Hamaney'den ülkeyi ayağa kaldıran zamma destek

Benzin fiyatlarına yapılan zamlara karşı protesto gösterileri İran’da bugün de devam etti. İran’ın dini lideri, devrim karşıtlarını, gösterilerde sabotaj eylemleri yapmakla suçladı.

Yayınlanma: 17.11.2019 - 23:33
Abone Ol google-news

Ekonomik krizin ABD’nin artan yaptırım baskısıyla daha da derinleştiği İran’da hükümet cephesi, benzin fiyatlarına yapılan en az yüzde 50’lik zammın ardından patlak veren protestolar karşısında geri adım atmıyor. Ülkenin dört bir yanında devam eylemlere ilişkin dün ilk kez devlet televizyonlarından açıklama yapan İran dini lideri Ali Hamaney, hükümetin akaryakıt fiyatlarını artırma kararını desteklerken protestolar sırasında kamu mallarına zarar veren kişilerin  “karşı devrimci güçler” tarafından yönlendirildiğimi savundu.

Zam kararının uzman görüşlerine dayanarak alındığını söyleyen Hamaney, “Sabotaj ve kundaklama eylemleri bizim halkımız tarafından değil, devrim karşıtları ve İran düşmanları tarafından yapılıyor” dedi. İran İçişleri Bakanı Abdulrıza Fazli ise “Gösteriler devam ederse güvenlik güçleri gerekli adımları atmak zorunda kalacak” çıkışında bulundu. İran’a baskı politikasını yoğunlaştıran ABD’nin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise Twitter’dan göstericilere destek verdi.

Zam kararının ardından geçen cuma birden fazla eyaletteki 40’a yakın kentte patlak veren eylemlerde şiddet dozu gittikçe artıyor. İran’ın resmi ajansı IRNA’ya göre Kirmanşah eyaletinde önceki gün bir karakola yönelik işgal eylemi sırasında bir polisin silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdiğini duyurdu. 

İNTERNETE ENGEL

Yezd kentinde gösterilere katılan 40 kişinin “kamu malına zarar verme” şüphesiyle gözaltına alındığı belirtildi. Benbahan kentindeki protestolarda İran Merkez Bankası’na ait bit binanın ateşe verildiği haberleri gündeme yansırken ülke genelinde sabit ve mobil hatların internete erişiminin engellendiği bildirildi. 

Suudi Arabistan medyası ise gösterilerde yaşamını yitiren protestocuların sayısının 12’ye yükseldiğini ileri sürdü. Önceki gün Kirman eyaletine bağlı Sircan’da bir protestocunun, “eylemlere sızan silahlı kişilerin saldırısında” öldüğü duyurulmuştu.

İran’da ekonomik kriz, Tahran’la imzalanan uluslararası nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilen ABD’nin ekonomik yaptırımlarını ağırlaştırmasıyla son bir yıldır daha da derinleşmiş durumda. Geçen yıl da ekonomik gerekçeli protestolara sahne olan İran’da devletin sübvanse ettiği 60 litrelik benzinde yüzde 50; 60 litreden fazlasına ise yüzde 300’lük zam yapılması, halkı bir kez daha sokaklara dökmüştü. Eylemlerde, ülkenin reformcu kanadından Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin istifası talep ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler