“HDP barajı geçerse devrim, aşmazsa felaket olmaz”

Dev-Yol “gerilla komutanı” HDP listelerinde aday...

Yayınlanma: 09.04.2015 - 09:55
Abone Ol google-news

HDP; Devrimci Yol’un Merkez Komite üyesi Ali Alfatlı Manisa’dan, “ana gerilla birliği komutanıMahmut Memduh Uyan, Ankara 2. Bölge’de 1. sıradan milletvekili adayı gösterdi. Dağlardan “gerilla kamplarına”, işkencelerden cezaevi yıllarına uzanan hayat çizgisinde bugün parlamenter siyaset kulvarına giren Mahmut Memduh Uyan “Gerilla mücadelesinde, çatışmalarda yaşamımı yitireceğimi düşünüyordum. Bütün hayallerimiz devrim ve sosyalizm içindi. Parlamenterist bir siyaseti düşünmedik” diyor.

Mahmut Memduh Uyan 12 Eylül öncesi Dev-Yol örgütünün en önde gelen isimlerinden biriydi. 12 Eylül darbesinden sonra gerilla mücadelesi başlattı. Tam 5 yıl Karadeniz bölgesi başta olmak üzere dağlarda kaldı. Yakalandığında çok ağır işkencelerden geçti. 10 yıl cezaevinde kaldı. Çıktıktan sonra ÖDP’de aktif siyaset yaptı. Ancak daha sonra ÖDP’den koptu. “Ben bir insanım” “Gerilla Kartaldır” “Kardeşim Hepsi Hikaye” “Yolcuların düşü" “Toplumsal Dalganın Kırılışı” “Biriktire Biriktire Parça Parça”, “Halil’e masallar” adlı kitapları bulunuyor. Kitaplardan bazılarında cezaevi günlükleri ve işkence anıları da yer alıyor.

Mahmut Memduh Uyan’a adaylığının ilk günlerinde “Bir gerilla komutanı olarak bir gün böyle bir noktaya geleceğinizi hayal edebilir miydiniz? Parlamenter siyaset, milletvekili olmak sizin için ne anlama geliyor?” diye sorduk. Bu soruyu yanıtlarken “Gerilla mücadelesinde, çatışmalarda yaşamımı yitireceğimi düşünüyordum. Bütün hayallerimiz devrim ve sosyalizm içindi. Parlamenterist bir siyaseti düşünmedik. Biz toplumsal mücadeleye inanırız, siyaseti de toplumsal bir siyaset olarak düşünüp, yaşamaya çalışıyoruz” demekle yetiniyor. Mahmut Memduh Uyan’ın Bekaa vadisinde olduğu dönemlerde Abdullah Öcalan’la da tanıştığı vurgulanıyor. Bunu anımsatarak yönelttiğimiz “Aday gösterilmenizde Öcalan faktörü etkili oldu mu?” sorusuna “Tanıştığımız doğrudur ancak benim kararımda etkili olmadı” karşılığını veriyor. 7 Haziran seçimlerinde HDP’nin barajı aşıp aşmayacağıyla ilgili yorumlar konusundaki görüşlerini de iki cümleyle özetliyor:

HDP barajı aşarsa devrim, aşamazsa felaket olmaz. Biz mücadelemizi yürütmeye devam edeceğiz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler