Hattuşa'da 106 Yıl Sergisi Çankaya'da

Hitit kazılarının 100 yılı aşkın öyküsünü gösteren, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ile İstanbul Alman Arkeoloji Enstitüsü'nün ortaklaşa hazırladığı Hattuşa'da 106 Yıl sergisine Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi 2 - 26 Şubat 2013 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.

Yayınlanma: 13.02.2013 - 10:40
Abone Ol google-news

İstanbul’dan sonra Ankara’da açılan sergi, 1906 yılından günümüze, Hititler’in Başkenti Hattuşa’da yapılan arkeolojik kazıların şu ana kadar yayımlanmamış fotoğraflarıyla büyük bir çabanın geldiği noktayı ve bundan sonra nasıl devam edeceğinin önemini gösteriyor. 

2 - 26 Şubat 2013 tarihleri arasında Yapı Kredi Kültür Merkezi tarafından Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi B Galerisi’nde düzenlenen Hattuşa’da 106 Yıl sergisi, Hitit kazılarının 100 yılı aşkın öyküsünü fotoğraflar, yaşanmış olaylar ve anılar eşliğinde ziyaretçilerine sunuyor. İlk olarak 2012 yılında İstanbul’da Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde açılan sergi akademik çevreden de büyük ilgi görmüştü. Sergiyi gezen Arkeoloji Profesörü Mehmet Özdoğan, “Hattuşa’da 106 Yıl sergisi, büyük bir belgeleme olayını gözler önüne seriyor. Bu açıdan Türkiye’de yapılan çok sayıda kazıya arşiv ve belgeleme konusunda örnek bir proje olduğunu düşünüyorum. Sergi ile aynı zamanda kazının bulunduğu bölgenin de sosyolojik ve tarihsel açıdan gelişimini izleme imkanı bulabiliyoruz Bu serginin başka kazılara da uyarlanarak bir dizi oluşturulması çok faydalı olur" diyerek, serginin Türkiye arkeoloji tarihi açısından önemini vurguladı.
 
Serginin bilimsel ve görsel danışmanlığı, Alman Arkeoloji Enstitüsü’nden eski Boğazköy Kazı Başkanı Jurgen Seeher ile Ayşe Baykal Seeher ve Hattuşa’nın şimdiki Kazı Başkanı Andreas Schachner tarafından yapıldı. Yaklaşık bir yıl önce tüm dünyadaki arşiv taramasıyla başlayan sergi, 1906’dan 2012 yılına kadar Hititler’in başkenti Hattuşa’da yapılan arkeolojik kazıların dönemlerine göre adeta tarihsel, etnografik ve sosyolojik bir fotoromanını ortaya koyuyor.
 
MÖ. 2 bin yıllarında Orta Anadolu’da büyük bir imparatorluk kuran Hititler’in adı ilk defa 1834 yılında Anadolu’ya gelen Fransız Charles Texier’in 1839 yılında yayımladığı araştırma ve gravürlerden öğrenilmişti. Daha sonra birçok gezgin ve bilim insanı bu bölgeye gelerek araştırmalar yapmış ve bu araştırmalar çeşitli kaynaklarda yayımlanmıştı. Bu araştırmalar sonucunda elde edilen buluntular, o dönemde Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul’da yeni kurulan “Müze-i Hümayun”a getiriliyordu.

1906 yılında Osman Hamdi Bey, Theodora Makridi Bey ve Hugo Winckler tarafından gerçekleştirilen kazılarda bulunan Akkadca çivi yazılı belgeler sayesinde Hattuşa’nın Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olduğu anlaşılmıştı. O dönemde Hattuşa yani Boğazköy veya şimdiki adıyla Boğazkale’de yapılan kazılarda ele geçirilen tabletler sayesinde bölgede daha sonra yapılacak olan uzun soluklu kazıların temelleri atılmıştı.
 
Hattuşa’da 106 Yıl sergisi, 1906 - 2012 yılları arasında çekilmiş, bütün dünyadaki Alman Arkeoloji Entitüsü ve üniversite arşivlerinden toplanan 1500 adet fotoğraf ve filmin içinden seçilmiş 300 kadar orijinal fotoğraftan oluşuyor. Sergi fotoğrafları genelde daha önce kazı raporlarında yayımlanmamış, köyün ve kazı ekibinin ilişkilerini gösteren, sosyal hayatlarını belgeleyenler arasından seçildi. Bu fotoğraflarda Boğazköy’ün ve köylülerin tarihsel değişiminin yanında, kazı alanının gelişimi ve buluntuların çıkış evreleri de izlenebilmektedir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler