İBB’den kürtçe sokak ismine ret

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) meclis toplantısında Dikilitaş Mahallesi’ndeki ‘Barış’ adlı sokağa ‘Barış Aşiti’ isminin verilmesi AKP’li meclis üyelerinin oylarıyla reddedildi.

Yayınlanma: 12.02.2015 - 19:07
Abone Ol google-news

Beşiktaş Belediyesi, Hakkari Belediyesi ile başlattığı kardeş belediye ilişkileri kapsamında Dikilitaş Mahallesi’ndeki ‘Barış’ adlı sokağı ‘Barış Aşiti’ olarak değiştirilmesini talep etti. Teklifle ilgili Harita ile Kültür, Turizm ve Sanat Komisyonu ortak görüşünde sokak isim değişikliği talebini ‘mevcut adres sisteminin bozulmasına, Resmi kurumlarda ve Özel sektörde adres kargaşasına neden olacağı’ gerekçesiyle uygun görmedi.

Komisyonların CHP’li meclis üyeleri bu görüşe katılmadığını bildirdi. İBB’nin dünkü meclis toplantısında  söz konusu isim değişikliği gündeme geldi. Toplantıda söz alan İBB’nin CHP’li meclis üyesi Cevdet Bayram Barış ve kardeşlik ortamı oluşturulmaya çalışıldığı bugünlerde kütçe barış anlamına gelen ismin uygun görülmemesini anlamış değilim. Biz Hakkari’de Türkiye için çalışmalar yaptık. Orada bir sokağa Beşiktaş ismini verdiler. Biz de nezaketen isim değişikliği istedik. Barış isminin yanına sadece aynı anlama gelen bir ilave yaptık’ diyerek teklifin komisyonlara iade edilip yeniden değerlendirilmesini istedi.

 

‘Açılım sürecinde skandal’

Toplantıda söz alan İBB’nin CHP’li Meclis üyesi Coşkun Tanış da ‘Türkiye’de açılım denen süreçte değişikliğin uygun görülmemesi skandal oluyor. Kamuoyunda barış kelimesine yanlış anlaşılma olur. Hızlı verilen bir karardır’ dedi. İBB CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever ise ‘Mevzuattan kaynaklanan nedenler gerçeği yansıtmıyor. Daha geçen gün sokak ismi değiştirdik. Bunun neden değiştirilmediği konusunda açıklamazsak mevzuata dayalı nedenler sunarsak doğru olmaz. CHP, AKP’den daha fazla bu ülkede barışa katkı sunmaya hazır bir örgüttür. Biz katkı sunmaya çalışıyoruz arkadaşlar mezuata takıldığını söylüyor’ diyerek komisyona iadesini aykırı teklif olarak oylanmasını talep etti.

AKP’li meclis üyeleri ise sadece adres kargaşasına yol açacağı için talebe sıcak bakmadıklarını söyledi. Konuşmaların ardından Gülsever’in aykırı teklif AKP’li meclis üyelerinin oylarıyla reddedildi. Daha sonra asıl sokak isim değişikliği teklifi oylandı. Teklif yoğun tartışmaların ardından CHP’li meclis üyelerinin ‘ret ‘ oyuna karşılık AKP’li meclis üyelerinin oylarıyla uygun görülmedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler