İngiltere Başbakanı May: Demokrasiyi sürdürün

İngiltere Başbakanı Theresa May, Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştü. Ortak basın toplantısında May, “Demokrasinin sürdürülmesi, hukukun üstünlüğüne sahip çıkılması çok çok önemli, hükümet de bunun sözünü verdi” diye konuştu.

Yayınlanma: 28.01.2017 - 22:50
Abone Ol google-news

İngiltere Başbakanı Theresa May, Ankara’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile görüştü. Önceki gün Washington’da ABD Başkanı Donald Trump ile Beyaz Saray’da görüşen May’in ilk durağı Anıtkabir oldu. May, Anıtkabir Özel Defteri’ne “Modern Türkiye’nin kurucusunu anmak için bu özel yeri ziyaret etmek büyük bir onur. Atatürk’ün ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ vizyonunu yerine getirmek için hep beraber çabalarımızı tazeleyelim” satırlarını yazdı. Darbe girişiminde bombalanan TBMM’yi ziyaret etmeyen May daha sonra Erdoğan ile görüşmek üzere Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na geçti.

May, görüşmenin ardından Saray’da Erdoğan ile ortak açıklama yaptı. Erdoğan’ın, Suriye ile ilgili olarak “Koalisyon güçleri ile Türkiye’nin işbirliğini çok daha farklı bir konsepte oturtalım istiyoruz. Bu konuları görüştük” ifadelerini kullanması dikkat çekti. May’in ise sözlerine 15 Temmuz darbe girişimi sonrasındaki tartışmalarla başlaması dikkat çekti. May, “15 Temmuz’da demokrasinize sahip çıktınız. Büyük bir mücadele gösterdiniz. Türkiye’nin bu demokrasiyi sürdürmesi, hukukun üstünlüğü ve uluslararası insan hakları yükümlülülüklerinin yerine getirilmesi ve buna devam etmesi çok önemli. Hükümet zaten bunun sözünü vermiş durumda” dedi. Kıbrıs konusunda bir taahhütlerinin bulunduğunu, çözüm bulunmasını arzuladıklarını dile getiren May, “Suriye’de DAEŞ’e karşı birlikte mücadele söz konusu. Barışın koşullarını olşuturmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Muharip uçak anlaşması

Başbakan Yıldırım da May’i resmi törenle karşıladı. İngiltere ile Milli Muharip Uçak geliştirmeye yönelik TAİ ile İngiliz BAE şirketi arasında anlaşma imzalandı. Ortak basın toplantısında Yıldırım İngiltere Başbakanı’ndan FETÖ ile mücadele etmesinin istendiğini belirtirken, May’in “Türkiye tehdit altında. 18 ayda bin 500’ün üzerinde Türk güvenlik gücü ve asker öldürüldü. Türkiye’ye her sene İngiliz turistler geliyor. Bu ortaklık her iki devlet açısından da hayati öneme sahip” ifadeleri dikkat çekti. May, 15 Temmuz sonrası ile ilgili olarak da “Türkiye’nin savunduğu değerlerin önümüzdeki yıllarda da Türkiye’ye yön vermeye devam edeceğini umuyoruz. Türkiye NATO ittifakının kilit bir üyesi olarak önemli rolünü devam ettirecektir” ifadelerini kullandı.

 May’e zor soru

İngiliz gazetecinin May’e “Serbest ticaret anlaşmaları olunca insan hakları konusundaki hassasiyetimizde zayıflama mı oldu” sorusuna May’den önce Başbakan Yıldırım yanıt verdi. Yıldırım, “Hiçbir ticaret insan hakları konusunda pazarlık olamaz” dedi. May ise soruya “Cumhurbaşkanı ile görüştüm. Daha önce de söylemiş olduğumuz gibi Türkiye Hükümetinin demokratik kurumlar, hukukun üstünlüğü, insan hakları konusunda yaptıklarına devam etmesini istiyoruz. Zaten hükümet de bunu yaptı” yanıtını verdi.

‘Esad’dan uzak çözüm’

May ayrıca, Trump’ın da kurmak istediğini dile getirdiği Suriye’de güvenli bölge ile ilgili olarak “Suriye’nin geleceğine ilişkin bir çözüm bulmaya çalışmalıyız. Bu Esad’dan uzak bir çözüm olmaladır. Suriye için siyasi, barışçıl ve istikrarlı bir çözüm bulmalıyız” dedi. May, El Bab operasyonu için de Türkiye’ye hava desteği verdiklerini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler