı 2030 yılında 17 milyona çıkacak. Günün birinde kanseri tarihin derinliklerine gömeceğiz ama bu yarın olmayacak. Bir sonraki gün olabilmesi için yarını beklemeden hep birlikte çalışmamız gerekiyor. Kanserden korunmak için sindirim sistemi kanserleri olağanüstü bir fırsat sunuyor, çünkü kalın bağırsak kanseri, mide kanseri hem korunmanın hem erken tanının hem de tedavinin, yani kansere karşı bütün stratejilerin işe yaradığı kanser türüdür.'' Gastrointestinal kanserler konusunun uzmanlar tarafından ele alındığı kongre, yarın sona erecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler