"İlişkiler tezkere döneminde bile bu kadar gerilmedi"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın G-20 Zirvesi'nde ABD Başkanı Barack Obama ile yapacağı görüşmeyi değerlendiren USAK Başkanı Sedat Laçiner, "Türkiye ile ABD ilişkileri 1 Mart tezkeresinden sonra bile bu kadar gerilmemişti. Başbakan duruma el atmalı ve bu bir çözüm toplantısı olmak zorunda" dedi.

Yayınlanma: 25.06.2010 - 10:38
Abone Ol google-news

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkanı Sedat Laçiner,  bunun son görüşme olmayacağını ancak iki ülke ilişkileri açısından büyük bir tehlikenin de yaklaşmakta olduğunu söyledi. Ne Türkiye'nin ne de ABD'nin birbirini görmezden gelebilecek iki ülke konumunda olmadığına vurgu yapan Laçiner, ilişkilerin Mavi Marmara gemisine İsrail tarafından düzenlenen saldırının ardından gerildiğini hatırlattı. Bu olayın ardından ABD içinde Türkiye dostu grupların daraldığını ve karşıt grupların arttığını savunan Laçiner şunları söyledi:

"ABD içinde Türkiye karşıtı grupların artması Amerika'nın Türkiye politikalarını da sarsar ki bu durum ABD hükümetini de endişelendiriyor. Yahudi lobisi son olayla birlikte Amerika'nın kafasını karıştırdı. Mart tezkeresinden sonra bile iki ülke ilişkileri bu kadar kritik değildi. O zaman öfke ile hareket eden bir grup Türkiye'yi bir dönem ile cezalandırmayı hedeflemişti. Şu anda ise ilişkileri bozmaya yemin etmişçesine çalışan bir grup var. Ağır hasarlar ortaya çıkabilir. Erdoğan'ın bu ziyarete ekstra önem vermesi ve tamir edici, çözüme odaklı bir toplantı olması gerekiyor."
 

İstihbarat sorunu

Başbakan Erdoğan'ın Obama ile yapacağı görüşmede bir diğer önemli konunun da Türkiye'de son dönemde artan terör olayları ve istihbarat paylaşımı konusu olduğuna dikkat çeken Laçiner, Türkiye'nin stratejik ortağı ABD'den talep listesinin yükseldiğini söyledi. Laçiner "100 kişi Amerika'nın da kontrol ettiği bir bölgeden Türkiye'ye geliyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Sadece istihbaratı paylaşmak yeterli değil. Orada mutlaka size doğru 100 terörist geliyor demenin ötesinde bir şeyler yapılmasını bekleniyor. Burada istihbarat paylaşımının da başarılı olmadığı ortaya çıktı. Türkiye'nin artık sadece talep iletmesi değil, Amerika'dan Türkiye konusundaki net konumunu ortaya koymasının istenmesi gerekiyor. Türkiye bir adım atarsa Amerikalılar da atar" diye konuştu.
 

Saldırı nedeni açılım

USAK Başkanı Sedat Laçiner, PKK'nın son dönemde eylemlerini arttırmasının nedenini ise hükümetin Demokratik Açılım hareketinden duyduğu rahatsızlığa bağladı. Açılımın bu haliyle devam etmesinden PKK'nın tasfiye edilme korkusuna kapıldığını belirten Laçiner, son bir baskı ile açılımı istedikleri yöne çevirmeye çalıştıklarını kaydetti. Örgütün yönetim kademesinin "Her fırsatta eylem yapın" talimatı verdiğini ifade eden Laçiner "Terör örgütleri için ne kadar çok eylem yaptığı değil, eylemin niteliği önemlidir. PKK şu an reklamın iyisi kötüsü olmaz mantığı güdüyor. Manşet olacaklarını bilseler şehir merkezinde çıplak dolaşırlar" dedi.
 

Kürtler hükümetle masaya oturmalı

PKK sorununun çözümünün sadece devlet ile çözülemeyeceğine vurgu yapan Sedat Laçiner, hükümetle demokratik açılım kapsamında Kürtlerin masaya oturması gerektiğini belirtti. Burada PKK'nın ya da Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'nin muhatap alınamayacağını ifade eden Laçiner şunları söyledi:
"Muhatap olarak alınması gerekenler PKK ile temsil edilmeyen milyonlarca Kürt vatandaşıdır. Türkler kendi terörünü temizlemeye çalışıyor, Kürtler susuyor. Diyarbakır'dan Hatay'dan dernekler çıkıp 'Biz Kürtlerin talepleri şunlardır' diye ilan etmesi lazım. Bugün konuşmazlarsa başka zaman konuşmaları da geçmişte yapılan konuşmalar da bir işe yaramaz."

 

Ortak güvenlik alanları oluşturulmalı

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın sınırların taşınması konusundaki önerisi ve tartışmalara da değinen Laçiner, sınırların taşınmasının üzerinde durulacak bir konu olmadığını belirtirken 'Ortak Güvenlik Alanları' önerisini getirdi. Sınır komşusu ülkelerle belli oranda Türkiye'den belli oranlarda diğer ülkelerden belirlenecek kara parçaları üzerinde ortak güvenlik alanları kurulabileceğini ifade eden Laçiner, "Türkiye Irak ve İran ile bu alanları oluşturabilir. Bu üç ülkenin de işine yarar. Ayrıca Türkiye'nin Kuzey Irak'ta üst kurması lazım. Türkiye bu konuda ABD'yi ikna edebilir. ABD ikna olduktan sonra Barzani de buna itiraz etmeyecektir. Bu tarz diplomatik adımlar atılırsa karşılıklı çıkarlar korunarak soruna bir çözüm getirilebilir" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler