IİYK lideri El Hekim'in ölümü

İran'da tedavi gördüğü hastanede dün hayatını kaybeden Irak İslami Yüksek Konseyi Lideri Abdülaziz El Hekim için, Irak'ın Tahran Büyükelçiliği önünde tören düzenlendi.

Yayınlanma: 27.08.2009 - 09:24
Abone Ol google-news

Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başlayan ve El Hekim'in oğulları Ammar ve Muhsin'in taziyeleri kabul ettiği törende yapılan konuşmalarda, El Hekim ailesinin Irak halkının özgürlüğü için 60 kurban verdiği belirtildi.

Konuşmalarda, baskı, işkence ve sürgünlere maruz kalan El Hekim ailesinin bugünkü Irak'ın temellerinin atılmasında etkin ve önemli roller oynadığı ifade edildi.

Törende konuşan Ammar El Hekim, İran Meclis Başkanı Ali Laricani ve Irak'ın Tahran Büyükelçisi Muhammed Mecid El Şeyh de El Hekim'in Irak halkı için verdiği mücadeleye değindi.

Konuşmaların ardından elçilik binasından çıkarılan El Hekim'in Irak bayrağına sarılı tabutu, halkın omuzlarında bir süre taşındıktan sonra araca konuldu.

Törende İran adına Meclis Başkanı Ali Laricani, Yargı Erki Başkanı Ayetullah Muhammed Sadık Laricani, Anayasayı Koruyucular Konseyi Genel Sekreteri Ayetullah Ahmed Cenneti, Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki ile dini ve askeri yetkililer, Irak'tan ise Ayetullah Sistani'nin Kum temsilcisi, hükümeti temsilen yetkililer, meclisin bazı üyeleri ve diğer yetkililer hazır bulundu.

El Hekim'in ölümü nedeniyle gönderdeki bayrağın yarıya indirildiği Irak'ın Tahran Büyükelçiliğinin önünde düzenlenen, İranlı ve Iraklı on binlerce kişinin katıldığı törende El Hekim'in posterleri taşındı.

Tahran'dan Kum kentine götürülen El Hekim'in cenazesinin, oradan da Irak'ın Basra kentine götürüleceği belirtildi. El Hekim'in yarın Necef'te toprağa verileceği açıklandı.

El Hekim'in vefatı dolayısıyla dini lider Ayetullah Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Meclis Başkanı Ali Laricani, Yargı Erki Başkanı Ayetullah Muhammed Sadık Laricani, Uzmanlar Meclisi ve Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Başkanı Ayetullah Ali Ekber Haşimi Rafsancani ve Anayasayı Koruyucular Konseyi Genel Sekreteri Ayetullah Ahmed Cenneti ayrı ayrı taziye mesajı yayımladı.
 

3 günlük yas ilan edildi

Irak'ta, Şii lider Abdülaziz El Hekim'in ölümü nedeniyle üç günlük yas ilan edildi. Irak'ta yayın yapan El Irakiye televizyonu, Irak İslami Yüksek Konseyi lideri El Hekim'in ölümü üzerine Irak hükümeti tarafından ilan edilen üç günlük yasın bu sabah başladığını duyurdu.

Bu arada, Irak'ta Şiilerin lideri Büyük Ayetullah El Sistani, El Hekim'in ölümünün ardından bir taziye mesajı yayımladı.

Sistani'nin makamından yapılan açıklamada, El Hekim'in, Irak'ın diktatörlükten ve adaletsizlikten kurtulması yolunda hizmet ettiği, kaybının büyük üzüntü yarattığı belirtildi.
Akciğer kanseri olan ve tedavi edilmekte olduğu Tahran'da yaşamını yitiren El Hekim'in cenazesinin Irak'a getirilerek yarın Necef'te toprağa verilmesi bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler