'Hani restore edecektiniz?'

2007'de TMSF'den satın aldı. "İmar istemiyoruz sadece tarihi yapıları restore edeceğiz" dedi. Kamuoyunda böyle derken dönemin Çevre Bakanı Bayraktar'la imar pazarlığı yapıyordu. 17 Aralık operasyonu yapıldı. Bayraktar makamını kaybetti. Ne tesadüf, korudaki köşk de kül oldu.

Yayınlanma: 04.09.2014 - 22:24
Abone Ol google-news

İlk önce ‘TOKİ dosyası’ kapatıldı, sonra 25 Aralık. Takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık’ın en önemli isimlerinden birisi Cengiz İnşaat’ın sahibi Mehmet Cengiz’di. 96 şüpheli arasında yer alan Cengiz dönemin Başbakanı, şimdinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a en yakın işadamlarından birisi olarak görülüyordu.

 

Tarih: 18 Mart 2014

Restore edip kullanıma açacağız

Cumhuriyet’in manşeti “Koruyu satmışlar”... 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasında internete sızan ses kayıtlarında “Milletin ....na koyacağız” diyen Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz’in, Üsküdar’daki 3 bini aşkın ağaçla dolu tarihi “Hüseyin Avni Paşa Korusu”nun tamamını satın aldığını ortaya çıkaran bu haber kamuoyunun büyük ilgisini çekti. O gün kaleme aldığım haberin flaşı şöyleydi:

“81 bin 511 metrekarelik ormanlık arazinin ‘yüzde 65’ini TMSF’den, yüzde 35’ini ise özelden aldık’ diyen Cengiz İnşaat, ‘Koruyu ne kadara satın aldınız?’ sorumuza ise yanıt vermemeyi tercih etti. 8 Mart 2013 tarihli tapu kaydında ise satış bedeli kısmında ‘0’ TL yazması dikkat çekti. Korunun 17 Aralık yolsuzluk operasyonuyla hiçbir ilgisinin olmadığını belirten Cengiz İnşaat, ‘Bir inşaat firması olarak, tapu kayıtlarında koru olarak gözüken arsada ne yapmayı planlıyorsunuz’ şeklindeki sorumuza ise ‘İçinde tarihi köşk var. Restore edilerek kullanıma açılacaktır’ yanıtını verdi. Cengiz İnşaat’ın hükümetten ‘bölgedeki imar yasağının kalkacağı’ güvencesini aldığı iddia ediliyor.”

 

İşte o süreç

Bu haber üzerine önce TMSF’den sonra Cengiz İnşaat’tan birbiri ardına açıklamalar geldi. Herkes ‘0’ TL’ye takılmıştı. Bizim asıl derdimizse Boğaz’daki koruydu, 3 bin ağaçtı! Bu açıklamalar Boğaziçi öngörünüm bölgesinde kalan ve imar yasağı bulunan bu arazinin satış sürecini de özetliyordu:

- TMSF Cengiz’e sattı

Korunun yüzde 65’lik bölümü 23 Ekim 2007’de, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ’ye “31 milyon 690 bin 132 TL”ye satıldı.

- Kalanını da aldılar

Korunun yüzde 35’lik bölümü de işadamları Zeynel Abidin Erdem’den ve Mehmet Nezih Erdem’den 30 Ekim 2009 tarihinde 20 milyon 752 bin 325 TL bedelle Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından satın alındı.

 

İmar yok

Şimdi gelelim o açıklamadaki en dikkat çekici bölüme. Aynen okuyalım: “Öte yandan Hüseyin Avni Paşa Korusu ile ilgili hiçbir imar değişikliği talebi veya girişimi olmadığı gibi Boğaziçi ön görünüm içinde olan koruda verilmiş hiçbir imar hakkı söz konusu değildir ve hukuken de olamaz. ”Cumhuriyet’te bugün tam metni yayımlanan ve 25 Aralık dosyasından çıkan Bayraktar-Cengiz görüşmesi hem 18 Mart’taki haberimizi doğruluyor; hem de Cengiz’in haberimizden hemen sonra kamuoyuna avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamayı ‘yalanlıyor’.

 

Köşk kül oldu

Peki sonra ne oldu? Tarih: 28 Haziran 2014...

Tarihi Hüseyin Avni Paşa Köşkü ‘kuşkulu’ bir yangınla kül oldu. Cumhuriyet, 30 Haziran 2014 tarihinde bu yangını ‘Planlı katliam’ başlığıyla kamuoyuna duyurdu. Çok önemli bir ayrıntı ortaya çıkmıştı. Bu köşk TMSF tarafından Mehmet Cengiz’e ‘yıkılmaması şartıyla’ satılmıştı. Şimdi Bayraktar’la görüşmesi dinlemeye takılan Cengiz’in, ‘Koruya 10 ev yapacağım’ sözünü nereye koyacağız? Her ne kadar yangınla ilgili savcılık takipsizlik kararı verse de Bakan Bayraktar’dan “imar sözü aldığı” ortaya çıkan ve bu imar iznini ulu orta söylememesi için dönemin bakanı tarafından ikaz edilen Cengiz’in ağaçlarla dolu koruda söz konusu evleri nereye yapacağını tartışmalıyız.

Sahi!... Mehmet Cengiz’e bir soru daha soralım: “Tarihi köşk tavan ve duvarları her biri köşk kadar değerli tablo şeklindeki süslemelerle doluydu. Tarihi köşkteki sanat eserleri sökülüp nereye götürüldü?”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler