Il Manifesto 40 yaşında

İtalya'da 1968'de sosyalist gazeteciler tarafından kurulan ve şimdi ekonomik kriz karşısında yaşam mücadelesi veren gazete, yaş gününü bir yıla yayılan etkinliklerle kutlayacak.

Yayınlanma: 27.04.2010 - 08:46
Abone Ol google-news

Yayın hayatına 1969 yılında başlayan komünist çizgideki Il Manifesto gazetesi 40. yıldönümünü 28 Nisan Çarşamba günü kutlayacak. 40 yıldır patronsuz yayımlanan ve son yıllarda ciddi bir ekonomik krizle mücadele eden gazete yönetimi, Il Manifesto’yu içine girdiği darboğazdan kurtarmak amacıyla okurlarına, “40. yaşımızı kutlamak için yeterince olgun muyuz?” diye sorarak şöyle yanıtladı: “Bunun yanıtını, 28 Nisan’da Il Manifesto’yu 40 kuruş gibi olağanüstü bir fiyatla satın alarak ve dağıtımına katkıda bulunarak siz okurlarımız verecek.”

Il Manifesto , 40. yıldönümünü bir yıla yayılan çeşitli etkinliklerle kutlamaya hazırlanıyor. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi hükümetinin özellikle siyasi partilere yakın gazetelere aktardığı krediyi sınırlaması nedeniyle zor günler geçiren ve kooperatif şeklinde yapılanarak yoluna devam eden gazetenin yönetimi, 40. yıl etkinliklerinin çok “renkli” olmasına karşın Il Manifesto’nun içeriğinin değişmeyeceğine vurgu yaptı.

Özellikle sağ eğilimli bazı gazetelerde, Il Manifesto’nun bazı sermaye gruplarına satılacağı yönünde haberler yayımlandığına dikkat çeken gazete yönetimi, bu haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyleyerek “Evet, Il Manifesto satılıyor ama bir tek gazete bayilerinde” diye açıklamada bulundu. Il Manifesto öncelikle Lucio Magri ve Rossana Rossanda’nın yönetiminde siyasi bir dergi şeklinde doğdu.
 

Krize rağmen...

Gazetenin ilk sayısı 23 Haziran 1969 yılında yayımlandı ve 75 bin adet sattı. Il Manifesto gazetesinin yayın hayatına adım attığı dönemde yayın kadrosu Luigi Pintor, Aldo Natoli, Valentino Parlato, Luciana Castellina ve Ninetta Zandegiacomi’den oluşuyordu. Gazete, özellikle İtalyan Komünist Partisi (PCI) taraftarlarınca sahipleniliyordu. İtalyan siyasi yaşamında önemli bir yayın projesi olan Il Manifesto, krizin ağırlığını ve olumsuz etkilerini ilk kez 2006 yılının ortasında duymaya başladı.

Kriz nedeniyle kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalan gazete, haber portalı aracılığıyla okurlarına çağrıda bulunarak Il Manifesto’nun yaşatılabilmesi için abonelik ve maddi destek istedi. Bu güç dönemde 1 milyon 700 bin Avro toplanması hedeflendi. Aynı dönemde ünlü müzik yıldızı Loredana Bertè, Il Manifesto’ya 20 bin Avro bağışladı.

2008’de Berlusconi hükümetinin Ekonomi Bakanı GiulioTremonti’nin kararıyla hükümetin gazetelere aktardığı kredi önemli ölçüde kesilince Il Manifesto ikinci kez kapanma tehlikesi ile karşılaştı ve bir kez daha okurlarından destek istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler