"IMF olumlu"

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin zorlu kriz dönemini, IMF desteği olmadan başarıyla yürüttüğünü söyledi.

Yayınlanma: 19.01.2010 - 15:39
Abone Ol google-news

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Nevzat Pakdil başkanlığında toplandı. AKP Malatya Milletvekili Mahmut Mücahit Fındıklı, teşvik sisteminin, illerin kalkınması veya bölgeler arası dengesizliğin giderilmesi için kullanıldığını belirterek, bu uygulamayla birçok ilin kalkınmasının sağlandığını söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz, IMF ile sürdürülen görüşmeler nedeniyle gündemdışı söz aldı. IMF ile anlaşma yapılmasının Türkiye'yi zora sokacağını ileri süren Korkmaz, IMF'nin istikrarlı ülkeye gitmeyeceğini, bu nedenle Türkiye'nin anlaşma yapmaktan vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, gündemdışı konuşmalara cevap vermek üzere söz aldı. Teşvik sistemi hakkında bilgi veren Yılmaz, teşviklerin 2012 yılı sonuna kadar uzatılacağını kaydetti.

Yaşanan küresel ekonomik krizin, Türkiye'de istihdam ve işsizlik konusunda etkisinin olduğunu belirten Yılmaz, işletmelerin istihdam üzerindeki yüklerini azaltmak amacıyla teşviklerin süresini uzattıklarını bildirdi.

Teşvikleri, ''genel teşvikler, büyük proje destekleri, bölgesel teşvikler'' şeklinde 3 farklı biçimde uyguladıklarını anlatan Yılmaz, yeni teşvik sisteminin, bu yıl yatırımlara ve ekonomiye olumlu etkilerinin olacağını kaydetti.

''Yolumuza devam ediyoruz"

Cevdet Yılmaz, IMF ile süren görüşmeler hakkında da bilgi verdi. Uyguladıkları akılcı politikalar ve reformlar sayesinde, Türkiye ekonomisinin daha dayanıklı hale geldiğini ifade eden Yılmaz, Türkiye'nin kredibilite notunun yükselmesinin de bunun bir göstergesi olduğunu söyledi.

''Türkiye, zorlu kriz dönemini IMF desteği olmadan başarıyla yürütmüştür'' diyen Yılmaz, IMF ile görüşmelerin, geçen yıl ilan ettikleri 2010-2012 orta vadeli ekonomik program kapsamında sürdüğünü bildirdi.

Türkiye ekonomisindeki belirsizliklerin azaldığını vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:
''Ekonomik programlarımızı kararlılıkla devam ettireceğiz. İstihdamı artırmak, enflasyondaki düşüşü sürdürmek, kamu mali dengelerini daha iyi noktaya taşımak istiyoruz. IMF de orta vadeli programımıza olumlu baktığını ilan etti. Görüşmelerde temel eksende, gelecek paranın büyümeye, gelişmeye, istihdama etkisine bakıyoruz. Sağlıklı bir görüşme yürütüyoruz. Hiçbir zaman IMF'nın kapısına koşup 'aman anlaşma yapalım' demedik; anlaşma yapmak için taviz vermiyoruz.
Orta vadeli programımızı, kendi kurumlarımız içinde belirledik 'IMF destek verecekse gelsin versin' diyoruz. Kısa sürede görüşmelerin şöyle veya böyle sonuçlandırılacağını umuyoruz. IMF ile de IMF'siz de yolumuza devam ediyoruz. Biz her halükarda kararlılıkla politikalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye, bu kriz ortamında bütün dünyaya gücünü, ekonomik dayanıklığını göstermiş bir ülkedir.''

Yılmaz, siyasi istikrar ve güvenin devam etmesi halinde, Türkiye'nin yılda 6,7 oranında büyümesinin tahmin edildiğini belirtti.

Gazipaşa havaalanı

MHP Antalya Milletvekili Hüseyin Yıldız, Gazipaşa Havaalanına sadece 50-60 yolcu kapasiteli uçakların iniş yapmasına izin verildiğini belirterek, bu havaalanına büyük gövdeli uçakların inişi için gerekli yatırımların yapılmasını istedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 1998 yılında Antalya Valiliği tarafından yapımına başlanan Gazipaşa Havaalanına 50 milyon liralık yatırım yapıldığını, ancak 2001 yılında faaliyete geçirilemeden yatırım programından çıkarıldığını kaydetti.

Yatırımı ekonomiye kazandırmak amacıyla gösterdikleri çabayı anlatan Yıldırım, söz konusu havaalanının projelendirilmesi sırasında yan tarafta bulunan dağın dikkate alınamadığını, uçakların pas geçmesine engel olduğu gerekçesiyle dağın güvenlik riski oluşturduğunu anlattı.

Yıldırım, ''Havaalanı, küçük ve orta gövdeli uçakların inişine müsait. Pisti uzatsak dahi durum değişmeyecek, pilotlar yandaki dağ nedeniyle pas geçemeyecek. Bunu bile bile 'pisti uzatalım, dikkatli inip kalksınlar' demek, muhtemel bir kazaya davetiye çıkarmaktır. Taviz vermeyeceğimiz şey, emniyettir; emniyetin pazarlığı olmaz'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler