İhraç edilen Ada’yı toplantıya çağırdı

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Karahan’dan dikkat çeken davet. Karahan, besteci ve orkestra şefi Ada’yı, “Sizleri aramızda görmekten gurur duyarız” diyerek, “Opera ve Bale Alanında Yeni Eserler Üretimi” toplantısına çağrıldı.

Yayınlanma: 15.03.2018 - 20:52
Abone Ol google-news

Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürü Murat Karahan’dan, AKP’yi kurum yöneticilerine WhatsApp’tan gönderdiği mesaj ile eleştiren ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca, hakkında başlatılan soruşturmalar nedeniyle ihraç edilen eski genel müdür Selman Ada’ya dikkat çeken davet geldi. Karahan, besteci ve orkestra şefi Ada’yı, “Sizleri aramızda görmekten gurur duyarız” diyerek, “Opera ve Bale Alanında Yeni Eserler Üretimi” toplantısına çağırdı.

Başta “kendi eserlerini DOB sahnelerinde sahnelemek ve eserleri üzerinden devletten haksız kazanç elde etmek” gerekçesiyle hakkında başlatılan birçok soruşturma nedeniyle önce görevden alınan, sonra meslekten ihraç edilen Ada’nın, yeni genel müdür Murat Karahan tarafından “Opera ve Bale Alanında Yeni Eserler Üretimi” toplantısına çağrılması kurumda “tepkiyle karşılandı.” Edinilen bilgiye göre Karahan, 19 Mart’ta, Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde bir durum değerlendirme toplantısı yapma kararı aldı. Bunun için de opera ve bale alanında eserler üreten bestecilere toplantıya katılma çağrısında bulundu. Ancak Karahan’ın meslekten ihraç edilen Ada’yı toplantıya çağırması dikkat çekti. Karahan, Ada’ya atfen yazdığı davetiyede, şu ifadelere yer verdi:

“Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ‘Opera ve Bale Alanında Yeni Eserler Üretimi’ konusunda siz değerli bestecilerimizin katılımı ile bir toplantı düzenlemektedir. Toplantıya katılacak değerli bestecilerimiz ile genel bir durum değerlendirmesi yapmayı, daha sonra Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü olarak bu konuya verebileceğimiz desteği değerli fikirlerinize sunmayı hedefliyorum. Halkımıza; müziğin ortak gücünden yola çıkarak kendi kültürümüzden unsurlar içeren yeni opera ve bale eserleri sunmanın ülkemizde bu sanatları ileri götürmek adına izlenmesi gereken en önemli yol olduğu düşüncesindeyim. Bu hassas konuyu incelemek ve ortak değerler oluşturmak adına sizleri aramızda görmekten onur duyarım.” Hakkında başlatılan soruşturmalar nedeniye görevden alınan Ada, Cumhuriyetin 94. yıldönümü nedeniyle WhatsApp ile kurum il yöneticilerine mesaj göndermiş ve söz konusu mesajda, AKP için “A ve K partisiyle yönetim cahil çoğunluğun eline geçti. Bunlar plaja gitmez, mayo giymez. Tiyatro kültürü olmayan, Batı’yı kavrayamamış kasabalılar. 16 yıl kesintisiz tek başına iktidar olarak çok uzun bir zaman, sonuçlarını görüyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı da bu mesajın ardından, daha önce de hakkında başlatılan soruşturmalar nedeniyle, orkestra şefi Ada’yı ihraç etme kararı almıştı. Kararın ardından kurumda görev değişimi yapılmış ve Ada’nın yerine Murat Karahan görevlendirilmişti. Ada’nın mesajı AKP’nin üst düzey yöneticilerinde de rahatsızlık uyandırmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler