İki parti de rahatsız: Olağanüstü süreçteyiz

Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, “Parti içinde tereddüt var” diyerek AKP’deki çözüm çatlağını göz önüne serdi.

Yayınlanma: 06.11.2014 - 00:08
Abone Ol google-news

AKP Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay’ın “partide çözüm süreciyle ilgili tereddüt yaşandığı” açıklaması, AKP içinde başta bölge milletvekilleri olmak üzere çözüm süreci konusunda rahatsızlıklar ve görüş ayrılıkları olduğunu gözler önüne serdi. Atalay, çözüm sürecinin başarısız olmasını isteyen faktörlerin kendi partisinin içine kadar etkili olduğunu da kaydetti. İki yıldan bu yana HDP ile yaşanan krizlere karşın sürekli “çözüm sürecinin kararlılıkla yürütüleceği” mesajı verilirken, AKP’de gün yüzüne çıkan bu durum ilk kez bu kadar yoğun rahatsızlık yaşandığını gösterdi.

AKP’nin geçen hafta sonu Afyonkarahisar’da yapılan kampında “çözüm süreci”yle ilgili toplantı yapıldı. Atalay, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan başta bölge milletvekilleri olmak üzere AKP’li vekillerin görüş ve eleştirilerini dinlediler. Toplantıda söz alan milletvekillerinin birçoğu çözüm süreciyle ilgili eleştiriler yöneltirken, bu durum AKP içinde ciddi bir görüş ayrılığı olduğunu da gösterdi. Söz konusu toplantıda bölge milletvekilleri çözüm sürecinin yönetilemediğini, PKK’nin bölgedeki etkinliğinin arttığına dikkat çekerek sürecin bu haliyle devam etmesinin partiye zarar verdiği görüşünü dile getirdi.

Atalay da katıldığı bir televizyon programında AKP içinde yaşanan çözüm rahatsızlığını doğruladı. Çözüm sürecinin askıda olup olmadığı sorusu üzerine Atalay, hükümetin bu konuyu ciddi biçimde yürüttüğünü belirtti. Kobani eylemlerinde HDP’nin çağrısı ve meydana gelen olayların kamuoyunu etkilediğini söyleyen Atalay, bölgede güvenlik elemanı sayısının artırıldığını kaydetti. Atalay, AKP’li milletvekillerinin de partililerin de en önemli beklentisinin “Çözüm süreci yürürken hukuk dışılıklara zamanında müdahale edilmemesi” olduğunu ifade etti. Atalay, HDP’nin İmralı ile görüşmemesi durumunda sürecin nasıl devam edeceği konusunda da “Başbakan’ın o açıklamaları açıktır, kararlılığı ifade ediyor. Kendi mecrasında yürüyor diye değerlendirdiğim çerçeve içinde algılanmalıdır” diye konuştu. Çözüm sürecinin uzun nefesli yürütülmesi gerektiğini kaydeden Atalay, “Çözüm sürecini yönetenler provokasyonlara hazırlıklı olacak. İçeride ve dışarıda çözüm sürecinin başarısız olmasını isteyen faktörler var. Dışarıda daha fazla. Öyle sistematik yürütülüyor ki kendi partimizin içine kadar bu duyguların etkili olduğunu görüyorsunuz” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler