İki kurum iki farklı rapor... Acılı anne: Dosyanın üzeri kapatılmasın

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kan hücresi eksikliği tedavisi gören ve hastaneye yatırıldıktan 35 gün sonra yaşamını yitiren Ufuk Elmas’ın (19) annesi Gülizar Elmas’ın uygun bakım ve tedavi yapılmadığı iddiasıyla açtığı dava dosyasına İstanbul Üniversitesi (İÜ) Adli Tıp Enstitüsü tarafından rapor gönderildi.

İki kurum iki farklı rapor... Acılı anne: Dosyanın üzeri kapatılmasın
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.04.2018 - 22:27

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kan hücresi eksikliği tedavisi gören ve hastaneye yatırıldıktan 35 gün sonra yaşamını yitiren Ufuk Elmas’ın (19) annesi Gülizar Elmas’ın uygun bakım ve tedavi yapılmadığı iddiasıyla açtığı dava dosyasına İstanbul Üniversitesi (İÜ) Adli Tıp Enstitüsü tarafından rapor gönderildi. Raporda, Elmas’a uygulanan tedavinin genel kabul görmüş, tıbbı teşhis ve tedavi kriterlerine uygun olduğu belirtilerek, “Tıbbi kusur ve ihmal tespit edilememiştir” denildi. Daha önce dosyaya giren 9 Eylül Üniversitesi uzman görüşü raporuna göre, Elmas’ın izole ortamda izlenmemesi nedeniyle enfeksiyona uğradığı ve kök hücre nakli gibi tedavi şansının elinden alındığı belirtilmişti. Elmas ailesinin avukatı ise İstanbul 12. İdare Mahkemesi’ne yazdığı dilekçe ile İÜ Adli Tıp Enstitüsi’nin raporuna itiraz ederek, yeni bir uzman akademisyenlerden oluşan bilirkişi heyetinden görüş alınmasını istedi.

Ufuk Elmas, 2014’te hafif gribal enfeksiyon belirtileri ile hastaneye gitti. Doktorlar kan değerlerinin düşük olduğunu belirterek acilen üüniversite hastanesine yatırılarak kan hücresi eksikliği tedavisi görmeye başlaması gerektiğini söyledi. Elmas, yer olmadığı iddiasıyla üç gün boyunca acil serviste tedavi edildi. Hematoloji bölümüne alınması gerekirken tedavisine dahiliye bölümündeki karma odada devam edildi. Elmas kan hücresi eksikliği ve enfeksiyondan kaynaklı olarak ateşlenmeye başladı. Kemik iliği biyopsisi yapılan Elmas’a “aplastik anemi” teşhisi kondu. Kardeş vericiden nakil yapılması kararlaştırılmasına karşın kardeşi bulunmadığı için ilaçla tedaviye devam edildi. Elmas, 20 Eylül’de hayatını kaybetti. Gülizar Elmas, oğlunun enfeksiyondan korunmadığını, söz konusu ilaç tedavisinin dört doz verilmesi gerekirken, beş doz verildiğini, geç ve eksik bir tedavinin uygulandığını iddia edip, şikâyetçi oldu.

‘Dosya incelenmedi’

İstanbul 12. İdare Mahkemesi’nde görülen davada Elmas’ın ölümüne ilişkin İÜ Adli Tıp Enstitüsü’nden rapor istendi. Mahkemeye ulaşan raporda, “Hastaya yapılan işlemlerin ve uygulanan tedavinin genel kabul görmüş, tıbbi teşhis ve tedavi kriterlerine uygun olduğu, standart tıbbi uygulamalarda sapma olarak nitelendirilebilecek tıbbi kusur ve ihmal tespit edilememiştir” ifadeleri yer aldı. Acılı anne Gülizar Elmas, 9 Eylül Üniversitesi’nin verdiği raporu anımsatarak, “İki farklı rapor verildi. Birinde ‘ihmal var’ diyor. Diğerinde ise, ‘yok’ diyor. ‘İhmal yok’ diyen doktorlar dava dosyasını incelemiş olsaydı böyle bir karar veremezlerdi. Oğlum hastaneye yürüyerek gitti.15 gün sonra taburcu edileceği söylendi. Ama oğlumun cansız bedeni bana verildi. Yetkililerin sesimi duysun. Bu ölümün üzeri kapatılmasın” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler