'İkili ilişkilerde gelişme olacağına inanmıyoruz'

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Türk-Ermeni ilişkilerinin "Türkiye'nin şimdiki politikası" nedeniyle gelişme olacağına inanmadıklarını söyledi.

Yayınlanma: 22.06.2010 - 11:19
Abone Ol google-news

Almanya'nın başkenti Berlin'de bulunan Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Başbakan Angela Merkel ile görüştü. Sarkisyan, görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra ağırlıklı olarak Dağlık Karabağ sorununu ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerini ele aldıklarını belirtti. "Türkiye'nin şimdiki politikasıyla ikili ilişkilerde gelişme olacağına inanmıyoruz" diye konuşan Sarkisyan, Türkiye ile Ermenistan arasında aslında ilişkiden söz edilemeyeceğini, yakınlaşma çabaları çerçevesinde imzalanan protokolün TBMM'de henüz kabul edilmemesi nedeniyle Ermenistan Parlamentosunda da onaylanmadığını söyledi.

Sarkisyan, "Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesi için büyük bir siyasi iradenin mevcut olması gerektiği, bunu da Türk tarafında göremedikleri" görüşünü dile getirdi. Bölgelerinde dengeli bir politika izlediği gerekçesiyle Almanya'nın çabalarını da takdir ettiklerini ve Almanya ile ilişkileri daha da derinleştirmek istediklerini belirten Sarkisyan, kültürel, ekonomik ve siyasi ilişkilerin yanı sıra askeri alanda da iş birliği yapacaklarını kaydetti.

Sarkisyan ayrıca, Merkel'i Ermenistan'a davet ettiğini, Merkel'in de bu davete sıcak baktığını sözlerine ekledi. Merkel de görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra Dağlık Karabağ sorununu ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerini ele aldıklarını belirterek, Dağlık Karabağ sorununun çözülmesi durumunda, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerde de gelişme sağlanacağına inandıklarını ifade etti. Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşma çabalarının canlılığını kaybettiğini kaydeden Merkel, bu çabaların yeniden ivme kazanmasını arzu ettiklerini, Sarkisyan'ın Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşmeyi düşünmesinden de büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Merkel, Ermenistan ile vize kolaylığı ve çifte vergilendirme konularında da anlaşma sağlamak istediklerini belirterek, özellikle yenilenebilir enerji alanında iş birliği yapabileceklerini ve ülkenin imarına yardımcı olabileceklerini ifade etti. Başbakan Merkel ayrıca, Sarkisyan'ın davetinden büyük mutluluk duyduğunu kaydederek, gelecek yıl içinde Ermenistan'ı ziyaret etmek istediğini sözlerine ekledi. Sarkisyan, bugün Bellevue Sarayı'nda, cumhurbaşkanlığı görevine vekalet eden Federal Eyalet Temsilciler Meclisi (Bundesrat) Başkanı Jens Böhrnsen ile görüşecek, daha sonra da Konrad Adenauer Vakfı tarafından düzenlenecek bir toplantıda "Güney Kafkaslardaki güvenlik ve gelişmede Ermenistan'ın rolü" konulu bir konferans verecek.


"Türkiye anlaşmalara uymuyor"

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Türkiye'nin ülkesi ile ilişkileri normalleştirme çabaları çerçevesinde varılan anlaşmalara uymadığını iddia etti. Almanya'nın başkenti Berlin'de temaslarda bulunan Sarkisyan, Konrad Adenauer Vakfı tarafından düzenlenen bir toplantıda "Güney Kafkaslardaki güvenlik ve gelişmelerde Ermenistan'ın rolü" konulu konuşma yaptı.

Sarkisyan, ikili ilişkilerin önce normalleştirilmesi ve sınırların açılması, sonra ekonomik ve siyasi ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla imzalanan protokolden sonra Türkiye'nin Dağlık Karabağ sorunu ile ilgili yeni bir şart ileri sürdüğünü belirterek, "Türkiye anlaşmalara uymadı, normalleşme çabalarından önceki tutumuna döndü, hatta tehdit de bile bulundu" iddiasını dile getirdi.

Türkiye'nin ortak çıkarları göz önünde bulundurarak hareket etmediği sürece ikili ilişkilerde bir gelişme yaşanacağına inanmadığını ifade eden Sarkisyan, şartsız olarak sınırların açılmasını önerdiklerini, ancak bu isteğin Türkiye tarafından ileri sürülen şarttan dolayı gerçekleşmediğini savundu.

"Türkiye ile ilişki kurma imkanı görmüyorum, çünkü Türkiye bunu istemiyor" diyen Sarkisyan ayrıca, Dağlık Karabağ sorununu barışçı yönden çözmek istediklerini, ancak Azeri mültecilerin sorun çözülmeden önce Dağlık Karabağ bölgesine dönmesinin etnik çatışmalara yol açacağını iddia etti.

Toplantıyı izleyen bir Azeri gencinin, "Dağlık Karabağ bölgesinde benim doğduğum köy 1992 yılından bu yana Ermeni işgali altında tutuluyor. Köyümdeki işgale ne zaman son vereceksiniz?" şeklindeki bir sorusuna karşılık Sarkisyan, işgalcilerin Azeri birlikleri olduğunu öne sürdü.

Toplantının yapıldığı binanın önünde Dağlık Karabağ bölgesindeki Ermeni işgalini ve Hocalı katliamını protesto eden bir grup Azeri gösterici, Sarkisyan'ın binaya gelişi ve çıkışı sırasında "Sarkisyan terörist", "Ermenistan Karabağ'dan çık" ve "Karabağ Türk'tür, Türk kalacak" şeklinde sloganlar attı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler