Heyecan dorukta!

Altın Portakal’da artık sona gelindi. Bu akşam saat 20.00’de başlayacak ödül töreniyle hem festivalin finali yapılacak hem de günlerdir süren yarışma heyecanı yerini kutlama coşkusuna bırakacak.

Yayınlanma: 31.10.2019 - 22:54
Heyecan dorukta!
Abone Ol google-news

“Öze dönüş” temasıyla düzenlenen 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali bu akşam yapılacak ödül töreniyle sona erecek. Açılış töreninin de yapıldığı Antalya Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenecek olan kapanış ve ödül törenine yine 10 bine yakın izleyicinin katılması bekleniyor. Hafta boyunca Antalyalı sinemaseverlerin yoğun ilgi gösterdiği film gösterimlerinden de anlaşıldığı üzre Ulusal Yarışma’nın yapılmadığı son iki senede kopan festival-halk ilişkisi bu yıl yeniden tesis edilmiş durumda ve bu akşamki son buluşmanın da yine coşkuyla geçeceğine dair inancımız tam.

İADEİ İTİBAR

Ulusal Yarışma demişken, yönetmen Kaan Müjdeci’nin önderliğinde iki yıldır İstanbul’da yapılan Ulusal Yarışma’nın ödül töreni de dün Antalya’da yapıldı ve iki yıldır ödül alan isimler burada Altın Portakal’larına kavuşmuş oldu. Emin Alper, Hazar Ergüçlü, Damla Sönmez, Ahmet Mümtaz Taylan gibi isimlere Hülya Uçansu, Demet Evgar, Uğur Yücel, Ümit Ünal, Selen Uçer, Uğur Polat, Ercan Kesal gibi isimlerin Altın Portakal heykelciğini sunduğu törende bir nevi iadei itibar yapıldı, ki bu da yine “öze dönüş” temasının yansımalarından biriydi şüphesiz.

ÖNE ÇIKANLAR

Ulusal Yarışma’da yer alan 10 filmin tamamı dolu salonlarda izlendi (kimileri resmen tıklım tıklım doluydu hatta ve izleyiciler merdivenlere oturmak zorunda kaldı zaman zaman) ve genellikle de alkışlarla sona erdi. Kişisel gözlemlerimiz sonucu bazı filmlerin bazı yönlerden diğerlerine göre öne çıktığını söylemek mümkün. Örneğin En İyi Erkek Oyuncu kategorisinde Serdar Orçin (“Ceviz Ağacı”), Alican Yücesoy (“Küçük Şeyler” ile Adana’da ödüle uzanmıştı), Uğur Polat (“Soluk”) gibi isimler şansı yüksek oyuncular. Bunlara İhsan Önal (“Bina”) adını da eklemek mümkün. En İyi Kadın Oyuncu unvanı içinse Demet Evgar (“Topal Şükran’ın Maceraları” adlı diyalogsuz filmdeki performansı çok çarpıcıydı), Selen Uçer ve Ece Dizdar’ın (“Aşk, Büyü vs”de karşılıklı oynayan bu iki oyuncuyu belki de birlikte değerlendirmek isteyebilir jüri) ilk akla gelen isimler. Bunlara Başak Özcan (“Küçük Şeyler”), Sezin Akbaşoğulları (“Ceviz Ağacı”) ve “Bilmemek”te izlediğimiz Senan Kara’yı da ekleyebiliriz.

 Bu yıl öne çıkan genç oyunculara gelirsek; “Bilmemek” ile dikkat çeken Emir Özden ve “Topal Şükran’ın Maceraları”nda Şükran’ın küçüklüğünü oynayan Alisa Sezen Sever burada Umut Veren oyuncu ödüllerine yakın duruyorlar gibi. “Omar ve Biz”de oynayan Suriyeli oyuncular Taj Sher Yakub ve Hala Alsayasneh de özel bir ödülle taltif edilirse hiç sürpriz olmaz. Ayrıca Ayşe Melike Çerçi, Serhat Kılıç, Halil Babür, İdi Sivritepe (hepsi de “Topal Şükran”dan ve işin aslı bu filme bir “ensemble” ödülü verilse hiç fena olmaz sanki), Emrullah Çakay (“Soluk”), Cemre Ebüzziya, Tansu Biçer (Adana’da da yarışıp hak etiği kadar ödüllendirilmediğine inandığım “Kronoloji”de oynuyor ikisi de), Menderes Samancılar (“Omar ve Biz”), Levent Üzümcü (“Bilmemek”) ve elbette “Aşk, Büyü Vs”deki benzersiz performansıyla Ayşenil Şamlıoğlu gibi isimler de yardımcı kategorisinde jürinin tartışacağı isimler arasında olacaktır gibi geliyor bize. Tabii bu yazının yazıldığı ana kadar izlemediğim “Bozkır” (y: Ali Özel) adlı filmi yukarıdaki değerlendirmelerin dışında tutuyorum haliyle.

Onur Ünlü, Ümit Ünal, Kıvanç Sezer gibi isimler bu yıl En İyi Yönetmen ödülünün öne çıkan adayları bizce. Ali Aydın ve Orçun Behram’ın da jürinin dikkatini çekecek isimler olduğunu düşünüyorum ama bu işler belli olmaz elbette. En İyi Film’e verilecek heykelciğin “Küçük Şeyler”, “Aşk, Büyü Vs”, “Topal Şükran’ın Maceraları” ve “Kronoloji” dörtlüsünden birine takdim edilmesi şaşırtıcı olmayacaktır kanaatindeyim. (Bir kez daha belirteyim, “Bozkır”ı izlemediğim için onu dışarıda tutuyorum, tüm dengeler bir anda da değişebilir)

Bu akşam dört farklı kategoride (Ulusal Uzun Metraj, Uluslar arası Uzun Metraj, Belgesel ve Kısa Film) verilecek ödüllerle bu yılın galipleri belirlenecek ama herkesin kabul ettiği bir gerçek var ki bu yılın asıl kazananı Türk sineması ve bu ödülü veren de hiç şüphesiz Antalya halkı. Bundan ötesi var mı, bilemiyorum.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler