"İkinci bir özelleştirme için hazırlanıyoruz"

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Selahattin Hakman, elektrik dağıtımında ikinci bir özelleştirme için hazırlandıklarını bildirdi.

Yayınlanma: 27.04.2010 - 15:36
Abone Ol google-news

Gas&Power ile Enerji Petrol Gaz dergileri tarafından Ankara Sheraton Otelinde düzenlenen, ''2010 Türkiye Enerji Zirvesi''de rekabetçi elektrik piyasasının gelişimi ve sürdürülebilir yatırım konusunda düzenlenen özel oturumda konuşan Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Selahattin Hakman, Türkiye'de 2010 yılında Nisan ayı itibariyle elektrik talebinin yüzde 11 civarında arttığını ve elektrik talebinde 2008 seviyelerine gelindiğini söyledi.

Elektrik üretiminde Türkiye'de 2 yıl boyunca devreye giren yeni yatırımlar olduğunu, önümüzdeki günlerde de devreye girecek yeni yatırımlar olacağını, fakat tüm bu yatırımların 2014, 2015'lerin ihtiyacını karşılayacak düzeyde olmadığını ifade eden Hakman, Türkiye'de enerji yatırımlarının mutlaka devam etmesi gerektiğine işaret etti.

''Elektrik sektörü için yatırımcıların önünde büyüyen bir pazar var. Büyüyen pazar yatırımcı için her zaman cazip bir pazardır'' diyen Hakman, fakat bunun yanı sıra yatırımcının önünü görebilecek, düzenlenmiş bir piyasa ve yatırımcıyı finanse edecek kuruluşlar istediğini de kaydetti.

Yap-İşlet-Devlet ve Yap-İşlet'ler de dahil edildiğinde Türkiye'de elektrik piyasasında kamunun payının hala yüzde 78 düzeyinde bulunduğunu kaydeden Hakman, kamunun olduğu yerde rekabetten söz edilemeyeceğini ve serbest piyasa için kamu payının azaltılması gerektiğini söyledi.


''Güçlü oyuncular gerekiyor"

Enerjisa olarak kendilerini rekabetçi bir piyasa içinde kanıtlamak istediklerini belirten Selahattin Hakman, piyasanın gerektirdiği bir diğer faktörün de güçlü oyuncular olduğunu bildirdi.

Hakman, ''Dalgalanmalara göğüs gerebilecek, sıkıntılı dönemleri aşabilecek güçlü ve rekabet gücü olan oyuncuların temel olarak oluşturduğu bir piyasa olması gerekiyor. Biz de Enerjisa'yı böyle bir oyuncu olarak şekillendiriyoruz'' diye konuştu.

Grup olarak enerji sektöründeki hedeflerini de anlatan Hakman, ara hedeflerinin 2015 yılında Türkiye elektrik piyasasında yüzde 10 pay, 5 bin Megavat kurulu güç ve 6 milyon müşteri olduğunu kaydetti. Hakman, ''Başkentin bugün müşteri sayısı 3,2 milyon civarında. Yani 2,5-3 milyon müşterilik bir bölgeye daha talibiz önümüzdeki özelleştirme sürecinde'' diye konuştu. İkinci bir özelleştirme için hazırlandıklarını vurgulayan Hakman, 5 bin MW kurulu için için de toplam yatırım hedeflerinin 6 milyar Avro olduğunu bildirdi.


Nükleere destek

Nükleer santral yapımı konusu desteklerini belirten Selahattin Hakman, Türkiye'nin kendi enerji miksi içinde nükleer santralin de olması gerektiğini söyledi.
Hakman, ''Şu andaki gelişmeleri büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. Anlaşma bugün yapılsa nükleer santralin kullanılması 2018-2020'den önce söz konusu olamaz. Geç kalınmış bir konudur'' dedi.

İlgili haber

AZERİ GAZININ FİYATINDA MUTABIK KALDIK


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler