Hindistan ve Pakistan liderleri bir araya geldi

Hindistan ve Pakistan başbakanları, iki ülke arasında 2008 yılından bu yana süren diplomatik açmaza son vermek için 9 ay sonra ilk kez bir araya geldi.

Yayınlanma: 29.04.2010 - 10:47
Abone Ol google-news

Yetkililer, Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı liderler zirvesi için Butan'ın başkenti Thimpu'da bulunan Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ile Pakistanlı muadili Yusuf Rıza Gilani'nin bir araya geldiklerini bildirdi.

Bu görüşmenin, 1947 yılından bu yana 3 kez savaşan iki nükleer güç arasındaki ilişkiler açısından önem taşıdığını belirten yetkililer, toplantıdan çıkacak herhangi bir olumlu sonucun ülkeler arasındaki gerginlikleri azaltabileceğini vurguladı.

ABD'nin Güney ve Orta Asya'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Robert Blake, Thimpu'da gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin daima diyalogdan yana olduğunu belirterek, "Bu nedenle gerçekten de iki başbakanı, girişimlerinden dolayı takdir ediyoruz ve olumlu bir sonuç elde edilmesini umuyoruz" dedi.

 

"Görüşme iyi geçti"

Hindistan Dışişleri Bakanı Nirupama Rao, Hindistan ve Pakistan başbakanlarının yaptığı görüşmenin "çok iyi" geçtiğini, liderlerin iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi gerektiği konusunda anlaştıklarını söyledi.

Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ile Pakistanlı muadili Yusuf Rıza Gilani'nin Butan'ın başkenti Thimpu'da yaptıkları görüşme yaklaşık 1 saat 15 dakika sürdü.

Hindistan Dışişileri Bakanı Rao, "çok iyi" olarak nitelendirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, toplantıda Hindistan'ın, endişe unsuru olan tüm konuların tartışılması ve tüm bu sorunların diyalogla çözülmesi yönündeki istekliliğini dile getirdiğini söyledi.

Hindistan'ın, terörizmin tüm bu konularda ilerleme kaydedilmesinin önünde bir engel oluşturduğuna da işaret ettiğini belirten Rao, Başbakan Gilani'nin, Pakistan'ın "Mumbai saldırılarının faillerinin yargı önüne çıkarılması ve mahkemenin hızla bir karara varması konusunda ciddi olduğunu" söylediğini vurguladı.

Rao, iki ülkenin dışişleri bakanlarının ilişkilerde yeniden güven tesis edilmesinin yollarını aramakla görevlendirildiğini de ifade etti.

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi de görüşmenin her yönden olumlu geçtiğini ve iki ülke arasında diyalog sürecinin devam edeceğini söyledi.

İlişkilerin bozulmasına neden olan Mumbai saldırılarını düzenleyenlerin mahkemeye çıkarılacağını belirten Kureyşi, terörizme karşı iki ülkenin de üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini İfade etti.

24 Şubatta yeniden başlayan diyalog sürecinin devam etmesi konusunda liderler arasında mutabakat olduğunu belirten Kureyşi, "Biz diyalog sürecinde iki ülke arasında var olan bütün sorunların masaya yatırılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Kureyşi, liderler toplantısında devam etmesi kararlaştırılan görüşmelerin takvimi hakkında ise açıklama yapmadı.

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı liderler zirvesi için Thimpu'da bulunan Hindistan ve Pakistan başbakanları, iki ülke arasında 2008 yılından bu yana süren diplomatik açmaza son vermek için 9 ay sonra ilk kez bugün bir araya gelmişti.

Pakistan ile Hindistan arasında ilk olarak 2004 yılında başlayan barış süreci 2008 yılında, 160 kişinin öldüğü Mumbai saldırılarından sonra kesintiye uğramıştı.

Güney Asya'nın nükleer güce sahip iki rakip ülkesi arasında terör, su kaynaklarının paylaşımı ve Keşmir gibi ana konularda görüş ayrılıkları bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler