İki yüzlü adalet

Ergenekon davalarında kullanılan gizli tanık ‘Efe’, kimliği ve yüzü değiştirilerek yeniden savcı olarak atandı

Yayınlanma: 06.03.2014 - 22:43
Abone Ol google-news

Ergenekon’un gizli tanığı “Efe” olduğu ortaya çıkan savcı Bayram Bozkurt’un, yüzü ve kimliği değiştirilerek yeniden savcı olarak görevlendirildiği belirlendi. Bozkurt’un Erzincan İliç savcısıyken verdiği ifade nedeniyle, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı olarak görev yaptığı sırada makamında zorla gözaltına alınan CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, “Bu olay, sistemin sefaletini, adaletin ikiyüzlülüğünü gösterir”dedi.

Bayram Bozkurt olayında gizli tanık sisteminin nasıl kullanıldığının bir kez daha anlaşıldığını vurgulayan Cihaner, “Gizli tanıkların sistemli biçimde nasıl kullanıldığı ortada. Son olarak Kayseri Milletvekilimiz Şevki Kulkuloğlu, bir gizli tanığın nasıl ‘joker’ gibi kullanıldığını açıkladı. Efe olayında adaletin ikiyüzlülüğü görülüyor. Bir faturayı geç ödediği için mesleğe kabul edilmeyenlerin, tayt giydiği için mesleğe kabul edilmeyip intihar eden hâkim adaylarının olduğu sistemde, eğer doğruysa, böyle bir gizli tanığın yeniden savcı yapılması, sistemin sefaletini gösterir” diye konuştu.

Adalete estetik

Gizli tanık “Efe”nin Bozkurt olduğu, avukat Turgut Kazan tarafından ortaya çıkarılmıştı. Karşı gazetesinden Caner Taşpınar’ın haberine göre bunun üzerine 25 Haziran 2010’da emekli olduktan sonra ortalıktan“kaybolan” Bozkurt, tanık koruma programına alındı. Estetik yapıldı, kendisinin ve eşinin kimliği değiştirildi. Ardından İç Anadolu’da bir ilçede yeniden savcılık görevine atandı. “Efe”, HYSK’nin kısa süre önce açıkladığı adli tatilden yararlanacaklar listesine de yeni kimliği ve yeni sicil numarasıyla girdi. Eş durumundan yararlanarak Sağlık Bakanlığı’nın görevlendirdiği “Efe”, 4 Eylül 2013’te eşiyle birlikte ABD’ye gitti.

Denizcinin kıyafeti

Bozkurt, “Ergenekon arabama kene koydu, iki kere bana suikast yapmak istedi” sözleriyle anımsanıyor. Bozkurt İliç savcısıyken hakkındaki suçlamalar ve Bekir Buran adlı kişinin şikâyeti üzerine Bozkurt için soruşturma açan dönemin Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, daha sonra “Efe”nin ifadeleriyle İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nın uygulayıcılarından olduğu savıyla yargılanmaya başlanmıştı. Dava sürüyor. Ergenekon duruşmasında Efe ile sanık Albay Dursun Çiçek arasında geçen “kıyafet diyoloğu”, davayı ve Bozkurt’un kimliğini de özetliyor. Çiçek, Cihaner’le kendisinin 2009 yerel seçimlerinden önce birlikte gördüğünü öne süren Efe’ye üzerindeki kıyafetin rengini sordu. İlk olarak “Yeşil” diyen Efe, Çiçek’in “Ben denizciyim” demesi üzerine “Özer dilerim, diğerleri yeşildi, sizde beyaz vardı” yanıtını verdi. Bunun üzerine Çiçek şöyle dedi: “Denizciler ocak ayında siyah giyer!”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler