İktisatçılar Haftası'nda gündem siyaset tarihi

İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyeti’nin (İFMC) 75. Yılında düzenlediği 42. İktisatçılar Haftası’nın Prof. Dr. Yavuz Cezar’a armağan edilen son gününde ‘Tanzimat’tan Bugüne’ gelen süreç tarihi ve siyasi boyutta ele alındı.

Yayınlanma: 25.03.2018 - 12:07
Abone Ol google-news

(Son gününün ilk oturumu soldan sağa) Prof. Dr. Oğuz Oyan, oturum başkanı Dr. Cengiz Arın, Prof. Dr. Cihangir İslam, Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır

İktisat Tarihi hocası Cezar, “Tarihi bilinmeden iktisat teorisi güdük kalır” diyerek tarihçilerin de iktisat bilmeden bu alanda başarılı olamayacağının altını çizdi.

 Dr. Cengiz Arın’ın yönettiği, Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır, Prof. Dr. Cihangir İslam ve Prof. Dr. Oğuz Oyan’ın konuştuğu ilk oturumun sunuşunu Doç. Dr. Mehmet Ö. Alkan yaptı.

 Uçurumun eşiğindeki ülke

Türkiye’deki siyaset kurumunun Tanzimat’tan günümüze değerlendirmesini yapan Alkan, “Tanzimattan beri çözemediğimiz sorunları halen çözemiyoruz. 1808 tarihli Sened-i İttifak’ta uçurumun eşiğindeki ülke olduğumuz vurgulanıyor ve çözüm olarak birliğin sağlanması gerektiği belirtiliyordu. Aynı tespitlerle daha sonra pek çok kez karşılaştık. Son olarak 15 Temmuz’da da buna atıf yapıldığını görüyoruz” dedi.

 Oturumda, Ağırdır ve Oyan Türkiye’nin 19. yüzyıldan bu yana en büyük iki sorununun Kürt Meselesi ve Siyasal İslam olduğu, sihirli değnek sanılan hukuk ve eğitimle çözülmeye çalışıldığı, dönemin muktedirinin gücüyle değil mutabakatla çıkarılması gerektiği üzerinde durdular.

Ağırdır, “Şu an üç parçalı bir Türkiye var. Dincilik-Türkçülük ekseni yüzde 55-60 , eğitimli-modern kesim yüzde 25, Kürt oyları da yüzde 15 oranında. Bu tabloya göre, çözüm tüm toplumu kucaklayacak yeni bir ütopya yaratmak” diye konuştu.

Son gün oturumları Armağan edilen Prof.Dr. Yavuz Cezar'a İFMC Başkanı Sevil Usanmaz plaket sundu 

Düşünceye ket vuruluyor

İslam ise, “Dinde zorlama yoktur” anlayışının çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Bu sorunu çözmeliyiz” dedi. Bilgiye ulaşmanın engellenmemesi gerektiği üzerinde duran İslam, “Son olarak internete sansür konuldu. Düşünceye ket vuruluyor” dedi. AKP’nin yönetim tarzını da eleştiren İslam, “AKP ile mücadele, İslam kültürüne cephe almaktan geçmiyor. Bana göre, AKP ile mücadele edenler yine aynı cenahtan çıkacak” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler