İlaç fiyatlarıyla ilgili düzenlemeler

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, "ilaç sektöründe orta vadeli program çerçevesinde alınan tedbirlerden doğan zararlar halen çözülebilmiş değil" dedi.

Yayınlanma: 23.10.2009 - 14:52
Abone Ol google-news

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, ilaç fiyatları konusunda yapılan son düzenlemelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

''İlaç sektöründe Orta Vadeli Program çerçevesinde alınan tedbirlerden doğan zararlar halen çözülebilmiş değil. Hükümet, 1.4 milyar TL tasarruf hedeflerken, 3.3 milyar TL'lik bir tasarruf planına imza atmış bulunuyor'' görüşünü dile getiren Özel, eczacıların bundan zararının 800 milyon TL civarında olacağı tahminini dile getirdi.

Bunun da bir eczacının evine götürdüğü 3 liradan birine el konulması anlamına geldiğini ifade eden Özel, bu tasarrufun birçok eczanenin kapanmasına neden olacağını ileri sürdü. Özel, şunları söyledi:
''Ancak bu 3.3 milyar TL düşüşten doğan zararımız konusunda herhangi bir adım atılmış, bir yol alınabilmiş değil. Bizim bugüne kadar eczacıları bir nebze de olsa rahatlatmak için çözdüğümüz kısım, eczacıların bu düşüşle birlikte raflarındaki ilaç fiyatlarının da düşmesiyle ortaya çıkacak stok zararı. Firmalar çeşitli yöntemlerle bunu karşılayacaklar. Ama esas adım atması gerekenler henüz atmadı. Konu ile ilgili olarak Sağlık ve Çalışma Bakanları ile sürekli temas halindeyiz. Son geldiğimiz noktada, ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın koordinasyonunda konuyu yeniden görüşmek için randevu talebimize yanıt bekliyoruz.''

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in kendi alanları açısından sorunun çözülmesi yönünde atılacak adımları desteklediklerini kaydeden Özel, sorunun krize dönüşmeden çözülmesi için Babacan ile ilaç fiyat düşüşleri karşısında eczanelerin sürekli erimesine neden olan yüzde kar oranı yaklaşımını gözden geçirmek ve eczacıya hizmetinin bedeli olarak meslek hakkı verilmesi konusunda bir uzlaşmaya varmayı umduklarını söyledi.

Eczacı kar oranlarının yükseltilmesi taleplerini de dile getiren Özel, ''Biz bunu daha çok para kazanmak için değil, eczanelerimizin yaşaması için istiyoruz. Böylece topluma daha iyi, kaliteli ve yaygın bir sağlık hizmeti verebileceğiz. Aksi takdirde, eczanelerimiz yakın ve gerçek bir kapanma tehdidi ile karşı karşıya. Bizim eczacıların meslek örgütü olarak buna boyun eğmemiz, bir tek eczanemizi bile feda etmemiz söz konusu olamaz'' ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler